6 bijzondere voorjaarsfeesten wereldwijd
< Terug naar overzicht
6 bijzondere voorjaarsfeesten wereldwijd

6 bijzondere voorjaarsfeesten wereldwijd

Het voorjaar is een fijne tijd om op reis te gaan. Het is relatief goedkoop, het is minder druk, en het vormt een mooi vooruitzicht tijdens de sombere winterdagen. In deze periode van het jaar vinden er wereldwijd ook veel bijzondere feesten plaats, die een reis in het voorjaar nog specialer kunnen maken. We lichten er 6 voor je uit. 

1. Carnaval in Brazilië

Carnaval Rio de Janeiro

Met carnaval vieren Brazilianen het begin van de lente. Vooral het carnaval in hoofdstad Rio de Janeiro is erg bijzonder en daardoor wereldberoemd. Tijdens carnaval staat deze stad helemaal op zijn kop. Hoogtepunt van de vieringen zijn de sambaoptochten van Sambódrome. Tijdens deze optochten rijden prachtige praalwagens door het 700 meter lange deel van de straat Rua Marquês de Sapucaí, met erop en eromheen prachtig uitgedoste dansers. Je kunt dit waanzinnige feest aanschouwen vanaf grote tribunes. Het feest duurt in totaal vier dagen en eindigt de dag voor Aswoensdag, wanneer de vasten beginnen.

2. Holi-Phagwa in India en Nepal

Holifeest India

India is al een kleurrijk land, maar tijdens Holi-Phagwa doet India er nog een schepje bovenop. Tijdens dit hindoeïstische feest worden meerdere dingen gevierd: de lente, de overwinning van het goede op het kwade én het nieuwe jaar. Het Holifeest wordt gevierd op de eerste dag nadat het volle maan is geweest in de Hindoemaand Chaitre. Deze dag valt meestal in de maand maart. Tijdens het feest bestrooien mensen elkaar onder andere met gekleurd poeder, waarbij elke kleur iets anders symboliseert. Zo staat rood voor de overwinning, terwijl groen staat voor hoop en vertrouwen. Naast het gooien met poeder kun je ook dansen op de muziek van de dholak, een trommel die bespeeld wordt tijdens festiviteiten zoals Holi.

3. Nowruz in Centraal-Azië

Nowruz Centraal-Azië

Nowruz is een Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest, dat meestal op of rond 21 maart plaatsvindt. Het feest wordt onder meer in Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Pakistan en Kazachstan gevierd. Nowruz betekent ‘nieuwe dag’ en staat voor nieuw leven. Men viert een nieuw begin en de wedergeboorte van de natuur. Op deze dag trekken mensen nieuwe kleren aan, eten ze lekkere hapjes en gaan ze bij elkaar op bezoek. Ook maken mensen hun huis grondig schoon en versieren ze hun woning vervolgens met onder andere bloemen en slingers. 

4. Hanami Matsuri in Japan

Hanami Matsuri Japan

Deze Japanse feestdag staat ook wel bekend als het Kersenbloesemfeest. Dit feest wordt gevierd wanneer de sierkersen (die in Japan sakura worden genoemd) tot bloei komen. Op deze dag, die meestal tussen eind maart en half april valt, trekken Japanners massaal de parken in voor een lekkere picknick. De bomen staan maar heel kort in bloei en dit symboliseert voor Japanners een nieuw begin, maar ook de vergankelijkheid van het leven. De datum waarop Hanami Matsuri plaatsvindt is moeilijk te voorspellen en verschilt bovendien per regio. Je reis naar Japan speciaal om deze feestdag heen plannen is dus lastig, maar als je in de juiste periode gaat heb je misschien geluk!

5. Semana Santa in Spanje en Zuid-Amerika

Semana Santa

Semana Santa is de Spaanstalige benaming voor de Goede Week, ofwel de week voor Pasen. In zowel Spanje als Zuid-Amerika wordt deze week op veel plekken uitbundig gevierd. Witte Donderdag en Goede Vrijdag zijn de belangrijkste dagen van de Semana Santa. Dit wordt bijvoorbeeld in Antigua (Guatemala) groots gevierd. Heilige beelden worden door de straten gedragen en mensen maken op de grond prachtige bloementapijten (alfombras) in allerlei patronen, welke door de kleurrijke processies weer worden weggevaagd. Daarnaast vinden er in de stad allerlei andere activiteiten plaats, zoals een voorstelling van de kruisiging van Jezus voor de kathedraal.

6. Songkran in Thailand en Laos

Songkran Thailand

Het Thaise nieuwjaar vindt plaats in april. Deze feestelijke periode wordt Songkran genoemd, wat in Sanskrit ‘overgang’ betekent. Dit woord verwijst naar het moment dat de zon overgaat in het sterrenbeeld Ram, het eerste astrologische teken in de dierenriem. Sinds 1940 viert Thailand het nieuwe jaar met de rest van de wereld op 1 januari, maar Songkran blijft tot op de dag van vandaag een belangrijk feest. Met Songkran gaan veel boeddhistische Thai naar tempels om offers te brengen en zich te laten zegenen door monniken. Maar Songkran betekent ook drie dagen lang water naar elkaar gooien. Om deze reden wordt Songran ook wel ‘het feest van het water’ genoemd.