De beste gratis apps voor op reis | Sawadee Reizen
< Terug naar overzicht
De 15 handigste gratis apps voor op reis

De 15 handigste gratis apps voor op reis

Ken je dat? Je reist al een tijdje en komt er dan achter dat er een handige app bestaat die je een hoop geld of moeite bespaard zou hebben. Je kunt dan nog tot in de puntjes voorbereid zijn, maar met de volgende 15 reis-apps verloopt je reis een stuk soepeler. Alle apps zijn te downloaden voor zowel iOS- als Android-toestellen.

1. Schiphol app

Met de Schiphol app begin je stressvrij aan jouw vliegreis vanaf Schiphol. Voeg jouw vlucht toe in de app en zie precies bij welke vertrekhal, check-in balie en gate je moet zijn. Je kunt in de app ook notificaties inschakelen over je vlucht, zodat je een melding krijgt bij een gatewijziging, vertraging of wanneer de gate opengaat. Ook handig: je kunt in de Schiphol app zien hoe hoeveel drukte er wordt verwacht voor jouw vertrekdag. 

2. Google translate - altijd & overal vertalen

De meeste mensen zijn wel bekend met Google Translate, maar wist je dat je deze functie ook offline kunt gebruiken? Super handig! Helemaal als je naar afgelegen plekken reist waar de lokale bevolking nauwelijks Engels spreekt. Als je er dan met het betere handen- en voetenwerk niet meer uitkomt, is deze vertaal-app een échte redder in nood! In het microfoontje spreek je de te vertalen tekst in, waarna je de vertaling gesproken terug krijgt. Good-to-know: ook vreemde tekens (Chinees, Japans) kun je vertalen. Waar je normaal je vertaaltekst invult, klik je nu op ‘camera’. Je camera scant de tekens, waarna je de vertaling op je beeldscherm te zien krijgt. Toch handig als je een Chinese menukaart toegeschoven krijgt. De app is overigens beschikbaar in 107 talen. 

3. XE - valutaconverter

XE is een onzettend handige app wanneer je in een land bent waar ze geen euro kennen, maar gebruik maken van een vreemde valuta. Deze app rekent bedragen met de dagkoers om naar bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of Indonesische roepia's. En het blijft niet bij deze twee valuta’s; de XE valutaconverter kan meer dan 120 andere valuta’s omrekenen naar de dagkoers. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je souvenirs duurder blijken te zijn dan je had gedacht. Tip: het is ook mogelijk om koersalerts in te stellen en je kunt met de app zelfs geld overmaken. 
Reis je naar afgelegen gebieden waar er weinig tot geen bereik is? Download in dat geval alvast thuis de gewenste wisselkoers, zodat je de app tijdens je reis offline kunt gebruiken. 

4. DuoLingo - leer een vreemde taal

Ga je op reis naar een land waar je de taal (nog) niet spreekt? Probeer dan eens de DuoLingo app; een leuke en leerzame manier om de taal eigen te maken! Op een laagdrempelige manier maak je kennis met alle facetten van de taal. Je leert jezelf voorstellen, maar ook etenswaren, werk- en school gerelateerde zaken én reizen komen aan bod. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een treinkaartje koopt op het station. Toch wel erg handig als je op reis bent in een vreemd land. Op dit moment beschikt de app over meer dan 30 talen die je kunt leren. Dus voor ieder wat wils! 

Apps Duolingo, Skype en Google Maps


5. Travelspend - houd al je uitgaven bij 

Of je nu gaat backpacken of een georganiseerde reis boekt, niemand wil zijn budget ter plaatse overschrijden. Om je uitgaven netjes bij te houden, biedt de app Travelspend uitkomst. Met deze app kan je per categorie (dus eten & drinken, vervoer, accommodatie) invoeren hoeveel je uitgeeft. Ook kan je met Travelspend een dagbudget berekenen. Zo heb je dus snel inzichtelijk of je boven of onder je dagbudget zit. Daarnaast heb je de mogelijkheid om uitgaven vooruit te plannen, zoals een geboekte tour of treintickets. Heel handig: je kan je uitgaven in de lokale munteenheid invoeren. Vervolgens berekent de app automatisch deze kosten om in euro’s. Zo kom je tijdens (of na!) je reis niet voor verrassingen te staan. 

6. Google Maps - locatie en route

Hoewel iedereen deze app vast wel kent, mag Google Maps niet op dit lijstje ontbreken. Google Maps is accuraat, kun je overal ter wereld gebruiken om restaurants, tankstations, winkels en meer te vinden, maar is bovenal een superhandige locatie- en navigatietool. En ook deze app is offline te gebruiken; download thuis het gewenste gebied waarna je deze op plek van bestemming offline kunt gebruiken.  Tip: Wil je niet dat Google alles van jouw navigatiegeschiedenis weet? Of dat de app automatisch al je hotelovernachtingen vanuit je mail in je Google Maps gooit? Begrijpelijk! Gelukkig kun je veel van dit soort zaken uitzetten in de privacy-instellingen van je Google-account. 


7. Skyscanner - vind goedkope vluchten

Oké, toegegeven, als je bij ons een reis boekt, boek je deze meestal inclusief vlucht en heb je deze app niet nodig. Maar mocht je je vlucht zelf willen regelen, dan is deze app je beste vriend. In Skyscanner vind je namelijk alle vluchten van gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, naar alle uithoeken van de wereld. Je kunt prijzen, vliegtijden, vluchtduur, overstappen e.d. makkelijk met elkaar vergelijken om zo tot de beste vluchtkeuze te komen.

8. Douane Reisapp - reisinformatie bij de hand

Met de Douane Reisapp heb je altijd betrouwbare reisinformatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane bij de hand. Je vindt in deze app de reisadviezen voor alle landen wereldwijd, recente inreisregels voor COVID-19, maar ook wat je wel en niet mee mag nemen naar Nederland (of de EU) in je reisbagage. Erg handig dus als je op een markt een leuke souvenir wilt kopen en je wilt weten of je deze mag invoeren. Verder vind je in de app informatie voor noodgevallen, zoals opname in het ziekenhuis of onverhoopt overlijden in het buitenland.
Ook handig: de app beschikt over een valuta- en gewichtsconverter. En je kunt bonnen van dure aankopen (die je voor je reis hebt aangeschaft) toevoegen, zodat je kunt bewijzen dat je deze producten al eerder in je bezit had. Dat scheelt wellicht wat discussie op het vliegveld. Kortom, een handige app voor elke reiziger!

Apps Maps.me, MinBuZa, Polarsteps


9. Maps.me - locatie & route 

De kaart-in-hand toerist is met deze app verleden tijd. Met behulp van GPS laat Maps.me je op de kaart zien waar je je op dat moment bevindt.  Op de kaart vind je ook hotels, restaurants en attracties. Klik er één aan en je vindt handige informatie, zoals beoordelingen of een prijsindicatie. Ook gebruik je Maps.me als je een locatie wilt onthouden; deze ‘pin’ je dan vast op de kaart. Wil je later terug naar die locatie? Dan zet je gewoon de routeplanner aan! Behalve locatie-herkenning fungeert de app namelijk ook als navigatie. Routes kunnen aangegeven worden per voet, fiets of zelfs auto. Kortom, de app is overzichtelijk, praktisch en zeer compleet.
Ook kun je offline van de app gebruik maken. Heb je dus geen internet op je plaats van bestemming? Download dan voor vertrek even de kaart van de stad waar je heen gaat.

10. Polarsteps - digitaal reisdagboek  

Je gebruikt Polarsteps als digitaal dagboek, waarbij je via GPS wordt gevolgd. Op een kaart zien familie/vrienden precies welke route je aflegt. Tijdens je reis voeg je ‘steps’ toe: reisverslagen met reisfoto’s. De GPS koppelt deze automatisch aan je huidige locatie. Zo krijgen de mensen thuis keurig een melding wanneer jij weer een nieuwe step hebt toegevoegd; op die manier blijven ze altijd op de hoogte!
Tip: Polarsteps werkt ook goed op je laptop. Vooral als je wat lang van stof bent in je reisverslagen, typt dat makkelijker weg ;-).
Ook leuk om te weten is dat je in de app zelfs een fotoboek kan maken. Het is letterlijk één druk op de knop en je bent klaar! De app maakt dan automatisch een fotoboek uit de opgeslagen gegevens. Zo kan je bij thuiskomst nog even nagenieten van je reis.

11. CityMapper - alle OV info bij de hand

Ben jij het ook zat om voor alle OV-vervoerders apps op je telefoon te hebben om zo een route te moeten bepalen? Dit is verleden tijd met CityMapper! Net als 9292 biedt deze app vergelijkbare informatie over alle vervoersmogelijkheden binnen een stad. Of je nu met de trein, bus, metro, fiets of te voet op pad wil, deze app geeft je real time alle mogelijkheden. Ook handig: je kunt OV-kaarten offline bekijken.

12. Around me - vind wat je zoekt in de buurt

Je kent dat vast wel, je bent ergens en je wilt de dichtstbijzijnde bank of supermarkt vinden. Vaak neemt dat meer tijd in beslag dan je wil, maar met de app AroundMe is dat verleden tijd! Het werkt heel simpel; selecteer de faciliteit waarnaar je op zoek bent (bank, bar, tankstation, ziekenhuis, hotel, bioscoop, restaurant, supermarkt, theater of taxi) en de app laat je nauwkeurig zien welke mogelijkheden er in de buurt zijn, inclusief contactgegevens en openingstijden. Ook vind je met deze app heel makkelijk leuke, nabijgelegen hotspots. 

13. Splitwise - split de kosten

Bij Sawadee reis je meestal in een groep en dan kan het voorkomen dat je met meerdere groepsgenoten een drankje gaat doen of een hapje gaat eten. Voor een restaurant, met name in het buitenland waar ze grotere groepen niet gewend zijn, is er niets vervelender dan een groep gasten die apart wil betalen. Maar daar is nu een handige app voor: Splitwise. Iedereen meldt zich aan op de app, waarna je kunt invoeren welk bedrag je nog van wie krijgt. Zo krijg je een handig overzicht te zien van wie er nog in het krijt staat bij wie en voor welk bedrag.

Apps AroundMe, Splitwise en EHBO app


14. EHBO-app Rode Kruis - eerste hulp bij ongelukken

Je hoopt deze app natuurlijk nooit nodig te hebben, maar je zal altijd zien: je mist dat stoeprandje of je snijdt je flink aan een tak in de jungle. Wat doe je dan? De EHBO-app van het Rode Kruis geeft je voor allerlei soorten ongevallen EHBO-advies. Wat je moet doen, wordt met plaatjes duidelijk uitgelegd. Ook is het een ontzettend handige app voor huis-, tuin- en keuken ongelukjes. 

15. VPN app - blokkades op websites omzeilen

Deze app zal je niet in alle landen nodig hebben. Toch ben je in China of Egypte blij dat je het bestaan ervan kent. Hier worden bijvoorbeeld (westerse) websites en apps geblokkeerd. Nu is er gelukkig een manier om deze blokkade te omzeilen. Met de VPN app heb je via een andere ‘server’ toegang tot het internet. Waar je dit normaal met de lokale server doet (met blokkade), kun je dit nu doen via een server uit bijvoorbeeld Amerika of Maleisië (zonder blokkade). Zo blijf je toch in contact met het thuisfront.
Fijn om te weten is dat er verschillende VPN apps bestaan. Als je in je App Store zoekt op VPN zie je gelijk welke apps gratis zijn en hoe deze beoordeelt worden. Veel VPN apps zijn gratis te gebruiken voor een maand, of hebben een maximum aan te streamen MB’s per maand.

Heb jij nog tips voor handige reis-apps? Laat het zeker weten!


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte