< Terug naar overzicht
​De 5 mooiste nationale parken in Zuid-Afrika

​De 5 mooiste nationale parken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika en haar vele nationale parken zijn een must voor de echte natuurliefhebbers! Je treft niet alleen dramatische panorama’s, maar ook een grote diversiteit aan planten en dieren. Wist je dat er in Zuid-Afrika wel bijna vijftig wildparken te vinden zijn? Wij nemen je mee langs vijf van onze favorieten!  

1. Hluhluwe-iMfolozi Park 

Het Hluhluwe-iMfolozi Park ligt 280 km ten noorden van Durban en is het oudste natuurpark in Afrika. In de heuvelachtige, bosrijke omgeving leven olifanten, giraffen, impala’s, krokodillen, kudu’s en buffels. Naast de grote variatie aan dieren is het park vooral bekend om zijn neushoorns. Zowel de witte neushoorn als de zeer zeldzame zwarte neushoorn komen hier voor 

2. Kruger National Park

Het Kruger Park is enorm groot qua oppervlakte beslaat het ¾ van Nederland en men is druk bezig om het park tot in Zimbabwe en Mozambique uit te breiden. Het Kruger Park staat vooral bekend om de ‘Big Five’ en er is een redelijk grote kans dat je ze alle vijf zult spotten, hoewel het zien van een luipaard vaak wat lastiger is.


3. Drakensbergen 

De naam Drakensbergen betekent ‘barrière van speren’ in de taal van de Zulu. In de Drakensbergen liggen meerdere nationale parken. De hoogste piek van de Drakensbergen, is de Mont-aux-Sources, ‘berg van bronnen’, met een hoogte van 3282 meter. Hier valt de Tugela Rivier honderden meters naar beneden op weg naar de 330 kilometer verderop gelegen Indische Oceaan. Ook de bekende Oranjerivier ontspringt in de Drakensbergen en eindigt op de grens van Zuid-Afrika en Namibië in de Atlantische Oceaan. 

4. Addo National Park 

Het Addo National Park ligt nabij Port Elizabeth. In de loop van de tijd is het natuurreservaat behoorlijk uitgebreid. Er is een zeereservaat toegevoegd, welke een belangrijk broedgebied voor pinguïns en ander marine soorten is. Het park is ook waarschijnlijk de enige in de wereld met de zogenaamde "Big 7" in hun natuurlijke habitat (olifant, neushoorn, leeuw, buffel, luipaard, walvis en witte haai). 

5. Tsitsikamma National Park 

Het Tsitsikamma National Park vormt een beschermde kuststrook van zo’n 100 kilometer lang waar het gebergte spectaculair en grillig de zee in verdwijnt. Tsitsikamma kent een enorme verscheidenheid aan flora (‘fynbos) en fauna (otters, verschillende soorten antilopen, apen en zeer veel vogelsoorten) en inheems bos (‘stinkhout’). Daarnaast worden voor de kust niet zelden walvissen en dolfijnen gesignaleerd. Je kunt hier diverse prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld een gedeelte van de Ottertrail langs de kust of door het achterliggende dichte oerbos (‘fynbos’).


Wil je meer info over de verschillende reisroutes? Bekijk onze Zuid-Afrika rondreizen