6 natuurlijke bezienswaardigheden die IJsland uniek maken!
< Terug naar overzicht
Deze natuurlijke bezienswaardigheden maken IJsland uniek

Deze natuurlijke bezienswaardigheden maken IJsland uniek

Een rondreis naar IJsland kent veel voordelen. Zo is het niet al te ver vliegen, de mensen spreken er goed Engels en Reykjavik is een leuke stad met veel winkels en kunstgaleries. Maar wees eerlijk, dé reden om naar IJsland te gaan zijn de extreme uitingen van de natuur! Die spuitende geisers, ruige watervallen, lavavelden en enorme gletsjers. Dát is waar we het voor doen. hieronder de meeste extreme natuurverschijnselen van IJsland voor je op een rij.

1. De watervallen

De enorme waterval Gullfoss kent twee trappen vanwaar het water zich naar beneden stort, een diepe kloof in. Vanaf het punt waar je de waterval bekijkt zie je de bodem niet en lijkt het te verdwijnen in de aarde. De woeste, groen bedekte rotsen eromheen maken het plaatje compleet. Gullfoss betekent niet voor niets ‘gouden waterval’.
Een andere zeer indrukwekkende waterval is de Dettifoss waterval. Deze is 100 meter breed en valt 44 meter de diepte in. Dit is de krachtigste waterval van Europa en het geweld waarmee het water naar beneden stort zal je versteld doen staan. Eveneens als het geluid waarmee dit gepaard gaat!

2. Gigantische geisers

Geiser is niet voor niets een IJslands woord en betekent letterlijk ‘spuiten’. Als een geiser niet spuit lijkt het een ‘gewoon’ poeltje met water. Het is een geothermisch verschijnsel wat alleen onder speciale omstandigheden kan plaatsvinden. Bij Geysir spuit het water 60 meter hoog. Het is niet te voorspellen wanneer de geiser zal spuiten en het is dus de vraag of je dit indrukwekkende spektakel zal meemaken. Er zijn ook andere geisers in de buurt die wel regelmatig omhoog komen zoals de Strokkur, die elke 10 minuten water spuit.

3. Reusachtige gletsjers

Een gletsjer is een ijsmassa die gevormd wordt op land en groot genoeg is om bergafwaarts te stromen. Ze oefenen door hun enorme gewicht en slijpende werking een grote invloed op het land uit. Op sommige gletsjers is het mogelijk om een wandeling te maken onder leiding van een gids, zoals bijvoorbeeld over de Solheimajokull gletsjer. Deze prachtige witte ijskap verandert steeds doordat de ijsmassa voortdurend in beweging is. Een unieke ervaring maar ook een koude, het kan er zo 10 graden onder nul worden!

Gletsjerwandelen in IJsland

4. IJsbergenmeer Jökulsárlón

Na de ijskappen van Antarctica en Groenland is Jökulsárlón de meest uitgestrekte ijsvlakte ter wereld. Op het meer drijven ijsschotsen rond die langzaam richting de oceaan drijven. Een wandeling langs het meer is al indrukwekkend maar je kan ook het meer opgaan per boot! Aanschouw de wereld van het ijs en laat je overweldigen door te zien wat het licht kan doen met de kleuren.5. Fjardrargljufur kloof

Op deze plek heeft de Fjarda rivier een enorme kloof weten uit te snijden in de rotsen. Dit indrukwekkende natuurverschijnsel laat weer de ruigheid van IJsland zien op een prachtige manier. De beelden die op je netvlies verschijnen zijn werkelijk waar overweldigend. Het lijkt wel een plaatje uit de prehistorie, waar dinosauriërs leefden en de natuur de overhand had.

6. Arnarstapi

De oostkust van IJsland kent ook bizarre natuurverschijnselen zoals lavawatervallen en heetwaterbronnen. Een ander opvallend verschijnsel zijn de basaltformaties rond Arnarstapi. Langs de kust zijn veel kloven en spleten te vinden waar vogels zich nestelen. De basaltformaties bestaan uit vreemde bogen en bruggen.

Arnarstapi in IJsland