< Terug naar overzicht
​Interessante weetjes over Zuid-Afrika Bronvermelding: Zuid Afrika

​Interessante weetjes over Zuid-Afrika

Bij menig reiziger staat een rondreis Zuid-Afrika hoog op de bucketlist. En dat is absoluut terecht! Het is het land van de Big Five, fotogenieke landschappen, prachtige stranden en heerlijke wijnen. In dit blog hebben we een aantal interessante Zuid-Afrikaanse weetjes voor je op een rij gezet. 

Wist je dat

...Nederland maar liefst 30 maal in Zuid-Afrika past? Het is er alleen niet zo dichtbevolkt als bij ons. Het inwonersaantal is bijna 45 miljoen, dus ongeveer 2,5 keer zoveel. Het land kan worden ingedeeld in 21 natuurlijke regio's en 9 verschillende provincies. De hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria.

De Tafelberg 

De Tafelberg in Kaapstad hoort sinds 2011 bij de zeven nieuwe wereldwonderen der natuur. Je kunt hier met een 3000 meter lange kabelbaan naar de top, waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht over de hele stad. Als je een sportieve insteek hebt, kun je natuurlijk ook wandelen! Er is een gemakkelijke route (+/- 2 uur) en een moeilijkere route (3 uur +). 

 

Er worden diverse talen gesproken in Zuid-Afrika

Er worden 11 officiële talen gesproken in Zuid-Afrika. Hiervan spreekt 40% van de bevolking Zulu of Xhosa. Het is erg prettig dat bijna iedereen Engels spreekt. Het Afrikaans is een hoofdtaal en lijkt veel op het Nederlands. Op reis kom je onderweg ongetwijfeld grappige verkeersborden tegen. 

Dé Braai: Zuid-Afrikaanse BBQ

Zuid-Afrikanen zijn dol op hun braai. Deze Afrikaanse variant op de barbecue is erg populair en vindt bij allerlei sociale gebeurtenissen plaats. Favoriete gerechten voor de braai zijn: boerewors, sosatie, mielies, biefstuk, kip, varkenskarbonades, schapenvlees en lamskoteletten  Houd jij van barbecueën? Noteer 24 september dan in je agenda; want dan is het Nationale Braaidag in Zuid-Afrika. Dat wordt smullen!  

Kaap de Goede Hoop 

Als je in Kaap de Goede Hoop bent, bezoek dan het meest zuidwestelijke puntje van Afrika. De eerste Europeaan die de zuidpunt van Afrika rondde, was de Portugees Bartholomeus Dias in 1488. In die tijd waren diverse Portugese expedities uitgezonden om de westkust van Afrika steeds verder naar het zuiden te verkennen. Tevens komen op dit punt de Atlantische- en Indische Oceaan bij elkaar. Tip: vertrek vanuit hier naar Boulders Beach of Simon’s Town voor een bezoek aan de pinguïnkolonie. 

Spot veel wilde dieren

Zuid-Afrika is een walhalla voor dierenliefhebbers. Naast de beroemde Big Five tref je hier vele andere dieren zoals buffels, giraffen, zebra’s, krokodillen, luipaarden, olifanten en struisvogels. Je zou verwachten dat krokodillen of leeuwen de gevaarlijkste dieren zijn, maar dat is niet het geval. Het nijlpaard zorgt jaarlijks voor de meeste slachtoffers en wordt daarom als het gevaarlijkste dier van Afrika gezien. 


Historisch Robben Island

Robben Island is het Alcatraz van Zuid-Afrika. Je kan hier met een veerboot naar de gevangenis waar Nelson Mandela 18 jaar heeft vastgezeten van zijn in totaal 27 jaar durende gevangenis. De tour van de gevangenis wordt gegeven door ex-gedetineerden en is erg leerzaam. Ongetwijfeld kom je hier achter meer interessante weetjes.

Sawadee heeft verschillende rondreizen in Zuid-Afrika, bekijk ze snel en kies jouw favoriet!