< Terug naar overzicht
Boekentips: 22 boeken voor jouw volgende vakantie

Boekentips: 22 boeken voor jouw volgende vakantie

Geniet jij ook altijd zo van de voorpret voor een mooie reis? Een van de leukste manieren om je voor te bereiden op je reis is door boeken over je bestemming te lezen. Naast het feit dat lezen de voorpret verhoogt, biedt het tegelijkertijd meer achtergrondinformatie over het land waar je naartoe gaat. Je kunt je boeken alvast thuis lezen of meenemen op reis. Reisboekhandel Evenaar is gespecialiseerd in verhalende werken die zich afspelen op een bepaalde bestemming of over een land gaan. Hieronder geeft eigenaar Coen Borgman een aantal tips voor de beste reisgidsen van dit moment en must-reads voor jouw bestemming, zowel voor jong als oud. Zo kun je alvast inspiratie opdoen voor je reis en straks optimaal genieten van alles wat je vakantieland te bieden heeft! Lees snel verder.      

Boekentips per bestemming 

Ontdek de beste reisgidsen van dit moment en must-reads voor jouw bestemming. We hebben per bestemming twee of drie aanraders speciaal voor jou uitgezocht. Ook staan er leuke boeken tussen voor kinderen. 

Japan 

We beginnen onze aanbevelingen met dé reishit van het moment: Japan. Voor het land van de rijzende zon raden we de prachtig geïllustreerde Capitool-gids aan. Dit is de meest recent verschenen Nederlandstalige gids over Japan en bevat duidelijke plattegronden, prachtige foto’s, illustraties en handige tips. Wie meer wilt weten over de cultuur van dit bijzondere land, leest ‘Dit is Japan’ geschreven door de lokale auteur Yutaka Yazawa. In dit boek laat hij je in acht hoofdstukken alvast kennismaken met wat ‘zijn’ land te bieden heeft.   

Meer boeken over Japan vind je hier.    

Japan

Thailand 

Thailand staat bekend om zijn prachtige tempels, bruisende straatmarkten en de vriendelijke glimlach van zijn inwoners. Om het meeste uit je reis te halen tippen we je graag De Trotter-gids over Thailand, die op dit moment het meest actueel en compleet is. Lees je liever een verhaal? Ga dan voor ‘Waar ik liever niet kom’, een spannende reisroman ‘die je aan het denken zet en die nog lang blijft nazinderen.’   

Meer nuttige boeken over Thailand vind je hier

Thailand

Costa Rica 

De ‘rijke kust’! Een grote biodiversiteit, weelderige regenwouden en gelukkige mensen, dat is Costa Rica. Rijk prijs je je ook met deze Capitool-gids die je alle in-en-outs laat zien over dit prachtige land. Lees je liever een zinderend zomerboek dat zich afspeelt in Costa Rica, dan is ‘De tropische zoektocht’ misschien wat voor jou. Wil je je kind op een speelse manier laten kennismaken met het land? Dan is het spannende en leerzame avonturenboek ‘Gevaar in Costa Rica’ een aanrader om je kind mee te verrassen.    

Meer nuttige boeken over Costa Rica vind je hier.

Costa Rica

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, met zijn culturele diversiteit, is de thuisbasis van de iconische Tafelberg en andere indrukwekkende landschappen. Deze zijn schitterend vastgelegd in de National Geographic Zuid-Afrika gids, tevens de meest up-to-date gids van dit moment. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van het land, is ‘Alle problemen begonnen met Van Riebeeck’ een aanrader en voor liefhebbers van literatuur zijn er de gebundelde ‘De Zuid-Afrika boeken’ van niemand minder dan Adriaan van Dis, dé Zuid-Afrika kenner bij uitstek!      

Meer nuttige boeken over Zuid-Afrika vind je hier.   

Zuid-Afrika

Vietnam

Vietnam, bekend om zijn levendige straatvoedselcultuur, schilderachtige rijstterrassen en de historisch beladen Halongbaai, biedt een rijke mix van geschiedenis. Om de geschiedenis van het land beter te begrijpen, lees je ‘De bergen zingen’ van de Vietnamese schrijfster Phan Que Mai Nguyen. Dit boek is een ontroerend, persoonlijk portret van vier generaties in Vietnam gedurende de twintigste eeuw. Qua gids raden we wederom de Capitoolgids aan, die het meest actueel is. En voor de kinderen is er het leuke boekje ‘TravelKids Vietnam’ (met leuke feitjes en wetenswaardigheidjes), om alvast helemaal in de stemming te komen!     

Meer nuttige boeken over Vietnam vind je hier.  

Vietnam

Peru 

Wil je Peru, met het historische Machu Picchu, de levendige cultuur en de diverse landschappen echt goed leren kennen? Bestel dan de National Geographic gids, die is namelijk het meest actueel en voorzien van prachtige foto’s en illustraties. Of wil je je alvast inlezen voor je reis met prachtige literatuur die je ook wat leert over de cultuur van het land? Twee werken van Mario Vargas Llosa, dé beroemdste schrijver van Peru, zijn gebundeld in een prachtig boek. En voor kids vanaf 10 jaar is er het spannende verhaal ‘Het raadsel rond de Incacode’ dat ze helemaal meevoert naar de wereld van het oude Peru.

Meer nuttige boeken over Peru vind je hier.      

Peru

IJsland 

IJsland, met zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, wordt gekenmerkt door vulkanische landschappen, geothermische bronnen en het spectaculaire noorderlicht. Met de Dominicus-gids (de meest up-to-date van dit moment) haal je het meeste uit je reis. Wie graag een roman leest én meer over het eiland te weten wil komen, raden we ‘Markering’ van de jonge IJslandse schrijfster Fríða Ísberg aan. Voor de jeugd is daar het zinderende boek ‘Naar IJzland’ om alvast in de stemming te komen of daar ter plekke te lezen.    

Meer nuttige boeken over IJsland vind je hier.  

Staat jouw reisland hier niet bij? Zoek dan gerust op de website van Evenaar tussen de vele bestemmingen.    

IJsland

Andere reisboeken voor een geweldige reiservaring   

Behalve de tips die we je hierboven hebben gegeven, vinden we het de moeite waard om je nog drie boeken aan te raden over reizen, maar dan over de kracht of magie ervan. Waarom reizen we? Wat doet het met je? En vooral: hoe gedraag je je als een verantwoordelijke toerist en haal je het meest uit je reis?

Alain de Botton - De kunst van het reizen

Reizen is kunst, toch? Dat vindt Alain de Botton nou ook. Zijn boek ‘De kunst van het reizen’ is een filosofische beschouwing over reizen, geschreven in een erg vlotte stijl. Het boek verkent de redenen en ervaringen van reizen, beïnvloed door kunst, literatuur, en persoonlijke inzichten. In plaats van praktische reistips, leert het beroep hoe we onze reiservaringen kunnen verrijken door meer bewustzijn van onze motieven en percepties. Een ideaal boek voor wie dieper wil nadenken over de betekenis en impact van reizen!  

Alain de Botton - De kunst van het reizen

Rosa Bertram - De magie van reizen  

In ‘De magie van reizen’ onderzoekt Rosa Bertram de invloed van reizen op persoonlijke groei en begin van de wereld om ons heen. Bertram deelt haar persoonlijke ervaringen met je en benadrukt het belang van duurzaam reizen. Ze biedt praktische tips om de ecologische impact van reizen te verminderen, wat het boek nuttig maakt voor reizigers die bewust en verantwoord willen ontdekken. Wees gerust: het doet geen afbreuk aan het magische van je reis, maar versterkt het alleen maar! Reizen is toch magisch?   

Rosa Bertram - De magie van reizen

Johan Idema - How to be a better tourist 

Johan Idema's ‘How to be a Better Tourist’ biedt praktische tips voor meer betekenisvolle en verantwoordelijke reiservaringen. Het boek spoort aan om overtoerisme te vermijden, langer op één plek te verblijven, en bewust te zijn van je ecologische en sociale impact. Het is gericht op reizigers die streven naar een positieve verandering in het toerisme. Wat een tof en onmisbaar boek voor wie meer uit een reis wil halen. 

Johan Idema - How to be a better tourist

Dit waren onze 22 boekentips over reizen. Alvast veel leesplezier gewenst! Krijg je tijdens het uitzoeken van boeken inspiratie voor een bepaalde bestemming? De kans is groot dat je deze met Sawadee kunt ontdekken. Met meer dan 200 reizen in ons aanbod is de keuze namelijk reuze. Ontdek het zelf en bekijk ons volledige reisaanbod.