< Terug naar overzicht
Joran door de Balkan

Joran door de Balkan

De Balkan is voor veel reizigers - zelfs de meer ervaren avonturiers - nog onbekend terrein. Onze collega Joran ging mee op onze groepsrondreis door deze intrigerende regio en ontdekte de hoogtepunten van maar liefst 4 landen: Servië, Bosnië & Herzegovina, Montenegro en Kroatië. We stelden hem een aantal vragen over zijn reis. Lees je mee?

Waarom koos jij de Balkan als bestemming? 

De Balkan stond voor mij bekend als een regio die rijk is aan geschiedenis en bijzondere landschappen, voor mij een perfecte bestemming. Van Bosnië en Herzegovina tot Servië en Montenegro, elke stop beloofde een nieuw avontuur en een kans om de unieke cultuur en tradities van de regio te leren kennen. Ik koos de groepsrondreis door de Balkan vanwege de combinatie tussen steden, zoals Mostar, Sarajevo en Dubrovnik, en de ongelofelijke natuur van o.a. het Durmitor Nationaal Park en de Mrtvica Canyon.

Balkan

Wat had je van tevoren van jouw reis en van de Balkan verwacht?

Voordat ik aan de reis begon, was de Balkan voor mij een regio vol vraagtekens en mysterie. Ik verwachtte veel mooie landschappen en ook sporen tegen te komen van de oorlog uit de jaren '90. Daarnaast ging ik ervan uit dat deze reis me de hoogtepunten van de regio zou tonen en dat ik zou gaan ervaren hoe het leven er echt is. Ik keek uit naar de eeuwenoude steden, de natuur, maar ook naar de mensen, die bekend staan om hun hartelijke gastvrijheid.

Joran in de Balkan

Wat heeft je het meest verrast of vond je het meest bijzonder aan de Balkan? 

De diversiteit van de Balkan verraste mij het meeste. De keukens kennen veel verschillende invloeden en ook de architectuur en de manier waarop mensen leven zijn enorm divers. Zo zijn de invloeden van het Romeinse rijk goed te zien aan de kust, terwijl de invloeden van het Ottomaanse rijk zichtbaarder worden naarmate je landinwaarts reist. Tot slot was het adembenemende Durmitor Nationaal Park in Montenegro veel groter en mooier dan ik vooraf had verwacht.

Balkan

Wat waren jouw hoogtepunten van de reis? 

Er waren vele hoogtepunten tijdens de reis, maar enkele momenten zullen me altijd bijblijven. Bijvoorbeeld het bezoek aan de historische stad Mostar, het verkennen van het Durmitor Nationaal Park, de overnachting in de ecolodge hoog in de bergen en natuurlijk de afsluiting van de reis in het unieke Dubrovnik. Elk van deze plekken liet me weer iets nieuws zien van de Balkan en hoe divers deze regio is.

Joran in de Balkan

Waarom is de Balkan zo geschikt om te ontdekken met een groepsreis? 

Wat ik vooral leuk vond was om na een dag vol verschillende ervaringen samen met de groep uit eten te gaan en de ervaringen van de dag te delen. Dat maakte de dag echt compleet voor mij. Daarnaast is het ontdekken van nieuwe landen met een groepsreis leuk omdat je, terwijl je nieuwe regio’s en culturen ontdekt, ook elkaar steeds beter leert kennen. Je schept op die manier echt een band met elkaar en dat verrijkt de ervaring. 

Balkan

Zou je nog eens op reis willen naar de Balkan en welke plekken wil je dan ontdekken? 

Ik zou vooral graag nog eens terug willen gaan naar Montenegro, omdat ik het gevoel heb dat daar nog veel meer te ontdekken is. De prachtige bergketens, dichte bossen en grote meren trekken mij enorm aan. Daarnaast ben ik ook benieuwd naar andere landen in de regio zoals Albanië, Bulgarije en Macedonië. Elk van deze landen zullen weer net wat anders zijn, waardoor je weer nieuwe ervaringen kan opdoen en de rijke diversiteit van de Balkan nog beter gaat begrijpen.

Balkan

Zou je anderen een reis naar de Balkan aanraden? 

Ik zou een reis naar de Balkan iedereen aanbevelen. Allereerst is het dichtbij en is de reis ernaartoe dus relaxed en snel. Daarnaast heeft de regio voor iedereen iets te bieden. De reis die ik heb gemaakt was onvergetelijk en zat vol mooie reiservaringen die ik iedereen gun. Voor diegenen die avontuur, cultuur en geschiedenis waarderen, is de Balkan een ware schat die wacht om ontdekt te worden.

Wil jij net als Joran de Balkan ontdekken? Bekijk dan onze groepsrondreis, familiereis of 22-35ers reis naar deze regio.