< Terug naar overzicht
De top 6 landen om als vegan op reis te gaan

De top 6 landen om als vegan op reis te gaan

Afgelopen paar jaar is het aantal vegetariërs flink gestegen. Dat is niet zo gek want vegetarisch eten kent grote voordelen: het is beter voor het milieu, je leeft gezonder en je veroorzaakt minder dierenleed. Hier in Nederland wordt het steeds makkelijker om gerechten zonder vlees en vis te vinden. Dat is echter niet overal in de wereld zo. Ga je op reis en wil je weten in welke landen je lekkere vegetarische en veganistische gerechten kunt vinden? Lees dan verder want in dit blog lichten we 6 landen uit met meer dan genoeg vegetarische opties.

1. India

Vegetarisch Indisch gerecht

Dat dit land op het lijstje staat is vast geen verassing. Zo’n 80% van de Indiase bevolking is Hindoe, en omdat de koe volgens het hindoeïsme een heilig dier is wordt er geen rundvlees gegeten. Daar bovenop is 13% van de bevolking Moslim en die eten geen varkensvlees. Dit heeft grote invloed op de Indiase keuken en zorgt ervoor dat erin India heel veel vegetarische en veganistische gerechten te vinden zijn. Een paar voorbeelden van deze overheerlijke vegetarische gerechten zijn samosa, thali, curry, bhaji en pakora. Met 1,3 miljard inwoners is India natuurlijk een ontzettend groot land en elke regio heeft dan ook een eigen keuken. Maar één ding is zeker, je kunt in elke regio genieten van een verrukkelijke vegetarische maaltijd. Wil je weten welke andere vegetarische gerechten India te bieden heeft? Lees dan dit blog.

2. Vietnam

Vegetarisch Vietnamees gerecht

In Vietnam zijn ze gek op vissaus, je kunt het in bijna elk gerecht wel vinden. Niet ideaal dus als je als vegetariër besluit om af te reizen naar Vietnam. Toch zijn er meer dan genoeg opties om ook als vegetariër te kunnen genieten van de Vietnamese keuken. De Vietnamezen zijn namelijk supergoed in het namaken van dierlijke producten, soms lijkt het zelfs zo echt dat je je afvraagt of ze niet een foutje hebben gemaakt. Een woordje is in ieder geval belangrijk om te onthouden, namelijk ‘chay’, het Vietnamese woord voor ‘vegetarisch’. 

3. Peru

Vegetarisch Peruaans gerecht

Over het algemeen is Zuid-Amerika echt een vleesetend continent ,en dus zou je Peru misschien niet zo snel in deze top 6 verwachten. Er zijn in Peru echter meer dan genoeg vegetarische gerechten te vinden, vooral in de toeristische gebieden. Peru is een echt aardappelenland, er komen er meer dan 300 aardappelsoorten voor. Een paar voorbeelden van vegetarische aardappelgerechten zijn papa a la Huancaina, aardappels in een pittige roomsaus met ei en picarones, overheerlijke gefrituurde donuts van pompoen en zoete aardappel en siroop. Een ander gerecht dat een echte aanrader is, is tamalas. Tamalas zijn pakketjes van gestoomd maïsmeel in banenblad of maïsblad. De inhoud kan verschillen maar er zijn vaak ook vegetarische opties met bijvoorbeeld gekruide champignons of kaas.

4. China

Vegetarisch Chinees gerecht

Vegetariër of veganistisch zijn in China kan erg lastig zijn. In China wordt het eten van vlees gezien als een teken van welvaart en weinig mensen zijn vegetariër. Toch zijn er nog een hoop vegetarische gerechten gemakkelijk te vinden, vooral in de grote steden en populaire gebieden. Een voorbeeld van zo’n gerecht is mapu tofu, tofu in een pittige saus. Ook boazi’s en dumplings mogen niet ontbreken. Boazi’s zijn gestoomde broodjes met verschillende vullingen zoals groente, tofu, rode bonenpasta en bruine bonenpasta. Dumplings is natuurlijk en erg bekend Chinees gerecht, deze kun je gevuld krijgen met bijvoorbeeld lente-uitjes, paddenstoelen of Chinese kool.

5. Jordanië

Vegetarisch Jordaans gerecht

Omdat Jordanië een Islamitisch land is wordt er sowieso al geen varkensvlees gegeten. In bijna het hele Midden-Oosten (en dus ook Jordanië) zijn er veel vegetarische opties. Veel Jordaanse gerechten hebben kikkererwten, bonen, olie, groente en pitten in erin verwerkt. Veel Midden-Oosterse gerechten zijn tegenwoordig ook veel terug te vinden in Nederland. Denk maar aan overheerlijke broodjes gevuld met hummus en falafel. In Jordanië vind je ook moutabel, een pittige auberginedip en foul, gedroogde tuinbonen met verschillende sauzen en toppings. Kortom, als je reist naar Jordanië zal je genoeg opties voor vegetariërs vinden. 

6. Thailand

Vegetarisch Thais gerecht

De Thaise keuken maakt veel gebruik van verse producten met veel kruiden. Ze maken vooral gebruik van gember, koriander, citroengras en pepers. Net zoals de Vietnamezen zijn ze dol op vissaus. Desondanks is het niet al te moeilijk om vegetarisch eten te vinden in Thailand. Vooral in de grote steden Pai, Chiang Mai en Bangkok zijn veel hippe vegan tentjes te vinden. Ben je aan het rondreizen in Thailand en wil je vegetarisch eten in een normaal tentje? Dan hoef je alleen te zeggen dat je geen vlees eet en dan vervangen ze het vlees door tofu. Ook kun je altijd vragen om veggie fried rice en er staan meestal ook meer dan genoeg groentegerechten op het menu. 

Dit waren de 6 landen waar je heerlijk vegetarisch of vegan kunt eten. In welk land heb jij de lekkerste vegetarische maaltijd gegeten? Laat ons het weten met een reactie hieronder!