< Terug naar overzicht
Marokko: manieren en gebruiken

Marokko: manieren en gebruiken

Slechts vier uurtjes vliegen en je bent er al: Marokko. Je waant je hier in een compleet andere omgeving! Niet alleen de omgeving is anders, ook de manieren en gebruiken van de inwoners van het land verschillen met wat we hier in Nederland gewend zijn. Daarom is het verstandig om je, voordat je een reis naar dit Noord-Afrikaanse land plant, te verdiepen in de normen en waarden die daar gelden.  

Familie op nummer 1

In Marokko is familie ontzettend belangrijk. Natuurlijk, hier in Nederland ook. Maar komt jouw familie echt áltijd voor werk, vriendschappen, relaties en huwelijken? In Marokko wel. Hoe oud je ook bent, het is voor Marokkanen een verplichting om te allen tijden naar hun ouders te luisteren. Wil je als Marokkaanse man trouwen? Dan moet je niet alleen de ouders van de bruid om toestemming vragen, maar óók je eigen ouders.

Locals in Marokko


Iedereen is welkom;

Marokko is een enorm gastvrij land. Toeristen of nieuwe, buitenlandse inwoners worden met open armen ontvangen. De kans is groot dat je in dit land door diverse Marokkanen voor het avondeten wordt uitgenodigd. Een dergelijk aanbod afslaan, wordt als onbeleefd beschouwd. Eerlijk is eerlijk: dit doen ze niet alleen vanwege hun gastvrije instelling, Marokkanen zijn ook gewoon reuze nieuwsgierig. Wie is deze persoon en wat doet hij of zij in het dagelijks leven? Al wandelend door één van de vier koningssteden, zal er geheid meerdere keren een gesprek met je worden aangeknoopt! 

Kan er wat af?

Waarschijnlijk heb je het al wel gehoord: in Marokko doen ze veel aan ‘afdingen’. Toeristen kijken hier vaak verbaasd van op, want echt álles is onderhandelbaar. Van mooie schoenen in een klein winkeltje tot lekkere Marokkaanse kruiden op de markt. Maak je vooral niet te druk: Marokkanen zien dit afdingen als een spel, je kan dus prima proberen om een Dirham minder te betalen! 

Doeken op de markt


Vrouwen en mannen

Op sommige plekken in Marokko is het handig om je als vrouw wat aan te passen aan de cultuur. Zoals bedekkende hoofdkleding in gebedsruimten, dit kan ook in de vorm van een sjaal die ook gelijk de schouders bedekt. Een mooie sjaal van dunne stof is dan ook de ideale accessoire om mee te nemen in je koffer! Wees verder vooral jezelf en geniet van de indrukken die je in dit prachtige land zult opdoen.

Liefde in Marokko