< Terug naar overzicht
6 redenen voor een familiereis met Sawadee

6 redenen voor een familiereis met Sawadee

Jaarlijks gaan er honderden gezinnen met Sawadee op familiereis. Maar wat maakt een familiereis nu zo’n enorme aanrader? Vijf Sawadee collega’s gingen samen met hun gezinnen op familieavontuur in Thailand om het zelf te ervaren. Ze kwamen thuis met prachtige verhalen én foto’s, die ze graag met je delen in dit blog.

1. Er ontstaan snel en makkelijk vriendschappen

Vrienden maken op familiereis


De familiereizen van Sawadee zijn ingedeeld naar leeftijd (vanaf 6, 12 en 16 jaar). Door de leeftijdsindeling reizen de kinderen veelal met leeftijdsgenoten, waardoor vriendschappen snel zijn gesloten. “Kinderen van dezelfde leeftijd vinden makkelijk aansluiting bij elkaar.”, aldus Bas. “Het ontstaan van vriendschappen is hierdoor nog meer gegarandeerd dan als je naar een camping in Zuid-Frankrijk gaat.”

Misschien nog wel belangrijker dan leeftijd is dat de kinderen dezelfde interesses hebben. Zo vond Gunnar het grappig om te zien dat “de oudste van 13 en de jongste van 6 binnen no-time BFF’s waren”. Maar ook tussen de andere kinderen ontstonden al snel hechte vriendschappen. “Het is leuk om te zien hoe snel de kinderen elkaar opzoeken.”, zegt Mirja. Jacco sluit zich hierbij aan: “Mijn zoon was vanaf het eerste moment dikke maatjes met zijn leeftijdsgenoten in de groep.”

Vrienden maken op reis


Wendy
vond het daarnaast leuk om te zien dat de kinderen de gemaakte vrienden tijdens de reis niet ‘kwijtraakten’. “Als je individueel op vakantie gaat en de kinderen maken vrienden bij een accommodatie, dan laten ze deze achter wanneer je weer verder reist. Bij een groepsreis blijven de kinderen bij elkaar en reizen ze met elkaar mee.”

Doordat de kinderen op reis vrienden maken, beleven ze de reis en de bestemming bovendien op een andere manier. Gunnar zegt hierover: “Omdat de kinderen vanaf dag 1 al met elkaar optrokken en de grootste lol hadden, werden activiteiten die in Nederland al gauw het stempel 'saai' krijgen (bijv. tempels bezoeken of fietsen) door de kinderen omarmd als superleuk.” Bas onderschrijft dit: “Juist omdat ze met zoveel nieuwe vriendjes en vriendinnen waren, hebben de kinderen een onvergetelijke tijd gehad.” 

2. Nieuwe ervaringen & herinneringen voor het leven 


Kinderen maken tijdens een familiereis niet alleen kennis met nieuwe kinderen, maar ook met nieuwe culturen, eetgewoontes en gebruiken. Mirja zegt: “Het ervaren van een andere cultuur vind ik waardevol om mee te geven aan mijn kinderen.”  

Een familiereis zit daarnaast vol bijzondere ervaringen. Zo vonden de kinderen van Bas vooral de boksles midden in de jungle geweldig. “Ze willen nu ook thuis op boksles.” Andere dingen die zijn kinderen zullen herinneren zijn “het scheuren met de tuktuk door Bangkok, eten uit een kokosnoot, voetballen op het strand, slapen in een drijvend hotel, de gekke snoepjes en anders gekleurde frisdranken.” 

Nieuwe ervaringen op reis


Een activiteit die bij de kinderen van zowel Mirja, Gunnar als Jacco erg populair was, is het ziplinen. Maar ook het reizen op zich was voor veel kinderen in de groep erg bijzonder. Voor de kinderen van Wendy was het de eerste keer dat ze op vakantie gingen met het vliegtuig, iets wat ze “een indrukwekkende ervaring” noemt. Ook de “schermpjes in het vliegtuig” en “het keten in de bus” werden genoemd als dingen die de kinderen zeker zullen bijblijven. 

Dat de familiereis hen lang bij zal blijven komt ook door de bestemming. Het maken van een verre reis is volgens alle collega’s compleet anders dan een vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. Volgens Bas komt dit vooral door de vele indrukken die je tijdens een verre reis opdoet. “Je stapt in een ander leven. Dat is in de Dordogne toch wel anders.” Gunnar sluit zich hierbij aan en zegt: “Een verre reis is meer een ontdekkingstocht/avontuur/belevenis dan een kampeervakantie in Frankrijk.” 

3. Je kinderen worden wereldwijs

Ouder en kind op familiereis


Al deze indrukken maken een familiereis niet alleen heel leuk, maar ook enorm leerzaam. Aan het einde van de reis zijn veel kinderen zich beter bewust van het dankbare feit dat hun bedje in Nederland staat. “Het inzicht dat de wereld groter is dan West-Europa zorgt bij de kinderen voor een gezondere blik op de wereld.”, aldus Bas

Wendy is het hier mee eens: “Het creëert een bewustzijn dat niet alle kinderen het zo goed hebben als wij in Nederland. Voor hen een eye-opener (hoe vaak je dit ook tegen ze zegt). Het gaf Noëlle bijvoorbeeld het idee dat ze daar later als ze groot is iets in wil betekenen. Geen idee of dit standhoudt, maar je creëert een bepaalde mate van bewustzijn die niet meer weggaat.” Ook op de dochter van Mirja maakte Thailand grote indruk. Wat Feline vooral opviel waren de vele zwerfhonden. “Later als ik groot ben ga ik een opvang beginnen voor zwerfhonden in Thailand.” 

Nieuwe ervaringen op reis


Naast de belofte van toekomstige wereldverbeteraars levert een familiereis met Sawadee ook op korte termijn veel goeds op voor een bestemming. De reizen van Sawadee zijn zo samengesteld dat de lokale bevolking profiteert van je bezoek. Door je geld uit te geven bij lokale winkels en restaurants kun je als reiziger ook zelf bijdragen aan deze positieve impact van je reis, iets waar je je kinderen tijdens een familiereis ook mooi bewust van kunt maken. 

4. Ouders hebben tijd voor zichzelf en voor elkaar 

Ouders op familiereis


Een familiereis is natuurlijk niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor hun avontuurlijke ouders. Een groot voordeel van een familiereis is dat je als ouders voldoende tijd hebt voor jezelf en voor elkaar. Wendy zegt hierover: “Doordat de kinderen snel met elkaar bevriend raken heb je zelf ook meer tijd om te genieten van de reis.” Mirja kan daar alleen maar mee instemmen: “Doordat de kinderen zoveel plezier hadden met elkaar is het voor ons als ouders ook een topreis geworden.” 

Proosten


Wendy voegt nog toe: "Daarnaast heb je de tijd om contact te leggen met de andere ouders die ook van reizen houden en gelijkgestemden zijn." Ook voor ouders is een familiereis dus een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen op te bouwen. Na een avontuurlijke dag kun je gezellig een drankje met elkaar doen, goede gesprekken voeren en samen proosten op de mooie reis.

Daar bovenop komt natuurlijk nog een ander groot voordeel van een groepsrondreis: er is al heel veel voor je geregeld. Zoals bij elke reis zijn er natuurlijk dingen die je voorafgaand aan een familiereis moet voorbereiden, maar buiten dat wordt je volgens Gunnar “volledig ontzorgd”. 

5. Quality time met je gezin 

Quality time met het gezin


Naast de momenten die je kinderen doorbrengen met andere kinderen en jij als ouder doorbrengt met andere ouders, is er tijdens een familiereis van Sawadee ook genoeg ruimte voor quality time met je eigen gezin. En dat is geen overbodige luxe, want in het dagelijks leven zijn we allemaal druk; school, werk, boodschappen, sporten, vrienden, etc. De dagen vliegen gewoon voorbij. Samen op reis gaan is hét moment om echt even tijd met elkaar door te brengen, de dagelijkse sleur te doorbreken en gezamenlijk nieuwe indrukken op te doen. Een bijzonder reisavontuur brengt je als gezin nog dichter bij elkaar.  

Quality time met het gezin


Bas
had voorafgaand aan de familiereis zo zijn vraagtekens bij het reizen met onbekende gezinnen. Maar hij merkte al snel dat het super natuurlijk ging. “Iedereen is gewoon op vakantie met zijn eigen gezin, maar daarnaast ben je ook met de andere gezinnen op veel momenten. Vooraf kan je denken; mhaw met andere families… gedoe, lastig, ik ken ze niet en ik wil privacy etc. Maar tijdens de reis zie je dat het echt the best of both worlds is.”  

Een groot bijkomend voordeel is dat je tijdens een familiereis veel tijd buiten doorbrengt. Doordat er doorgaans alleen in de accommodaties wifi is, wordt de smartphone met al zijn afleiding minder belangrijk en wordt ‘ouderwets’ communiceren juist belangrijker. Ook voor de kinderen van Bas was het even wennen om niet altijd en overal bereik te hebben met hun telefoon, maar dat vond hij juist goed voor ze. “Je kind wordt weer je kind na een week geen Snapchat en TikTok.”

6. De perfecte mix van avontuur en ontspanning 


Boksen, ziplinen, fietsen; de collega’s hebben samen met hun gezinnen ervaren dat een familiereis vol leuke activiteiten zit. Maar gelukkig is er naast actie en avontuur ook genoeg ruimte voor ontspanning. Er zijn veel rustmomenten ingepland en er worden per dag niet al te veel kilometers afgelegd. Ook verblijven we vaak meerdere nachten op één plek en slapen we waar mogelijk in accommodaties met zwembad.  

Gunnar vond het geweldig om de kinderen met volle teugen te zien genieten van zowel de activiteiten als de zwembaden en stranden. Wendy noemde het verblijf op het tropische eiland Koh Samet zelfs het hoogtepunt van de reis. “Het prachtige resort waar we verbleven, het mooie strand en het heerlijke zwembad waren top. Tijdens het snorkelen zagen we koraal, tropische vissen en zelfs zee-egels. Lekker eten met de hele groep, spelen op het strand, een voetbalwedstrijd op het strand; hier hadden onze meiden (en wij dus ook) de mooiste tijd.”

Op naar de volgende familiereis! 

Familiereis


Voor Wendy, Mirja, Gunnar, Jacco, Bas en hun gezinnen was het de eerste keer dat ze op familiereis gingen. Aan de enthousiaste verhalen te horen zal het zeker niet de laatste keer zijn. De vraag is natuurlijk wel; waar gaat de volgende familiereis naartoe? Met ruim 60 familiereizen naar alle uithoeken van de wereld wordt het kiezen van de volgende bestemming (net als hun familiereis naar Thailand) vast en zeker één groot avontuur!  

Willen jij en je gezin ook samen met andere gezinnen op avontuur op een mooie bestemming? Bekijk dan hier ons complete aanbod familiereizen. Hulp nodig bij je keuze? Neem gerust contact op met onze reisexperts.