Vragen over de drukte op Schiphol? Klik hier voor meer info

< Terug naar overzicht
15 tips voor een vakantie met minder afval

15 tips voor een vakantie met minder afval

Reizen is vervuilend, daar kunnen we niet omheen. Niet alleen vanwege de CO2 uitstoot die het veroorzaakt, maar ook omdat je tijdens je reis veel afval produceert. Bij Sawadee weten we natuurlijk als geen ander wat de impact is van reizen op de sociale en natuurlijke leefomgeving van onze bestemmingen. Het is dan ook onze ambitie, en onze plicht, om reizen te ontwikkelen waarin mens, milieu, cultuur en natuur centraal staan. Om deze reden compenseert Sawadee onder andere standaard de CO2-uitstoot van alle reizen. Maar ook jij kunt dingen doen om de negatieve impact van je reis te verkleinen. Bijvoorbeeld door tijdens de voorbereiding van je reis, onderweg en op de plaats van bestemming je afvalproductie te verminderen. Om je op weg te helpen met afvalvrij(er) reizen geven we in dit blog 15 tips waarmee je jouw avonturen op een gemakkelijke manier een stuk duurzamer maakt.

Tip 1: Maak duurzame keuzes bij het inpakken van je toilettas

Duurzame toiletartikelen

Een vakantie met minder afval begint al bij het inpakken van je tas of koffer. Een goede plek om te starten is je toilettas. Voor veel toiletartikelen die je meeneemt op reis, bestaan er zero waste-varianten. Vervang bijvoorbeeld je shampoo, conditioner en zeep in plastic flessen door solid shampoo bars, conditioner bars en zeep bars in composteerbare verpakkingen. Op dezelfde manier kun je deodorant in aluminium spuitbussen gemakkelijk vervangen door deosticks. Groot bijkomend voordeel is dat deze zero waste artikelen vaak minder ruimte innemen in je toilettas. Ook wegwerpartikelen kun je vervangen door duurzamere alternatieven. Zo kun je wegwerpwattenschijfjes in plastic verpakkingen omruilen voor katoenen, wasbare wattenschijfjes en kun je plastic wattenstaafjes switchen voor biologisch afbreekbare wattenstaafjes van bamboe en katoen. Ook tandpasta in tabletvorm is erg handig voor op reis. De tabletten zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar zijn ook nog eens makkelijk te doseren.

Tip 2: Investeer in hervulbare mini reisverpakkingen

Toiletmini's hotel

Wil je graag in je handbagage wat toiletartikelen meenemen? Koop in dit geval geen mini reisverpakkingen bij de drogist, maar investeer in hervulbare mini’s die je thuis vanuit je grote flessen kunt vullen. Voor je vloeistoffen is een doorzichtig toilettasje van maximaal 1 liter ook aan te raden. Deze kan je keer op keer gebruiken, wat verspilling van ziplock zakjes voorkomt. En over mini toiletartikelen gesproken; maak liever geen gebruik van de mini’s die je in de badkamer van je hotel vindt. In veel hotels worden deze namelijk al vervangen wanneer je er slechts een beetje van hebt gebruikt. Door ze niet te gebruiken kunnen ze blijven staan voor de volgende gast en wordt onnodig afval voorkomen.

Tip 3: Neem een hervulbare drinkfles mee

Waterfles op reis

Een andere handige tip voor je handbagage is een hervulbare drinkfles. Hierdoor hoef je niet telkens plastic flesjes water te kopen en voorkom je dus een hele hoop plastic afval. Nu horen we je denken: maar in veel landen kun je toch geen water uit de kraan drinken? Dat klopt, maar gelukkig hebben we op de meeste reizen een watertank in de bus. Daarnaast is er nog de optie van zelf kraanwater koken met de waterkoker in je hotelkamer of het gebruik van een waterfilter. Als je een drinkfles wilt meenemen in je handbagage is het wel belangrijk dat je ‘m even leegt voordat je door de security gaat. Je kunt je fles daarna bij een toilet of waterpunt weer vullen, voordat je het vliegtuig ingaat. En nog een laatste tip: kies voor een thermosfles als je wilt dat je water ook in warme landen lekker lang koel blijft!

Tip 4: Pak een linnen of katoenen tasje in 

Linnen tasje op reis

In veel landen krijg je bij elke aankoop, ongeacht hoe klein of groot, standaard een plastic tasje. Een linnen of katoenen tasje neemt weinig ruimte in in je bagage en kan je op dit soort momenten helpen onnodig plastic te voorkomen. Het fijne aan deze tasjes is ook dat ze multifunctioneel zijn; je kunt ze gebruiken als boodschappentas, maar bijvoorbeeld ook als strandtas. Ook kun je ze gebruiken om spullen op te bergen en zo je bagage op orde te houden. Ben jij iemand die onderweg graag fruit eet als tussendoortje? Stop dan ook een fruitnetje in het tasje, zodat je ook op reis je fruit op een handige manier kunt meenemen. 

Tip 5: Bewaar je reispapieren digitaal en weiger onnodig papier 

Digitale boarding pass

Waar je vroeger nog al je reispapieren moest printen, is dit tegenwoordig veelal niet meer nodig. Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen accepteren ook digitale versies van vliegtickets en boarding passes. Check voorafgaand aan je reis dus wat bij jouw luchtvaartmaatschappij mogelijk is, want dat kan aardig wat papier schelen. Ook andere reispapieren, zoals je visum of verzekeringspapieren, kun je digitaal met je mee nemen door ze op te slaan in de Google Drive app en ze offline beschikbaar te maken. Je kunt ook papier sparen door onnodig papier waar mogelijk te weigeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gratis plattegrond die je op straat krijgt aangeboden (download liever de kaart van je bestemming in de Google Maps of maps.me app) en papieren bonnetjes die je krijgt bij het maken van betalingen. En maak je in een museum gebruik van een papieren flyers? Zet deze dan netjes terug, zodat andere bezoekers er ook nog gebruik van kunnen maken. 

Tip 6: Beperk de aankoop van nieuwe spullen voor je reis 

Reisbenodigdheden repareren

Voor avontuurlijke rondreizen heb je vaak best wat spullen nodig. Het kan erg aanlokkelijk zijn om alles nieuw aan te schaffen, maar kijk ook nog eens goed welke je spullen je al in huis hebt of van vrienden of familieleden kunt lenen. Vaak zijn deze spullen nog beter dan je denkt en het zou natuurlijk zonde zijn als je iets koopt wat je al had, waardoor het oudere product uiteindelijk onnodig wordt weggegooid. Is een van je reisbenodigdheden stuk of verouderd? Check dan altijd of het nog gerepareerd kan worden. Heb je toch een item nodig dat je nog niet in huis hebt? Stel jezelf dan de vraag of je het na je reis vaker zult gebruiken. Is het antwoord nee, koop het artikel dan tweedehands. Een artikel nieuw kopen en maar eenmalig gebruiken is erg zonde en hoe minder spullen we kopen, hoe minder uiteindelijk bij het afval belandt! 

Tip 7: Zoek digitaal of tweedehands entertainment voor onderweg

E-reader vliegtuig

Als je op vakantie gaat is entertainment voor onderweg erg belangrijk, zeker wanneer je met kinderen of naar een verre bestemming reist. De vele winkels op het vliegveld maken het aantrekkelijk om een papieren boek, tijdschrift of puzzelboekje aan te schaffen. Al deze vormen van vermaak zijn echter ook mogelijk op een e-reader, telefoon of tablet. Heb je liever een papieren boek in je handen? Schaf dan tweedehands een boek aan, leen er een bij de bibliotheek of van een vriend of familielid. Daarnaast hebben veel luchtvaartmaatschappijen gelukkig ook inflight entertainment. Is dit niet het geval? Download voor vertrek dan alvast een leuke film op Netflix en je favoriete album, afspeellijst of wat afleveringen van je favoriete podcast op Spotify. Zo verminder je het aantal papieren artikelen dat je maar eenmalig gebruikt. 

Tip 8: Neem je eigen koptelefoon, deken en oogmasker mee 

Koptelefoon vliegtuig

Tijdens lange vluchten krijg je van de luchtvaartmaatschappij vaak verschillende artikelen om je vlucht wat comfortabeler te maken. Vanwege hygiëne zitten deze artikelen doorgaans in plastic verpakkingen. Door je eigen koptelefoon, deken en oogmasker mee te nemen hoef je deze plastic verpakkingen niet open te maken en blijven ze intact voor de volgende reiziger. Denk voorafgaand aan je reis dus goed na over welke spullen je denkt tijdens je vliegreis nodig te hebben en neem ze waar mogelijk zelf mee om plastic afval te verminderen. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je eigen spullen altijd het fijnst zijn!  

Tip 9: Neem een broodtrommel & bamboe bestek mee 

Broodtrommel vliegtuig

Ook veel van het eten dat je in het vliegtuig kunt kopen zit in plastic verpakkingen. Om de hoeveelheid afval tijdens je vliegreis zo klein mogelijk te houden, is het handig om thuis voor vertrek zelf wat snacks klaar te maken en in een broodtrommel mee te nemen, samen met een bamboe bestekset. Wanneer je trek krijgt kun je lekker snacken, zonder dat je in plastic verpakte etenswaren hoeft te kopen. Een broodtrommel kan daarnaast handig zijn om je overgebleven vliegtuigeten in te bewaren tot een later moment, zodat het niet wordt weggegooid en verspild. Ook op de plaats van bestemming kunnen een broodtrommel en bestek van pas komen, bijvoorbeeld om afvalvrij van streetfood te genieten of om restjes vanuit een restaurant verpakkingsvrij mee te kunnen naar je accommodatie. 

Tip 10: Eet en drink bij een restaurant of café in plaats van to go 

Koffie café Vietnam

Vind je het meenemen van restjes in een zelf meegenomen broodtrommel net wat te ver gaan? Een andere goede oplossing om verpakkingsmateriaal te besparen is om bij restaurants ter plaatse te eten en drinken. Ben jij bijvoorbeeld iemand die vaak een koffie to go bestelt? Neem voor de afwisseling dan eens plaats in een lokaal café en drink je koffie lekker vanuit een kopje. Dat scheelt heel wat wegwerp koffiebekers en wie weet; misschien knoop jij wel een gezellig gesprek aan met een vriendelijke local! Maar ook in je accommodatie kun je je hoeveelheid afval verminderen. Is er in jouw hotel een ontbijtbuffet? Kies dan niet voor etenswaren die voorverpakt zijn, zoals bakjes yoghurt en kuipjes jam, maar voor onverpakte alternatieven, zoals een broodje en een stuk fruit.  

Tip 11: Zeg nee tegen plastic rietjes en papieren servetjes 

Metalen rietjes op reis

Zit je lekker te genieten in dat gezellige lokale restaurant of café, dan kun je nog meer afval besparen door nee te zeggen tegen wegwerpartikelen als plastic rietjes en papieren servetjes. Bestel je een lekker verkoelend drankje, geef dan bij het bestellen alvast door dat je geen rietje wilt. Veel restaurants doen namelijk standaard een rietje in je drankje, waardoor het al te laat is wanneer de ober je drankje komt brengen. Wil je jouw smoothie of cocktail toch graag met een rietje drinken? Dan kun je natuurlijk altijd nog een duurzame variant van bamboe of roestvrijstaal meenemen vanaf thuis. Ook kun je aangeven dat je geen papieren servetjes wilt. Vaak worden er te veel servetjes meegegeven, waardoor de helft ongebruikt in de afvalbak belandt. Een betere optie is om te zeggen dat je geen servetjes wilt en zelf de juiste hoeveelheid pakken wanneer je ze toch nodig blijkt te hebben. 

Tip 12: Beperk het kopen van souvenirs en kies kwaliteit boven kwantiteit 

Duurzame souvenirs

Souvenirs kunnen een mooi aandenken vormen aan jouw vakantie. In veel gevallen belanden souvenirs echter vrij snel weer in de prullenbak, omdat je er op uitgekeken raakt, het niet leuk staat in je huis of het niet van goede kwaliteit was. Bedenk voordat je een souvenir koopt dus goed of je verwacht er een lange tijd van te kunnen genieten. Kies kwaliteit boven kwantiteit, zodat je thuiskomt met souvenirs waar je echt blij mee bent en die een lange tijd meegaan. De mooiste souvenirs blijven toch de foto’s, video’s en herinneringen die je tijdens je reis maakt. Besteed het geld dat je normaal gesproken aan souvenirs zou besteden dus beter aan een mooie excursie van een lokale organisatie of een lekkere maaltijd in een lokaal restaurant. Zo verminder je je afvalproductie en maak je bovendien een positieve impact op je bestemming. 

Tip 13: Bewaar afval tot je het op een verantwoorde manier weg kan gooien 

Recyclen op reis

Hoe goed je ook je best doet om tijdens je reis zo min mogelijk afval te produceren, je zult altijd wat dingen overhouden. Zorg er altijd voor dat je dit afval op een verantwoorde manier weggooit. De mogelijkheden tot recyclen zijn in veel landen helaas minder voor handen dan in Nederland. Wel kun je aan je reisbegeleider of bij de receptie van je accommodatie vragen of en zo ja waar er recyclebakken te vinden zijn. Bewaar je afval gedurende de dag, zodat je het op een goede manier kunt weggooien zodra je weer in de buurt van een recyclebak bent. Is er helemaal geen mogelijkheid tot recyclen op jouw plaats van bestemming, zorg er dan uiteraard in ieder geval voor dat jouw afval niet op straat belandt. 

Tip 14: Raap afval van anderen op 

Transhpacking

Wil je nog een stapje verder gaan? Ruim dan niet alleen je eigen afval op, maar raap ook afval van anderen op wanneer je het op straat of in de natuur ziet liggen. Afval opruimen tijdens het reizen wordt inmiddels door zoveel reizigers gedaan dat het een naam heeft gekregen: trashpacking. Het neemt weinig tijd in beslag, je hebt wat extra lichaamsbeweging, je laat een plek mooier achter voor andere reizigers én je steekt waarschijnlijk andere mensen (waaronder ook locals) aan om mee te doen en bewuster met afval om te gaan. En zeg nou zelf; wat is er mooier dan iets terugdoen voor een bestemming die jou zoveel mooie herinneringen heeft opgeleverd? 

Tip 15: Wees niet te streng voor jezelf en voor anderen 

Een zero waste-vakantie is een heel mooi doel, maar is in de praktijk best lastig te bereiken. Voel jezelf dan ook niet schuldig als het niet lukt alle tips uit dit blog direct in praktijk te brengen. Reizen met minder afval is een proces, dus wees niet te streng en geef jezelf en anderen de kans om te leren. Je weet wat ze zeggen: Rome is ook niet in één dag gebouwd! 

Ben je benieuwd naar nog meer tips om jouw reis duurzamer te maken? Lees dan ook dit blog.