< Terug naar overzicht
Op zoek naar de Big Five in Afrika!

Op zoek naar de Big Five in Afrika!

Zie je het al voor je? Samen met een groep reizigers rijden jullie in een jeep door de nationale parken van Afrika. Onder leiding van een ervaren gids op gamedrive, klaar om de Big Five te spotten! Maar welke dieren staan eigenlijk bekend als de Big Five? En welk ander loslopend wild kun je verwachten in de nationale parken van Kenia, Tanzania, Zuid-Afrika en alle andere landen.

De Big Five is een term die vroeger door jagers werd gebruikt. Destijds waren dit de vijf lastigste grote wilde dieren om op te jagen. Tegenwoordig ‘jagen’ reizigers op deze bijzondere vijf dieren met hun camera’s en verrekijkers. De gidsen in Afrika zijn getraind in het zoeken naar deze beroemde vijf dieren tijdens de safari. Welke dieren deel uit maken van de Big Five lees je hieronder.

1. Leeuw

De koning der dieren en de meest bekende van de Big Five. Leeuwen leven in kuddes en het mannetje valt met zijn manen goed op tussen de leeuwinnen. Wist je dat je het gebrul van een mannetjes leeuw op een afstand van 10 kilometer kan horen?

leeuw in afrika


2. Olifant

De Afrikaanse olifant is het grootste en zwaarste landdier ter wereld; hij kan tot maar liefst 6.000 kilo wegen en is bijna vier meter hoog. Ook heeft de olifant twee slagtanden die soms ingezet worden bij het zoeken naar voedsel. Olifanten leven altijd in kuddes en het is prachtig om ze voorbij te zien wandelen. Je komt ze bijvoorbeeld tegen in Etosha NP in Namibië.

olifant in nationaal park in afrika


3. Neushoorn

In Afrika zijn er twee soorten: de witte en de zwarte neushoorn. Toch hebben ze allebei een grijze huid. Het verschil zit hem namelijk in de vorm van hun lippen; de witte neushoorn heeft brede, vierkante lippen en de zwarte neushoorn heeft een uitstekende bovenlip. Helaas wordt dit dier het meest bedreigd met het uitsterven van de Big Five. De Afrikaanse neushoorn heeft twee hoorns, kan goed horen en ruiken.

neushoorn in het wild


4. Buffel

De buffel is voor de mens misschien wel het gevaarlijkste dier van de Big Five. De gekromde hoorns kunnen een spanwijdte van 160 centimeter bereiken. Ze leven in grote groepen van enkele honderden dieren overal in Afrika maar komen vooral veel voor in Tanzania. Buffels zoeken vooral moerasachtige gebieden op en doen niet liever dan lekker door de modder rollen. Een buffel gaat alleen in de aanval als hij gewond is of zich bedreigd voelt.

kudde buffels in het wild


5. Luipaard

Dit roofdier staat bekend om zijn gevlekte vacht en zijn door hun camouflage lastig te vinden. De luipaard leeft zowel op de grond als in de bomen, waar hij uitkijkt over zijn kilometers lange territorium. Als de avond valt, verlaat de luipaard zijn boom om te gaan jagen.

luipaard in een boom


Persoonlijke ervaring in Namibië

Een aantal jaar geleden reisde ik tot mijn grote geluk door Namibië. Zo'n immens groot land vol ruimte én wildlife. Ik kon tijdens de eerste dagen van mijn rondreis al heel wat bijzondere dieren van het lijstje strepen: pelikanen, dolfijnen, zeehonden, flamingo's en een walvis. In Namibië rijd je voornamelijk off-road, wat inhoudt dat je van punt A naar B over hobbelige zandwegen rijdt. Urenlang tref je geen mens of beschaving, maar wél buitenaardse landschappen en zelfs giraffen, zebra's, gnoes en olifanten. Eén van de Big Five, olifant: check! In het nationaal park Etosha duurde het niet lang totdat wij leeuwen, neushoorns en een luipaard spotten. (Note: ik heb erg veel geluk gehad want de groep en ik hebben maar liefst tien zwarte neushoorns gespot.) De buffel heb ik gezien in het nationaal park Waterberg. Mijn wens om oog-in-oog te staan met de Big Five werd vervuld.

Waar kun je de Big Five nog meer spotten?

De meeste kans op het spotten van de Big Five en ander wild, is onder andere in Zuid-Afrika, KeniaTanzania, Namibië of op een rondreis Botswana.

op safari met een truck


Tijdens onze reizen door Zuid-Afrika gaan we op zoek naar de Big Five in het beroemde Krugerpark. We overnachten hier zodat we de volgende ochtend vroeg op gamedrive kunnen gaan. Per terreinwagen rijden we door het park op zoek naar het wild. ’s Avonds houden we samen een braai (barbecue) en rondom het kampvuur horen we het brullen van een leeuw. Maar we komen tijdens deze reis veel meer diersoorten tegen als: zebra’s, antilopen, giraffen, krokodillen, nijlpaarden, hyena's en walvissen!

In Tanzania is het Serengeti nationaal park, de aangewezen plek om de Big Five te zien tijdens onze rondreizen. De naam van het park betekent in het Maa 'oneindige vlakte'. Serengeti is het beroemdste park ter wereld. Het heeft zijn faam te danken aan de grote trek. Een indrukwekkend spektakel waarbij ruim tweeënhalf miljoen dieren afstanden afleggen van meer dan duizend kilometer. In het regenseizoen is dit het meest wildrijke park van Afrika en heb je de grootste kans om de Big Five te spotten.

Veelgestelde vragen over de Big Five & op gamedrive gaan

Is het veilig?
Veiligheid staat bij Sawadee Reizen voorop. In de Afrikaanse landen waar de Big Five leeft, kun je op 'safari' gaan. Dit is een overkoepelende term voor natuurparken en reservaten waar het aanschouwen van wildlife voorop staat. Een 'game drive' is een specifieke vorm van safari waar je onder begeleiding van een gids op pad gaat. Op al onze reizen ga je onder begeleiding van een gids in een jeep op pad. Hierin zit je beschermd binnen het voertuig. Buiten onze rondreizen is het mogelijk om zelf in de auto rond te rijden door natuurparken. Zolang je je aan de regels houdt, zoals niet uit te stappen, is het veilig.

Krijg je gegarandeerd alle 5 de dieren te zien?
Garantie kan in dit geval helaas nooit geboden worden. Sommige wildlife reservaten of nationale parken zijn immens groot. Niet alleen de afstand, maar ook de populatie en het seizoen spelen een grote rol in het daadwerkelijk spotten van de Big Five. Indien je onder begeleiding van ranger op game drive gaat, heb je meer kans. De ranger heeft nauw contact met andere rangers van het park en weten ongeveer waar de dieren zich bevinden. Van de Big Five is de buffel het talrijkst en heb je de grootste kans om deze te spotten. Afhankelijk per bestemming zijn andere diersoorten van de Big Five in grotere getalen aanwezig.

Hoeveel kost het je ongeveer?
Om de Big Five te kunnen spotten, zul je allereerst naar een van de Afrikaanse landen moeten afreizen, zoals bijvoorbeeld Tanzania, Zuid-Afrika of Botswana. De rondreizen van Sawadee naar deze bestemmingen variëren grofweg ongeveer tussen de €2.399 p.p. (14-daagse rondreis door Zuid-Afrika) en €4.339 p.p. (23-daagse rondreis door Kenia, Tanzania en Zanzibar) afhankelijk van de reissoort, -duur en bestemming. Wil je liever op eigen houtje op pad? Wij hebben Kruger nationaal park als voorbeeld genomen. Als je met eigen huurauto door het park gaat rijden opzoek naar het wild, betaal je per persoon ongeveer omgerekend €23 toegang voor een dag. Daarbij moet je nog wel de kosten van de huurauto, het verblijf en vervoer erbij optellen. Bovendien ga je niet onder leiding van een gids.

Welk ander bijzonder loslopend wild kun je spotten naast de Big Five?
Het spotten van wildlife is een fantastische ervaring! Naast de Big Five, is er ook een Small Five, bestaande uit kleine dieren: de olifantmuis, neushoornkever, roodsnavel buffelwevers, luipaardschildpad en leeuwenmier. Zo heb je nog veel combinaties op de Big Five. Enfin, je bent vast op zoek naar spectaculaire dieren en die heb in Zuidelijk en Oostelijk Afrika je zeker. Wat dacht je van: cheeta's, hyena's, krokodillen, nijlpaarden, bavianen, serval katten, wrattenzwijnen, impala's, zebra's, giraffen en gnoes?