< Terug naar overzicht
Wat te doen in Japan: 15 unieke ervaringen

Wat te doen in Japan: 15 unieke ervaringen

Japan, ofwel het land van de rijzende zon, staat bij veel reizigers op de bucketlist. En dat is natuurlijk niet zo gek, want Japan heeft veel te bieden. Van adembenemende landschappen tot een rijke cultuur en een fascinerende geschiedenis; Japan is een land waar je keer op keer terug naar zult verlangen. In dit blog delen we 15 unieke ervaringen die je reis naar Japan zeker onvergetelijk zullen maken. Benieuwd? Lees snel verder!     

1. Bewonder de schitterende Mount Fuji

Mount Fuji

Mount Fuji klinkt je vast niet onbekend. Deze iconische berg met wit besneeuwde bergtop is een van de beroemdste hoogtepunten van Japan en een absolute must-see tijdens je reis. Met een hoogte van 3.776 meter is Mount Fuji de hoogste berg van Japan. De berg staat sinds 2013 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tip: Er zijn verschillende uitkijkpunten vanaf waar je Mount Fuji kunt bewonderen, zoals de Chureito Pagode of Iyashi no Sato, een voormalig dorp aan de westelijke oevers van het Saiko-meer. Maak een ontspannende wandeling of fietstocht rond het meer, of neem de bus naar het Fuij informatiecentrum op het 5de station, dat zich halverwege de vulkaan bevindt. Bij helder weer kun je vanaf hier Tokyo in de verte zien liggen. 

2. Wandel door Kyoto en kom een geisha tegen

Kyoto geisha's

Kyoto is de voormalige hoofdstad van Japan en wordt tegenwoordig beschouwd als de culturele hoofdstad van Japan. Tijdens een wandeling door Gion, de oude uitgaanswijk van Kyoto, heb je kans om een geisha tegen te komen. Geisha betekent artiest of persoon van de kunst. Deze hoog gerespecteerde vrouwen hebben een jarenlange opleiding gevolgd met o.a. dans en zang, waarmee ze welgestelde mannen tijdens een hapje en een drankje vermaken. Geisha’s zijn prachtig opgemaakt en gekleed in traditionele zijden gewaden. Je hebt de grootste kans om geisha’s tegen te komen rond zes uur ’s avonds wanneer ze naar hun werk gaan. 

3. Steek over bij het drukste kruispunt ter wereld: Shibuya

Shibuya kruispunt

Tokyo staat bekend als een drukke stad met een heleboel mensen. De chaos van de hoeveelheid mensen is op het toppunt bij Shibuya Crossing, het drukste kruispunt ter wereld! Maar liefst 2500 mensen verplaatsen zich per groen stoplicht over de zebrapaden. Het is een echte ervaring om deel uit te maken van zo’n grote mensenmassa. 

Tip: Bekijk Shibuya vanaf bovenaf. Alle mensen zien er dan uit als kleine mieren. 

4. Wandel door de schitterende kersenbloesems

Kersenbloesem

Ben je tussen eind maart en begin mei in Japan, dan heb je geluk! In deze periode vindt het wereldberoemde kersenbloesemfestival plaats. De Japanse bevolking gaat tijdens deze periode massaal naar de parken om op kleurrijke kleedjes onder de bloeiende kersenbloesem te zitten en hier heerlijk te eten, een soort massapicknick. De kersenbloesem (Sakura) is de nationale bloem van Japan en is in Japan altijd een symbool geweest van vergankelijke schoonheid. 

Tip: Maak een wandeling door de honderden kersenbloesems in een vande vele parken of neem deel aan een hanami, een picknick onder de sakurabomen. Vooral de hanami’s die ’s nachts worden gehouden zijn bijzonder, met lantaarns die in de bomen hangen en de bloesems een sprookjesachtige gloed geven.

5. Heerlijk ontspannen in een onsen

Onsen

Onsen zijn natuurlijke warmwaterbronnen met water uit bronnen zoals geisers, waar je in kunt baden. De koudste warmwaterbaden beginnen bij 25 graden Celsius, terwijl je in de warmste zelfs eieren kan koken! Naast ontspanning worden aan sommige bronnen zelfs geneeskrachtige eigenschappen toegewezen. De baden zijn meestal niet privé, maar mannen en vrouwen zijn wel gescheiden. 

Tip: Zorg ervoor dat je de regels volgt voordat je het warmwaterbad in stapt. Lees hier meer.

6. Ontdek de smaak van Japan met een heerlijke sake

Sake drinken

Sake is een traditioneel en authentiek Japans alcoholistisch drankje gemaakt van rijst. Vandaar dat dit drankje ook wel vaak ‘rijstwijn’ wordt genoemd. Sake heeft net als wijn verschillende smaken, zoals droog, fruitig of zoet. Je kunt sake in bijna elk restaurant of bar in Japan vinden en het is zeker de moeite waard om te proberen. 

Tip: Bezoek een sakebrouwerij en ervaar een proeverij.

7. Breng een bezoek aan de steden Hiroshima en Nagasaki

Hiroshima dome

De namen van deze steden komen je waarschijnlijk bekend voor, want in de Tweede Wereldoorlog zijn Hiroshima en Nagasaki getroffen door Amerikaanse atoombommen. Hiroshima was de plek van ’s werelds eerste atoombom. De stad werd door de explosie van de bom geheel verwoest, op één gebouw na: de Hiroshima Dome, ook wel de Genbakukoepel genoemd. Het bezoeken van de steden zijn zeker sombere, maar belangrijke ervaringen die ons herinneren aan de gruwelen van het verleden en ons aan het denken zetten om wandaden in de toekomst te voorkomen. Een bezoek zal ongetwijfeld een onvergetelijke indruk op je achterlaten.

8. Bezoek themapark Huis ten Bosch

Themapark Huis ten Bosch

Als je tijdens je reis in Japan een vleugje heimwee naar Nederland hebt of nieuwsgierig bent waarom zoveel Japanse mensen juist naar Nederland op vakantie gaan, is een bezoek aan themapark Huis ten Bosch een aanrader. Dit park bestaat uit replica’s van allerlei bekende Nederlandse gebouwen, waaronder de Domtoren van Utrecht, Amsterdam Centraal station en het paleis Huis ten Bosch. Het is een grappige ervaring om je aan de andere kant van de wereld even in Nederland te wanen.

9. Bezoek een sumoworsteltoernooi

Sumoworsteltoernooi

Sumoworstelen is een sport die alleen in Japan professioneel wordt beoefend. Al in het jaar 500 werd deze sport beoefend. Deze eeuwenoude sport heeft diepgewortelde rituelen en tradities die het leven van sumoworstelaars tot op de dag van vandaag nog vormgeven. Het bijwonen van een sumoworsteltoernooi of -training is echt zo’n unieke Japanse ervaring die je niet wilt missen.

10. Verblijf in een traditionele ryokan

Ryokan

Een onmisbare ervaring is het verblijven in een ryokan, een traditionele Japanse herberg die verder gaat dan een gewoon hotel. Gasten ervaren vaak een rustige en ontspannen sfeer, met aandacht voor detail en persoonlijke service. Sommige ryokans hebben ook hun eigen onsen. Ryokans bestaan al sinds de 19de eeuw en door de eeuwen heen zijn ze weinig veranderd. Het is een ware stap terug in de tijd, een kans om het traditionele Japan en de gastvrijheid van de Japanse bevolking van dichtbij te ervaren. 

11. Bezoek de herten van Nara Park 

Herten in Nara Park

In Nara Park lopen maar liefst 1200 tamme herten vrij rond. Vandaar dat Nara ook wel bekendstaat als de hertenstad van Japan. Volgens de Shinto traditie, die de verbinding tussen de mens en de energie van de natuur benadrukt, waren deze herten de heilige boodschappers van de goden. Hierdoor hebben ze groot aanzien in de Japanse cultuur. De dieren worden al jarenlang verwend door bezoekers die de dieren (ongeschikt) eten geven. Tegenwoordig worden er in het park ook speciale koekjes verkocht, maar de herten zijn zo gewend geraakt aan het krijgen van eten dat ze hierdoor regelmatig bezoekers lastigvallen. Laat de dieren dus liever met rust en bewonder ze op gepaste afstand.

12. Maak een traditionele theeceremonie mee

Theeceremonie

Een Japanse theeceremonie meemaken is een bijzondere ervaring. Tijdens een theeceremonie wordt matcha (groene poederthee) op rituele wijze bereid en gedronken. De ceremoniële ruimte waarin een theeceremonie gehouden wordt, is vaak vierkant en heeft tatami-matten op de vloer liggen. In Japan vind je heel veel tempels en bij sommige tempels, zoals de Buydoin tempel, kun je deelnemen aan zo’n traditionele theeceremonie.

13. Reis razendsnel met de Shinkansen

Shinkansen op station

Reis door Japan met de comfortabele Shinkansen, de hogesnelheidstrein. Het uitgebreide treinnetwerk stelt je in staat om moeiteloos en razendsnel van de ene naar de andere locatie te verplaatsen, terwijl je je onderweg kan vergapen aan de adembenemende landschappen. Een leuke aanrader is om stempels te verzamelen bij de meer dan 9.000 Eki-stempelstations, elk met een uniek ontwerp dat herkenbare kenmerken van een locatie bevat. Neem een notitieboekje mee om ze in te verzamelen.

Tip: Schaf een Japan Rail Pass aan voordat je naar Japan reist, in het land zelf kun je deze pas namelijk niet kopen. Met deze pas kun je vrijwel overal in Japan komen. Als je met Sawadee op groepsreis gaat wordt de Rail Pass voor je geregeld, deze is inbegrepen in de reis.

14 .Wandel door het bijzondere Bamboo Forest

Bamboo Forest

Eén van de topbezienswaardigheden van Kyoto is de Arashiyama Bamboo Forest en dat is niet zonder reden. Als je tussen deze hoge bamboestengels wandelt, lijkt het namelijk alsof je een andere wereld betreedt. Het bos is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend en de toegang is gratis. 

Tip: Er loopt slechts één hoofdpad door het bamboebos, dat langzaam bergopwaarts leidt. Bovenaan de heuvel van het bos is de ingang van de Okochi-Sanso Villa, deze villa is ook zeker een bezoekje waard. 

15. Slaap in een capsulehotel 

Capsulehotel

Voor een unieke overnachting in Japan kun je slapen in een capsulehotel. Naast de unieke ervaring is het ook een zeer budgetvriendelijke optie. Je slaapt in niets meer dan een capsule met een afsluitbaar deurtje, speciaal ontworpen voor één persoon. Douchen doe je in een andere ruimte, waar ook je spullen liggen. Bij aankomst ontvang je vaak een yakuta (een licht katoenen kimono) en slippers. Kortom, een slaapervaring die je nergens anders vindt. 

Wil je zelf deze unieke ervaringen beleven? Bekijk dan hier onze reizen naar Japan.