< Terug naar overzicht
5 redenen waarom je naar Indonesië moet gaan

5 redenen waarom je naar Indonesië moet gaan

Voor een reis naar Indonesië zijn een heleboel redenen te bedenken. Inmiddels ben ik naar heel wat plekken op de wereld afgereisd, maar Indonesië staat toch zeker in mijn top 3 lijstje van favoriete bestemmingen. Als mensen me vragen naar dit land zou ik er uren over kunnen vertellen. In een relatief korte tijd kun je er zóveel zien en ontdekken, dat het bijna niet anders kan dat je na thuiskomst alweer je volgende reisplannen klaar hebt staan. Ben je nog niet warm geworden van de leukste weetjes over Indonesië? Lees dan hieronder waarom je absoluut moet overwegen om naar dit land te reizen.1. Grote diversiteit qua natuur

Met stip op nummer één de belangrijkste reden om Indonesië aan iedereen aan te bevelen: de enorme diversiteit qua natuur. Het land kent ontzettend veel eilanden, die allemaal weer iets anders bieden. Blader je door een fotoreportage over Indonesië, dan vliegen de meest uiteenlopende landschappen je om de oren. Je ziet er de aller-blauwste zee, de witste stranden met het mooiste koraal en de meest kleurrijke vissen. Groene heuvels, rijstterrassen en tropische regenwouden. Dorre landschappen, vulkanen en watervallen… je raakt er niet uitgekeken. Natuurlijk is het deels afhankelijk van welke eilanden je bezoekt. Maar dat Indonesië je blijft verrassen en dat je kunt blijven ontdekken, dat is een feit.


2. De cultuur: same same but different 

Vooral als je verschillende eilanden bezoekt in Indonesië, zul je snel merken dat je met verschillende culturen te maken krijgt. Ik vond het bijzonder om een kijkje te nemen in deze culturen: je ziet overal andere gebruiken en rituelen. Op Bali bijvoorbeeld, waar het hindoeïsme een belangrijke rol speelt, liggen de straten vol met kleine offertjes en kom je ieder moment van de dag complete ceremonies tegen, op straat of rond de tempels. Op Flores vind je verschillende volken, zoals het Ngada volk dat in traditionele houten huisjes leeft. Zij hebben eeuwenoude gebruiken en tradities, waarbij dieren een belangrijke rol spelen. En op Kalimantan en Java vind je prachtige, drukbezochte moskeeën waar 5 keer per dag zangerige gebeden uit de luidsprekers galmen. Ondanks de verschillen qua cultuur, hebben de Indonesiërs één ding gemeen: ze zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. Ik heb niet anders meegemaakt dat Indonesiërs zich altijd dienstbaar, zelfs bijna nederig opstellen. Ze spreken je netjes aan, lachen vriendelijk naar je, en zijn erg behulpzaam. Hoewel je aan de andere kant van de wereld zit, voel je je daardoor toch snel thuis.   

   

3. Een goed idee met ieder reisgezelschap 

Het is waar: Indonesië is een goed idee met ieder reisgezelschap. Ga je met kinderen, dan zijn Java en Bali perfecte bestemmingen. Er is comfort en er zijn voldoende bezienswaardigheden voor jong en oud. Ga je met je avontuurlijke vriend(in), dan is een reis naar Flores, de Komodo eilanden of Kalimantan een aanrader. Zelfs voor hele families of een reis met je geliefde, ben je aan het goede adres. Er is namelijk comfort en luxe, maar het zijn tegelijkertijd ook ongerepte en avontuurlijke bestemmingen. Laat je daarom adviseren over welke bestemming het beste bij je past.  


4. Dieren spotten 

Ben jij een soort Freek Vonk of zijn je kinderen gek op dieren, dan vermaak je je eindeloos in Indonesië. Het is bijvoorbeeld een van de weinige plekken ter wereld waar je nog orang-oetans kunt spotten. Dat doe je op Sumatra en op Kalimantan. Op de Komodo eilanden waan je je in een soort Jurassic Park, waar je de Komodovaraan vindt. Maar ook voor olifanten, allerlei apen en vogels zit je in Indonesië goed. Kijk je liever door een duikbril? Er zijn prachtige duik- en snorkelspots waar je gekleurde vissen, schildpadden of zelfs baby-haaien kunt zien.   

  

5. Het is praktisch 

Indonesië is in de meeste opzichten erg praktisch. Het is goed te bereiken, door het grote aanbod aan vluchten naar verschillende vliegvelden. Het heeft over het algemeen een heerlijk (warm) klimaat, en op de meeste plekken zijn er voldoende slaap- en eetgelegenheden. Het eten is er overigens heerlijk. Van de lekkerste Nasi-Goreng (echt véél lekkerder dan uit een supermarkt pakje!) tot heerlijke Westerse gerechten, mocht je niet zo’n cultuur-kauwer zijn. Nog een fijn voordeel: Indonesië is een relatief goedkoop land. Je koopt er de leukste souvenirs voor weinig geld, en je geniet van luxe die je in Nederland soms te prijzig vindt. Ik heb bijvoorbeeld genoten van een heleboel Balinese massages, die tussen de 5 en 10 euro per uur kostten. 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de verschillende rondreizen in Indonesië.