< Terug naar overzicht
Ontdek de lekkerste koffie op reis in Tanzania

Ontdek de lekkerste koffie op reis in Tanzania

Sawadee Reizen heeft samen met organisaties SNV en Fair Trade én met een lokale koffiecoöperatie in Tanzania een koffieproject opgezet in Moshi; een stad in het noordoosten van Tanzania. Dankzij dit ontwikkelingsproject hebben lokale koffieboeren de kans gekregen om zich te ontwikkelen tot heuse koffiegidsen! 

Over het koffieproject 

Om koffieboeren nog meer kansen te bieden werd een plan bedacht om hen naast hun werkzaamheden als koffieboer ook op te leiden tot gidsen. De boeren vertellen zo over hun eigen vakgebied, laten reizigers ruiken, voelen, plukken en proeven! SNV, Fair Trade en Sawadee Reizen zijn samen met een Tanzaniaanse koffiecoöperatie het succesvolle project gestart in de plaats Moshi. Hier ontmoet je aan de voet van de Kilimanjaro de lokale koffieboeren en er is op deze locatie een fantastische kampeerplek aangelegd: Kahawa Shamba Campsite.  

Koffiebonen uit Tanzania

Hier kan je tijdens een rondreis door dit gebied verblijven. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Kilimanjaro. De koffieboeren hier zijn opgeleid tot ware gidsen die de reizigers met veel plezier rondleiden langs de groene shamba’s; tijdens deze uitgebreide koffietours wordt het hele proces, van bes tot kopje koffie, laten zien. Op deze manier leven de boeren niet alleen van de koffieopbrengsten maar ook van het toerisme. 

Aan de voet van de Kilimanjaro 

Een bezoek aan de Kilimanjaro is hoe dan ook een absolute must-see tijdens je rondreis door Tanzania. Wat niet veel mensen weten, is dat deze ‘hoogste berg van Afrika’ (lees: 5895 meter) uit maar liefst drie vulkanen bestaat: de Shira, de Mawenzi en de Kibo. De Shira en de Mawenzi zijn inmiddels uitgedoofd, de Kibo is een slapende vulkaan. De hoogte én de geïsoleerde ligging, zorgt voor een bijzondere ecologie; van droge, warme savannes tot tropische regenwouden! 

Tanzaniaanse koffieboeren 

Tanzania staat bekend als echt ‘koffieland’. Veel mensen werken in de koffie-industrie. Toch hebben deze boeren een zwakke positie, soms vanwege gebrek aan kennis. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die samenwerken met deze boeren om ze meer perspectief voor de toekomst te bieden. Ga bij de boeren zelf aan de slag. Pluk, droog, brand en maal je eigen koffiebonen. En dan lekker opdrinken natuurlijk!

Uitzicht op de Kilimanjaro, Tanzania