< Terug naar overzicht
Reisbegeleider Leen over zijn reis door Albanië

Reisbegeleider Leen over zijn reis door Albanië

Al 27 jaar zwerf ik voor Sawadee als reisbegeleider over onze prachtige aardbol. Net als jullie, dierbare reizigers, mis ik het reizen in andere landen en vooral de leuke ontmoetingen onderweg. Gelukkig kunnen we binnenkort weer op pad en is Albanië weer toegankelijk. In gedachten verzonken denk ik terug aan mijn mooie reiservaring in Albanië. Hier volgen mijn notities van mijn eerste reisdagen in Albanië, augustus 2017.  

Bij aankomst op Moeder Teresa Airport pin ik mijn eerste Leks en loop naar de flitsende rode Vodafone stand, waar ik gelijk te woord wordt gestaan door de vriendelijke medewerkers.  Als promotiedeal ontvang ik een gratis 2-weeks abonnement met veel belminuten. Een hartelijk welkom. Onderweg naar de stad kijk ik mijn ogen uit. De taxichauffeur vindt het geweldig dat ik uit Nederland kom en vraagt of ik van bier houd. Dan moet ik zeker Korca en Tirana bier proberen. 

Ook vriendelijk is de ontvangst in ons stadshotel, een heerlijke oase in het centrum van Tirana. Mijn bagage leg ik op de kamer en daarna neem ik een taxi naar onze reisagent. De driver praat en vraagt erop los. Ik had al gelezen dat men in Albanië niet schroomt om rechtstreekse vragen te stellen. We zijn de hoek nog niet om of er volgt een stortvloed aan vragen; waar ik vandaan kom, hoe oud ik ben, of ik getrouwd ben, hoeveel kinderen ik heb. In de straat waar onze reisagent zit, kan de chauffeur het pand niet 1-2-3 vinden. In Albanië word je niet zomaar ergens afgezet en zoek je het maar uit. Ik moet in de auto wachten, de chauffeur praat met mensen in de straat, tot hij precies weet waar het is. Dat heet nu service! 

Op kantoor word ik voorgesteld aan alle medewerkers en mijn vragen ter voorbereiding van de reis worden geduldig beantwoord. 's Avonds smul ik van het lokale gerecht Ferges. Heerlijk! Als afsluiter nog een drankje op een van de gezellig volle terrassen. Om 22.00 uur knip ik tevreden het licht uit. Ik ben nog geen halve dag in Albanië en heb het land en de bevolking nu al in mijn hart gesloten. 

De tweede dag verken ik het centrum; ik bekijk pleinen en gebouwen, bezoek de Tourist Information Office, slenter door de straten, maak praatjes, eet birek (‘pannenkoek’ gevuld met spinazie) voor een habbekrats en ontmoet Gerion, mijn lokale gids. Ook de volgende ochtend zitten we nog een paar uur samen, om onze reis voor 7 gezinnen goed voor te bereiden. ‘s Middags arriveert de groep. Zelfs na 27 jaar ervaring is het altijd nog een beetje spannend, maar de kennismaking gaat goed en ik heb erg veel zin in deze reis.

Na een informatieve wandeling langs de bezienswaardigheden in het centrum en een heerlijke lunch, laten we de warmte van de relaxte hoofdstad Tirana achter ons. We gaan op weg naar het levendige kustplaatsje Progradeci, aan het meer van Ohrid. De boulevard is ‘the place to be’. Jong en oud flaneren hier, Albanese kinderen klauteren in speeltoestellen, oude mannen schaken in prieeltjes, vrouwen wisselen nieuwtjes uit en verkopen zelf gebreide sjaals en sokken. Kortom, geweldig sfeervol! 


De volgende ochtend bezoeken we het mooie plaatsje Korca. Daarna volgt een prachtige busrit over een indrukwekkend bergplateau. Komende nacht slapen we op 1000 meter hoogte in hutjes op de Sotiraboerderij. Deze ligt aan een koele beek met rondom bergen. We zien hoe de forellen voor ons gevangen worden, ze smaken best. 

Op weg naar de volgende bestemming. Een drie uur durende bergrit met onderweg de mogelijkheid om een wandeling te maken. Ik zag er wat tegen op voor de jongste kinderen, maar ze hebben het echt geweldig goed gedaan. Luid zingend sloten ze het wandelavontuur af. In de namiddag badderen we in thermale bronnen, een mooie beloning.  

Ja, na 5 dagen kan ik al volmondig zeggen; Albanië is een onverwacht mooi land met veel afwisseling (kust, historie, bergen), een erg vriendelijke bevolking en heerlijk eten! 

Wil je weten hoe Leens familiereis afloopt? Houd dan ons blog in de gaten voor deel 2.