De 6 lekkerste Japanse gerechten! | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
De 6 lekkerste Japanse gerechten!

De 6 lekkerste Japanse gerechten!

Er bestaat een gezegde die luidt: ‘’Een Chinees eet met de tong en de Japanner met de ogen.’’ De Japanse keuken staat vooral bekend om de manier waarop het eten geserveerd wordt. Of je nou in een restaurant eet of bij een Japanner thuis; er zal altijd geprobeerd worden om van elke maaltijd een kunstwerk te maken. De Japanse keuken heeft heel veel te bieden. Daarom hieronder 6 van de lekkerste en populairste Japanse gerechten, die je op een rondreis Japan tegen gaat komen! 

Sushi 

We kunnen er niet omheen. Wie aan Japans eten denkt, denkt waarschijnlijk al meteen aan sushi. Jaren geleden was sushi nog een delicatesse voor de rijkeren, maar inmiddels is het iets minder duur geworden en zijn de vele sushirestaurants niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. En laten we eerlijk zijn: goede sushi is ook om je vingers bij af te likken! Wat maakt deze Japanse (maar van oorsprong uit Zuidoost-Azië afkomstige) fingerfood nu zo populair? Met name door de (veelal) verse bereiding met veel gezonde ingrediënten als zalm, krab, komkommer, avocado en ei, heeft sushi een gezond imago. Je vindt ook steeds vaker vegetarische variaties en sushi bestaat al lang niet meer alleen uit vis.

Sushi in Japan

Ramen

Elk goed Japans restaurant heeft dit gerecht op zijn menu staan. In Japan is het maken van ramen - ook wel bekend als noedelsoep - een echte vakmanschap. Het duurt soms dan ook wel een paar jaar voordat je jezelf een ramen-chef mag noemen. Een goede ramen herken je aan de overheerlijke bouillon, die de basis vormt voor de soep. Vlees, groenten en smaakmakers worden zeer lang getrokken, zodat de bouillon een diepe smaak krijgt. Naast een goede bouillon is de noedels ook een belangrijk deel van het gerecht. Deze wordt onder andere gemaakt met speciaal Japans water; kansui. Ingrediënten, zoals buikspek, kruiden, paddenstoelen en zeewier maken de soep echt af.  

Ramen met garnalen in Japan

Tempura

Tempura is de naam van een speciale bereidingswijze én voor het Japanse gerecht. Ingrediënten worden eerst in een beslag gedoopt en daarna gefrituurd. Vooral garnalen worden vaak gebruikt - maar het is ook heerlijk met groenten. Het maken van de hapjes is niet moeilijk. Voor het tempurabeslag heb je alleen ijskoud water en tempurameel nodig. Met een vork roer je door het beslag wat overigens niet per se glad hoeft te zijn. Haal de groenten, vis of vlees snel door het beslag en frituur de hapjes. Frituur het niet langer dan 2-3 minuten en de tempura is klaar om op te eten. Serveer bijvoorbeeld met soja saus of een sesam dip.

Gefrituurde garnalen

Shabu Shabu

De kans is groot dat als je Shabu Shabu hoort, je moet denken aan een van de bekendste Japanse restaurants in Nederland. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook de naam is van een populair Japans gerecht. Gek genoeg kan je dit gerecht niet in het restaurant zelf krijgen. In Japan daarentegen kan je niet om dit overheerlijke vleesgerecht heen. Bij Shabu Shabu staat er een pot met soep of saus op tafel. De soep gebruik je om stukjes rundvlees in te garen. Ook andere soorten vlees en vis zoals garnalen, kip, varken en kreeft worden vaak gebruikt. Hierna kan je het is een sausje dippen en opeten. Om het nog lekkerder te maken kan je er nog rijst bij toevoegen met bouillon en groenten. 

Shabu Shabu in Japan

Japanse Curry

Je zal vast wel bekend zijn met Indische curry, maar weet je dat er ook een Japanse versie bestaat? In Japan zijn ze ook gek op curry. Vaak wordt het geserveerd met rijst, noedels of in brood. In elke regio vind je een andere curry die met lokale specialiteiten gemaakt wordt. Deze sauzen bevatten vaak aardappel, aubergine, knoflook, wortel en soms zelf chocolade! Dat laatste klinkt misschien niet vanzelfsprekend, maar in Japan zijn ze er van overtuigd dat bittere chocolade de curry verrukkelijk maakt.  

Japanse curry

Wagyû beef

Wagyû betekent Japans rundvlees. Dit populaire runderras is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond. Het malse vlees bevat veel onverzadigde vetten die goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Het runderras staat vooral bekend om de manier waarop de dieren worden verzorgd. Geloof het of niet: de runderen worden gemasseerd, luisteren naar klassieke muziek en leven onder andere van bier en biologische granen. Het vlees is zeer kostbaar, wie echt Wagyû vlees in huis wil halen betaalt voor een kilo al gauw €400,-. Wagyu is heerlijk om te eten met Shabu Shabu maar je kan het ook verwerken in Sukiyaki. Dit is een Japanse eenpansgerecht die vaak wordt gegeten met tofu, noedels, stengelui, Chinese kool en paddenstoelen.

Wagyû beef in Japan