12 tips voor een diervriendelijke reis
< Terug naar overzicht
12 tips voor een diervriendelijke reis

12 tips voor een diervriendelijke reis

Het bewonderen van wildlife is voor velen een onmisbaar element van een prachtige reis. Groot gelijk, want een bijzondere wildlife-ontmoeting kan je een leven lang bijblijven. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw ervaring ook een positieve impact heeft op de dieren zelf? Wat zijn de do’s en don’ts als het gaat om de omgang met dieren op reis? Met deze 12 tips maak je jouw reis zo diervriendelijk mogelijk. 

1. Ga op reis met een organisatie die dieren beschermt 

Ga op reis met een organisatie die dieren beschermt

Een diervriendelijke reis begint bij de organisatie waarmee je op pad gaat. Lees je voor je ergens een reis boekt eerst in in wat de organisatie doet om het welzijn en de rechten van dieren te beschermen. Sawadee heeft bijvoorbeeld een streng dierenwelzijnsbeleid, waar al onze excursies aan moeten voldoen. In aanvulling daarop ondertekenden we in 2023 de Wildlife-friendly Pledge van World Animal Protection. Zo waarborgen we niet alleen een fantastische reiservaring voor onze reizigers, maar dragen we ook bij aan het beschermen van dieren wereldwijd. 

2. Bewonder wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving 

Bewonder wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving

Wilde dieren hebben de ruimte en de vrijheid nodig om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dit kan uiteraard het beste op de plek waar ze thuishoren: in het wild. Door dieren in hun eigen omgeving te observeren zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen en kunnen ze zelf kiezen of ze zich wel of niet laten zien. Dit is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor jou als reiziger; het biedt namelijk een veel authentiekere ervaring en maakt het spotten van een dier specialer. Wil je de leefomgeving van dieren zo min mogelijk verstoren en tegelijkertijd ook nog eens meer over ze te leren, kies dan voor een ecotour. 

3. Bekijk wilde dieren vanaf gepaste afstand

Bekijk wilde dieren vanaf gepaste afstand

Als je op reis een mooi dier spot, bijvoorbeeld tijdens een safari, dan wil je het dier natuurlijk het liefst van zo dichtbij mogelijk zien. Zorg er echter altijd voor dat je op gepaste afstand blijft. Op die manier worden dieren niet opgejaagd en wordt hun natuurlijke leefomgeving niet verstoord. Volg altijd het advies van je gids op over hoe dichtbij je mag komen en maak vooral gebruik van je verrekijker of camera om een beter beeld te krijgen. Let er bij het fotograferen van wildlife wel op dat je niet (te dichtbij) flitst. Bij kikkers kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze verblind worden en geen eten meer kunnen vinden. Ook de vraag of je in bepaalde situaties wel of niet mag flitsen kan je gids voor je beantwoorden. 

4. Raak wilde dieren niet aan 

Raak wilde dieren niet aan

Zwemmen met dolfijnen, olifanten wassen of een selfie met een aap; het is niet zo onschuldig als het misschien lijkt. Het aanraken van dieren belemmert hun natuurlijke gedrag en kan hen bovendien veel stress opleveren. Olifanten komen van nature bijvoorbeeld niet graag in de buurt van mensen. Als olifanten geaaid of gewassen kunnen worden, betekent dit dus dat ze op een hardhandige manier zijn getemd. Raak tijdens het snorkelen of duiken ook geen koraal aan. Koraal is erg fragiel en groeit enorm langzaam; als het beschadigd is duurt het dus een lange tijd voordat het is hersteld, wat ernstige gevolgen heeft voor het zeeleven dat van koraal afhankelijk is voor hun voortbestaan. Een andere manier om koraal te beschermen is het gebruik van koraalvriendelijke zonnebrandcrème. 

5. Rijd enkel op gedomesticeerde dieren 

Rijden enkel op gedomesticeerde dieren

Het niet aanraken van dieren betekent natuurlijk ook het niet berijden van dieren. Dieren zoals olifanten en struisvogels zijn van nature niet gewend om een mens te dragen. Hoewel ze er misschien sterk en groot genoeg uitzien om op te rijden, kan dit ze ernstige schade toebrengen. Er zijn een aantal uitzonderingen; gedomesticeerde dieren, zoals paarden, kamelen en ezels, worden al eeuwenlang door mensen gehouden en zijn het gewend om bereden te worden, zonder dat ze hier eerst getemd of gemarteld voor hoeven worden. Let wel altijd goed op of de dieren waar je op rijdt goed verzorgd worden. Krijgen ze genoeg te eten, krijgen ze genoeg rust en zien ze er gezond uit? Dit soort vragen kun je jezelf stellen voor een diervriendelijke rit. 

6. Voer wilde dieren niet 

Voer wilde dieren niet

Hoewel het verleidelijk kan zijn om wilde dieren te voeren, is dit vaak schadelijk voor hun natuurlijke gedrag. Wanneer wilde dieren regelmatig gevoerd worden, leren ze af om zelf naar voedsel te zoeken en worden ze afhankelijk van mensen. Door wilde dieren niet te voeren draag je bij aan het behoud van hun natuurlijke instincten en help je het ecosysteem in stand te houden. Wees ook waakzaam voor excursies waarbij wordt gegarandeerd dat je wilde dieren gaat zien. Dit soort beloften kunnen enkel waargemaakt worden door wilde dieren te lokken met eten.

7. Bezoek verantwoorde opvangcentra 

Bezoek verantwoorde opvangcentra

Voor sommige dieren is het helaas (tijdelijk) niet meer mogelijk om in het wild te leven, bijvoorbeeld omdat ze in gevangenschap zijn geboren en het leven in het wild niet meer gewend zijn. In opvangcentra krijgen deze dieren de kans om op een zo natuurlijk mogelijk manier verder te leven. Wil je een bezoek brengen aan een opvangcentrum, kies dan voor een centrum waar direct contact met de dieren, zoals voeren, wassen en aaien, niet is toegestaan en waar dieren niet worden gefokt of verhandeld. 

8. Eet diervriendelijk 

Eet diervriendelijk

Eén van de leukste manieren om een bestemming te leren kennis is door te proeven van de lokale keuken. Zeker op verre bestemmingen zul je heel wat exotische gerechten met bijzondere ingrediënten tegenkomen. Helaas staan er in het buitenland soms ook bedreigde diersoorten op het menu; denk bijvoorbeeld aan haaienvinnensoep, walvisvlees, tijgerwijn en civetkoffie. Door restaurants die dit aanbieden te vermijden draag je bij aan de bescherming van bedreigde diersoorten. Je kunt uiteraard ook diervriendelijk eten door te kiezen voor een vegetarische of vegan optie.

9. Koop diervriendelijke souvenirs 

Koop diervriendelijke souvenirs

Dierlijke producten worden niet enkel gebruikt om te verwerken in eten, maar ook om souvenirs van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een tas van krokodillenleer of sieraden die zijn gemaakt van ivoor of koraal. Dit soort dierlijke producten worden vaak op een illegale manier en met veel wreedheid verkregen en het gebruik ervan vormt een bedreiging voor de populaties van deze diersoorten. Probeer souvenirs die zijn gemaakt van dierlijke producten dus te laten liggen. Koop je souvenirs tegen een eerlijke prijs bij de lokale bevolking om ook nog eens een positieve impact te maken op de lokale gemeenschap.  

10. Bezoek geen dierenshows en -gevechten

Bezoek geen dierenshows en -gevechten

Tijdens dierenshows moeten dieren kunstjes vertonen voor het vermaak van mensen. Dit soort kunstjes zijn geen onderdeel van hun natuurlijk gedrag en kunnen ze enkel vertonen door trainingen die vaak gepaard gaan met fysieke en mentale straffen. De dieren worden bovendien vaak in gevangenschap gehouden in kleine ruimtes, wat kan leiden tot stress, verveling en te weinig beweging. Ook bij stieren-, hanen-, en andere dierengevechten komt het welzijn van dieren in gevaar, omdat ze het risico lopen gewond te raken of gedood te worden. Bezoek dus geen dierenshows en -gevechten en vermijd ook andere situaties waarin dieren worden gebruikt voor commercieel gewin of entertainment, zoals bijvoorbeeld het op de foto gaan met een slang. Het welzijn van de dieren wordt hierbij vaak ondergeschikt gemaakt aan winst en vermaak, wat leidt tot uitbuiting van de dieren en een gebrek aan oog voor hun natuurlijke behoeften. 

11. Maak melding van dierenmishandeling

Maak melding van dierenmishandeling

Zelfs als je alle tips in dit blogs opvolgt kun je tijdens je reis nog steeds getuige zijn van dierenmishandeling of andere misstanden met dieren. Maak in dit geval altijd direct een melding bij je gids, reisbegeleider, reisorganisatie en/of een lokale dierenbeschermingsorganisatie. Op deze manier kunnen dieronvriendelijke excursies uit de reisroutes van je reisorganisatie worden gehaald, en draag je bij aan het verminderen van de populariteit van dieronvriendelijke excursies, wat het aanbieden ervan ontmoedigt. 

12. Doneer aan natuurbeschermingsprojecten

Doneer aan natuurbeschermingsprojecten

Eén van de grootste bedreigingen voor dieren is het verlies van leefgebied. Door tijdens je reis een bezoek te brengen aan nationale parken draag je bij aan de bescherming van gebieden die vele dieren een thuis bieden; een deel van je toegangskosten wordt namelijk gebruikt voor natuurbehoud. Wil je meer bijdragen, dan kan je natuurlijk ook doneren aan lokale natuurbeschermingsprojecten. Sawadee heeft samen met haar zusterbedrijven van de Travelopia Group een driejarig partnerschap met Blue Marine Foundation. Door je reis bij Sawadee te boeken draag je bij aan zeven projecten die bijdragen aan het behoud en herstel van 7.000 hectare aan zee-ecosystemen.

Dit waren onze 12 tips voor een diervriendelijke reis. Ben je ook benieuwd naar tips om je reis zo mensvriendelijk te maken? Lees dan ook dit blog.


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte