10 tips voor fotograferen van wildlife en natuur | Reisblogs
< Terug naar overzicht
10 tips voor fotograferen van wildlife en natuur Bronvermelding: Janou Zoet

10 tips voor fotograferen van wildlife en natuur

Een verre reis is de uitgelezen kans om mooie foto’s te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je met posterwaardig materiaal thuiskomt in plaats van wat kiekjes? Wij geven je 10 tips om prachtige foto's te maken tijdens een wildlife reis.

1. Ken je camera

Of je nou in het bezit bent van een professionele spiegelreflexcamera, een compact camera, of een smartphone; met iedere camera zijn mooie foto’s te maken. Het gaat erom wat jij met je camera doet en welke keuzes je maakt. Zorg er in ieder geval voor dat je de functies van je camera kent. Zo ben jij elke situatie de baas! 

2. De regel van derden

De regel van derden is een manier om de compositie van je foto te bepalen. Wat zet je op welke plek in je foto? Met de regel van derden verdeel je als ware het beeld op in 9 gelijke vlakken. Om de foto visueel aantrekkelijker te maken, zet je het onderwerp op één van de snijpunten (of lijnen) van het raster.
Handige tip: in de meeste camera's en smartphones kan je dit raster makkelijk zelf instellen.  

3. Plaats iemand op de voorgrond

Een landschap kan in werkelijkheid overweldigend mooi zijn, terwijl dat op de foto totaal niet overkomt. Zorg in dat geval voor perspectief of diepte en zet je reisgenootje (of een ander onderwerp) op de voorgrond. Plaats hem of haar op de voorgrond van een weids landschap of naast een hoge waterval en je ziet ineens hoe uitgestrekt of hoe hoog en/of diep het daar was. Het is een eenvoudige, maar efficiënte manier om de overweldigende natuur te benadrukken. En daarnaast kun je zo met je foto's indruk maken op het thuisfront! 

4. Creatief zijn met een smartphone

Niet alleen een professionele camera maakt mooie foto’s, ook met een smartphone kun je goed uit de voeten. Tik op je scherm voor manuele focus, zet het raster aan om de regel van derden toe te passen (en scheve foto’s te voorkomen!) en gebruik een app als Snapseed of VSCO om je foto’s te bewerken. Ga creatief om met de mogelijkheden en beperkingen van een smartphone. Je zult zien dat je met de camera van je telefoon ook geweldige foto’s kan maken.

5. Let op de achtergrond: less is more

Hoe minder afleidende elementen op de achtergrond, hoe beter jouw onderwerp tot z’n recht komt. Let er bij het maken van de foto bijvoorbeeld op dat het dier niet wegvalt tegen de boom of struiken, oftewel: zorg voor kleurcontrast. Het kan helpen om jezelf te verplaatsen of rustig af te wachten tot het dier iets verder is gelopen. Dat levert al snel een sterker beeld op!

6. Vroeg op of ga laat naar bed

Rond zonsopgang en zonsondergang vind je het allermooiste licht van de dag, ook wel het ‘gouden uurtje’ genoemd. De naam zegt het al: de zon geeft een prachtige gouden gloed. Bovendien is de ochtend de perfecte tijd om wilde dieren te spotten; deze zijn namelijk het meest actief op de vroege ochtend. Vergeet dan ook niet om een time-lapse te maken! Zo kan je bij thuiskomst de zonsopgang of zonsondergang (versneld) herbeleven. Gelukkig is het heel eenvoudig om een time-lapse te maken; het enige wat je nodig hebt is je smartphone of action camera / GoPro. 

7. Ook slecht weer is mooi

Bij een zonnetje zien je vakantieplaatjes er vanzelfsprekend een stuk aantrekkelijker uit. Maar wist je dat ook slecht weer prachtige beelden oplevert? Denk aan grillige wolkenpartijen, mist en onweer. Ook deze weersomstandigheden komen namelijk heel indrukwekkend over op beeld. Duik dus niet zomaar naar binnen als het regent, maar trek er juist op uit. Want geloof ons: je zal verrast worden door de foto’s die je gaat maken!  

8. Let op het licht

Bij fotografie is licht je vriend óf je vijand; er is of teveel licht of juist te weinig licht. Helaas laat natuurlijk licht laat zich niet sturen; het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het licht te gelig oogt of dat het van de verkeerde kant komt. Gelukkig zijn er verschillende apps die je helpen om het weer en de stand van de zon in de gaten te houden. Hierdoor kan je sneller en beter inspelen op het weer. Staat de zon overdag hoog aan de hemel? Probeer dan te fotograferen op schaduwrijke plekken. Als de zon namelijk hoog aan de hemel staat, krijg je te maken met hard licht en dit zorgt voor lelijke schaduwen. Daarom is het beter om tijdens zonovergoten dagen vroeg in de ochtend of laat in de middag te fotograferen. 
Wil jij zonlicht juist creatief inzetten? Fotografeer dan je onderwerp tegen het licht in, zo creëer je een prachtig silhouet. De beste tijd om dit te doen is aan het begin of het einde van de dag.
Fotografeer overigens niet altijd met de zon mee; licht van de zijkant creëert namelijk contrast en diepte. Hierdoor wordt je foto meteen al een stuk interessanter!


9. Doe nét iets meer moeite

Mooie foto’s komen helaas niet vanzelf, ook al lijkt dat wel zo. Vaak kost een bijzonder beeld nét wat extra moeite. Ten eerste moet je veel geduld hebben, helemaal met het fotograferen van wildlife. Verder zal je vroeg moeten opstaan om de wilde dieren in het mooiste licht vast te leggen. Het perfecte plaatje kost nou eenmaal wat meer moeite. Loop bijvoorbeeld een stukje verder of klim over dat hekje. Kortom: bekijk de boel eens vanuit een andere hoek of standpunt. Een andere compositie kan je foto namelijk echt naar een hoger niveau tillen. Ook al loop je dan misschien een paar natte voeten op ;-)

10. Vergeet niet te genieten

Na een reeks fotografie tips is dat natuurlijk een verrassende uitspraak. Maar kijk uit dat je je reis niet alleen maar door een lens beleeft. Laat de camera af en toe lekker voor wat het is, kijk rond, laat de omgeving en de mensen op je inwerken en spot dieren. En vooral: geniet met volle teugen!

Rondreizen Zuid-AfrikaWil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte