< Terug naar overzicht
Zuid-Afrika: het land van Wie is de Mol? 2023

Zuid-Afrika: het land van Wie is de Mol? 2023

Op 7 januari 2023 gaat het 23e seizoen van Wie is de Mol? van start. Dit tv-programma is bij velen niet alleen geliefd vanwege het spel, maar ook vanwege de prachtige beelden die voorbij komen van de bestemming waar het spel zich afspeelt. Dit seizoen van Wie is de Mol? werd, net als in 2013, opgenomen in Zuid-Afrika. En laat dat nu net een van onze favoriete bestemmingen zijn! Reden genoeg om kort terug te blikken op het vorige seizoen in Zuid-Afrika én alvast te speculeren over welke locaties we gaan zien in het komende seizoen.

Het vorige seizoen van Wie is de Mol? in Zuid-Afrika

In 2013 reisde de cast en crew van Wie is de Mol? dus ook al af naar Zuid-Afrika. Paulien Cornelisse ontmaskerde Kees Tol als mol en ging met de pot van €17.120 naar huis. In dit seizoen konden we niet alleen genieten van gewaagde molacties, maar ook van prachtige beelden van het noord-oosten van Zuid-Afrika. Heb je het vorige seizoen in Zuid-Afrika gemist? Dit waren een aantal bijzondere plekken waar mol Kees de groep saboteerde:

Soweto

Seizoen 13 begon in Soweto, een township van de stad Johannesburg. Hier moesten de kandidaten individueel de weg vinden naar de Regina Mundikerk, aan de hand van enveloppen met aanwijzingen. Elke opengemaakte envelop kostte geld uit de pot. In een volgende opdracht werden de kandidaten uitgedaagd om een bungeejump te doen vanaf de Orlando Towers. Een zeer spectaculaire opdracht! 

Soweto Zuid-Afrika

Johannesburg 

Ook in Johannesburg zelf vonden opdrachten plaats. Zo moesten de kandidaten in een oud postkantoor een zwaar, ijzeren gewicht verplaatsen, dat aan vier verschillende touwen hing. Ook vonden er opdrachten plaats in de bibliotheek van Johannesburg en in een grote drive-in bioscoop, waar de kandidaten met behulp van vragen de auto met het geld moesten vinden. 

Johannesburg Zuid-Afrika

Blyde River Canyon 

Deze locatie kunnen we met recht spectaculair noemen. In de prachtige omgeving van de Blyde River Canyon stapten twee kandidaten geblinddoekt op een boot. Op de boot was een fotocamera gemonteerd, waarmee bordjes met positieve geldbedragen gefotografeerd moesten worden. De andere kandidaten stonden op uitzichtpunten en probeerden de twee kandidaten in de boot via portofoons naar de juiste bordjes te begeleiden. Etherdiscipline was hier van groot belang! 

Blyde River Canyon Zuid-Afrika

Krugerpark 

Ook het beroemde Krugerpark kwam voorbij in seizoen 13 van Wie is de Mol?. Zo vond hier het gedenkwaardige kampvuurspel plaats. Een aangepaste versie van het spel Weervolven, waarbij de kandidaten rond het kampvuur zaten en de rol van kandidaat of mol moesten spelen. Door de mollen te ontmaskeren kon er geld worden verdiend voor de pot.  

Krugerpark Zuid-Afrika

Drakensbergen 

In de Drakensbergen moesten de kandidaten te paard op zoek naar puzzelstukken. Toen alle puzzelstukken waren verzameld en de puzzel was gelegd, verscheen een pijl die in de richting van het geld wees. De penningmeester, op dat moment Kees, mocht in een helikopter in de richting van de pijl vliegen, om een envelop met het geld te gaan halen. 

Drakensbergen Zuid-Afrika

Wat kunnen we van komend seizoen verwachten? 

Nu we kort hebben teruggeblikt, is het tijd om vooruit te kijken. Tien jaar na seizoen 13 keert Wie is de Mol? terug in Zuid-Afrika. Een nieuw seizoen in dit land roept al snel de vraag op: welke plekken zullen we deze keer terugzien op tv? Zuid-Afrika is zo groot en zo mooi dat er nog genoeg bijzondere plekken te bezoeken zijn, die zich perfect lenen voor spectaculaire drone-shots én opdrachten. Zouden we deze plekken wellicht gaan terugzien? 

Kaapstad 

In de trailer die op 26 november verscheen werd Kaapstad duidelijk gemarkeerd op de kaart. Eén ding lijkt dus zeker: deze locatie gaan we terugzien op tv en waarschijnlijk zelfs al in de eerste aflevering. Heel verrassend is dat niet, want Kaapstad is een van de grootste steden van Zuid-Afrika. Bovendien is er in de omgeving en in Kaapstad onwijs veel te doen. Zullen de kandidaten bijvoorbeeld afreizen naar Kaap de Goede Hoop of Robbeneiland? Of zullen ze tijdens een opdracht misschien de Tafelberg of Lion’s Head moeten beklimmen? 

Kaapstad Zuid-Afrika

Hermanus 

Als we ervan uitgaan dat de kandidaten net als het vorige seizoen in Zuid-Afrika in één deel van het land blijven, is het waarschijnlijk dat de Tuinroute zal worden afgelegd. Een bezoek aan Hermanus behoort dan zeker tot de mogelijkheden. De belangrijkste reden voor een bezoek aan deze gezellige kustplaats is voor veel mensen het spotten van walvissen. Zullen de kandidaten van Wie is de Mol het water op gaan of moeten ze misschien een opdracht uitvoeren op een van de stranden? Hermanus leent zich in ieder geval perfect voor beide opties.

Hermanus Zuid-Afrika

Oudtshoorn 

Als we de route vervolgen komen we vanzelf uit bij de volgende mogelijke locatie: Oudtshoorn. In deze stad is onder andere het Arbeidsgenot Museum, het voormalige huis van C.J. Langenhoven, een Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver en politicus. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een opdracht plaatsvindt in een museum, dus wie weet gaan we deze locatie terugzien. Ook een opdracht bij de Cango-grotten of op een van de vele struisvogelfarms behoort tot de mogelijkheden in Hermanus. 

Cango grotten Oudtshoorn Zuid-Afrika

Addo Elephant Nationaal Park 

In de trailer waren veel dieren te zien, en die zijn natuurlijk ook onmisbaar tijdens een reis door Zuid-Afrika. De kans is aanwezig dat er een of meerdere opdrachten zullen plaatsen in een van de vele wildparken die Zuid-Afrika rijk is. Misschien wel het Addo Elephant Nationaal Park, waar je naast vele olifanten ook de andere vier dieren kunt spotten die onderdeel uitmaken van de wereldberoemde Big Five. Een opdracht in dit park zou gegarandeerd spectaculaire beelden opleveren. 

Addo Elephant Nationaal Park

Port Elizabeth 

Een opdracht met locals is ook een vaste waarde in Wie is de Mol?. Zou deze opdracht zich dit jaar misschien afspelen in Port Elizabeth? Deze badplaats wordt ook wel ‘The Friendly City’ genoemd. Een goede plek voor een opdracht waarbij de hulp van de lokale bevolking moet worden ingeschakeld. Met een internationale luchthaven zou het ook mogelijk zijn dat de kandidaten vanuit Port Elizabeth naar een tweede bestemming vliegen. Ook dit is al eerder voorgekomen in eerdere seizoenen van Wie is de Mol?.

Port Elizabeth Zuid-Afrika

Veel kijkplezier! 

Welke plekken het ook worden, het belooft weer een mooi seizoen te worden. Hoe kan het ook anders op zo’n bijzondere bestemming als Zuid-Afrika? Op zaterdag 7 januari gaat Wie is de Mol? van start en kunnen we wekelijks even wegdromen naar dit schitterende land. Veel kijkplezier! 

Wist je dat je al deze plekken ook kunt bezoeken met de reizen van Sawadee? Bekijk hier ons aanbod om jouw eigen Zuid-Afrikaanse avontuur te vinden.