6 redenen om op reis te gaan naar Albanië | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
6 redenen om op reis te gaan naar Albanië

6 redenen om op reis te gaan naar Albanië

Albanië is een land dat de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt op lijstjes met landen die je ‘moet’ bezoeken. In 2022 speelde ook het 22e seizoen van Wie is de Mol? zich in Albanië af. In de afleveringen kwamen prachtige beelden voorbij van het Oost-Europese land. Maar is Albanië alleen mooi om naar te kijken op televisie of ook mooi om zelf te bezoeken? In dit blog vertellen we je graag waarom een reis naar Albanië een absolute aanrader is.

1. De prachtige natuur

Meer van Koman

Dat de natuur in Albanië prachtig is, is gerust een understatement; het woord ‘spectaculair’ is hier waarschijnlijk meer op zijn plek. Je vindt in Albanië een grote diversiteit aan natuurschoon, bijvoorbeeld in de maar liefst 15 nationale parken. Zo is het heerlijk wandelen in Llogara Nationaal Park, waar ruige bergen worden afgewisseld door uitgestrekte groene weides. Maar er zijn in Albanië ook prachtige meren. Bezoek bijvoorbeeld de schilderachtige vissersdorpjes aan het helderblauwe Meer van Ohrid, of maak een spectaculaire boottrip of kajaktocht op het Meer van Koman. Op zoek naar een buitenactiviteit met iets meer actie? Er zijn weinig plekken waar je met zo'n mooi uitzicht kunt raften als op de Osumi rivier. Juist wat meer behoefte aan ontspanning? Met 450 kilometer kustlijn zijn er in Albanië ook vele mooie stranden te vinden, waar je heerlijk bij kunt komen van al het moois dat Albanië te bieden heeft.

2. De mooie steden

Berat

Om een land een echte aanrader te kunnen noemen, moeten er natuurlijk ook mooie steden zijn. We kunnen je geruststellen; die zijn er in Albanië zeker! Allereerst natuurlijk de hoofdstad Tirana. Het meest interessante aspect van deze stad is de mengelmoes van oud en nieuw. Het grauwe communistische verleden dat je soms nog in de lucht voelt hangen, is letterlijk weggepoetst door veel van de eerst nog grijze gebouwen in de stad een vrolijk kleurtje te geven. Een andere mooie stad is Berat. Deze stad wordt vanwege de vele witte, Ottomaanse huisjes ook wel 'de stad van duizend ramen’ genoemd en het historische centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hetzelfde geldt voor het historische centrum van Gjirokastër, een van de oudste steden van het land. Met de typische Albanese huisjes, de smalle straatjes en het imposante kasteel, voelt het in Gjirokastër bijna alsof je in de middeleeuwen bent beland.

3. Het aangename weer

Sarandë

Al die mooie natuurgebieden en steden verken je natuurlijk het liefst in aangename temperaturen. Albanië heeft een heerlijk mediterraan klimaat dat vergelijkbaar is met het klimaat in omringende landen zoals Griekenland, Bulgarije en Kroatië. De zomers in Albanië zijn warm en droog, maar ook tijdens de warmste maanden (juli en augustus) is het er goed uit te houden dankzij de verfrissende bries die vanaf de Adriatische Zee komt. Wil je liever iets minder hoge temperaturen, dan kun je Albanië ook prima bezoeken in het voorjaar (mei en juni) of het najaar (september en oktober), wanneer de temperaturen nog steeds rond de 20 graden liggen. De kans op regen is in deze maanden uiteraard iets groter, maar dit wordt helemaal goedgemaakt door ofwel de prachtige herfstkleuren ofwel de vele in bloei staande fruitbomen.

4. De heerlijke keuken

Albanese keuken

Bij de Albanese keuken gaat er hoogstwaarschijnlijk niet direct een belletje bij je rinkelen. Toch is deze zeer de moeite waard om tijdens een reis door Albanië te ontdekken. Er wordt in de Albanese keuken veel gebruik gemaakt van verse groenten, zoals paprika, courgette, aubergine en olijven. Als men in Albanië vlees eet dan gaat dit vaak om schapen- of geitenvlees en in de kustgebieden wordt er logischerwijs veel vis gegeten. Albanezen zijn ook gek op kaas en yoghurt. De lokale yoghurt, genaamd kos, wordt door veel Albanezen zelf thuis gemaakt en wordt bovendien op vele verschillende manieren in gerechten verwerkt. Zo gebruiken ze het als saus bij lamsvlees, in de soep, bij het ontbijt, maar ook met wat suiker erin als toetje. Wat vooral opvalt aan de Albanese keuken is dat deze sterk is beïnvloed door die van Griekenland en Turkije. Zo zul je in Albanië regelmatig Griekse keftedes en Turkse pilav op de menukaart zien staan. Maar er zijn ook veel gerechten die typisch Albanees zijn, zoals tavë kosi (lamsvlees met gebakken rijst en yoghurt) en byrek (bladerdeeg met daarin feta, ui, vlees en/of spinazie). Genoeg om te proeven dus!

5. De intrigerende geschiedenis & cultuur

Butrint

De recente geschiedenis van Albanië is allesbehalve rooskleurig. Van 1944 tot 1992 werd het land geregeerd door dictator Enver Hoxha, een aanhanger van de Russische communistische leider Joseph Stalin. Hij sloot het land af van de buitenwereld en verklaarde Albanië tot ’s werelds eerste atheïstische staat. Hoxha was bovendien zeer paranoïde en liet daarom ruim 700.000 bunkers aanleggen voor het geval er een buitenlandse invasie zou plaatsvinden. Naast bunkers zijn er ook vele ruïnes en oude kastelen in Albanië te vinden. Zo vind je in het Butrint Nationaal Park bijvoorbeeld de overblijfselen van een oude Griekse stad en in Shkodër kun je een bezoek brengen aan het Rozafa kasteel. Het indrukwekkende kasteel is gelegen op een heuvel en biedt daardoor een schitterend uitzicht over het meer van Shköder. Een reis door Albanië is een reis door de geschiedenis!

6. Het is nog niet zo toeristisch

Permet

Dat Albanië lange tijd compleet geïsoleerd is geweest van de rest van de wereld, is ook nu nog te merken. Door het gebrek aan contact met de buitenwereld is de westerse invloed op de Albanese cultuur beperkt. De sporen van het communisme zijn tot op de dag van vandaag dan ook te vinden en te voelen en op sommige plekken in Albanië voelt het bijna alsof de tijd heeft stilgestaan. Het positieve gevolg hiervan is niet alleen dat de cultuur van Albanië nog heel authentiek is, maar ook dat er nog redelijk weinig toeristen zijn. Afgelopen jaren wordt Albanië door steeds meer mensen ontdekt, iets wat in onze ogen volkomen terecht is.