< Terug naar overzicht
Muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Oosterse muziek is een overkoepelde benaming voor muziek uit zowel het Oosten als Noord-Afrika. Zij kent vele aspecten en er is een wereld aan beschaving in terug te vinden. Vroeger werden niet alleen goederen via de beroemde Zijderoute verspreid, maar ook cultuur en vooral muziek. Vaak wordt gedacht dat oosterse muziek heel traditioneel is, vanwege het gebruik van eeuwenoude instrumenten. Enerzijds klopt dit, anderzijds vindt er in een rap tempo een vernieuwing plaats in moderne oosterse muziek gefundeerd op eeuwenoude klanken.  

Orchestre National de Barbès  

Dit Noord-Afrikaanse orkest, heeft zijn basis in Parijs. Hun muziek is een fusie van verschillende stijlen, zoals raï, Algerijnse rock, funk en underground jazz. Het wordt allemaal gedipt in een oosters sausje en klinkt vrolijk, energiek en nodigt uit om te dansen. 

 

Umm Kulthum 

Oum Khalsoum (in het Frans geschreven) was een Egyptische zangeres en musicus (1904-1975). Tot op de dag van vandaag is zij zeer geliefd in het Midden-Oosten en wordt haar volle en diepe stem nog vaak geïmiteerd door andere zangeressen. 

 

Khaled 

“Aïcha, Aïcha, écoute-moi”, misschien klinkt je dit refrein nog bekend in de oren. Khaled is een Algerijns-Marokkaanse zanger van populaire raïmuziek en scoorde met ‘Aïcha’ een internationale hit in 1996. Ook heeft hij een Grammy-award gewonnen voor zijn vele succesvolle albums. 

 

Googoosh 

Googoosh is de meest populaire popzangeres in Iran. Ook acteerde zij in diverse Iraanse films en was zij te zien als jurylid in haar eigen muziekshow. Gedurende de Iraanse revolutie mocht zij als vrouw niet optreden. In het jaar 2000 verlaatte zij Iran en sindsdien treedt zij weer op. Zij is een inspiratiebron voor vele jeugdige Iraanse artiesten.  

 

Met dank aan reisbegeleidster Karin Neijenhuis voor het doorgeven van deze tips!