< Terug naar overzicht
5 Europese eilanden waar je prachtig kunt wandelen

5 Europese eilanden waar je prachtig kunt wandelen

Bij een vakantie op een eiland denken veel mensen gelijk aan ontspanning. Met een cocktail relaxen op het strand, af en toe een duik nemen in de zee en de hele vakantie op je slippers of blote voeten lopen. Maar eilanden zijn, met hun ontspannen sfeer en prachtige kustlijnen, juist ook uitermate geschikt voor een actieve vakantie. In dit blog lichten we 5 Europese eilanden uit die je zeker moet overwegen voor je volgende wandelvakantie.

1. Madeira

Madeira staat bekend als één van de mooiste wandelgebieden ter wereld, onder meer door het gevarieerde en exotische landschap. De naam Madeira, dat hout betekent in het Portugees, is afgeleid van de wouden waarmee het eiland ooit was bedekt. De vruchtbare, vulkanische grond en het subtropische klimaat zorgen het hele jaar rond voor een ongelooflijke verscheidenheid aan tropische bloemen, zoals bougainvilles, orchideeën en Afrikaanse lelies. Madeira wordt hierdoor ook wel het bloemeneiland van Europa genoemd. Om regenwater over het eiland te verdelen is er op het eiland een uitgebreid systeem van irrigatiekanalen, ofwel levadas, aangelegd. Om dit levada systeem te kunnen onderhouden zijn er naast de levadas wandelpaden aangelegd. Deze vele wandelpaden maken Madeira tot een waar wandelparadijs!

2. Evia

Het Griekse eiland Evia is een verborgen en onontdekte parel. Hoewel het eiland dicht bij Athene ligt, heb je hier toch het idee dat je in een compleet andere wereld bent. Je vindt op Evia vele schilderachtige bergdorpjes, die door oude stenen paden met elkaar zijn verbonden. Tijdens een wandelvakantie op Evia kom je langs Romeinse steengroeven, aquaducten en Byzantijnse kerken. Maar je vindt er ook spectaculaire natuur. Zo kun je vanaf de berg Ohi een kloofwandeling maken naar de ruige oostkust van het eiland. En in het gebied Almyropotamos kun je een kustwandeling maken waarbij je langs de kraterrand van een uitgestorven vulkaan loopt. Of wandel door de prachtige Platanistos Kloof, die eindigt op één van de mooiste stranden van het eiland, Potami. Niks lekkerder dan na een mooie wandeling een duik nemen in een helderblauwe zee. ‘s Avonds kun je op het terrasje van een traditionele taverna een ouzo drinken als aperitief voor een heerlijke Griekse maaltijd. Het ultieme Griekse genieten! 

3. Tenerife 

Dit Canarische eiland is een heerlijke bestemming voor een wandelvakantie. Zo beschikt Tenerife over een prachtig nationaal park, waar je ook de hoogste berg van Spanje vindt, de Pico del Teide. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over een deel van de Canarische archipel; in de verte zie je Gran Canaria, La Gomera, La Palma en El Hierro liggen. Maar ook op de rest van het eiland zijn mooie wandelroutes te vinden. Zo kun je in Macizo de Anaga, in het noorden van Tenerife, door spectaculaire kloven naar het vissersdorpje Roque Bermejo lopen. En in het zuiden is het indrukwekkende natuurpark Macizo de Teno een echte aanrader. Door verlaten hoogvlaktes loop je langs kleine dorpen en kun je afdalen naar een strandje vanaf waar je uitzicht hebt op de enorme steile kliffen van Los Gigantes. Een verkoelende duik is natuurlijk extra lekker in zo’n fantastische omgeving. 

4. Sardinië 

Ook Italië kent vele mooie eilanden, waaronder Sardinië, het grootste eiland in de Middellandse Zee. Je vindt hier onder andere de Gorropu Kloof, die ook wel bekend staat als de ‘Grand Canyon van Europa’. Gedurende miljoenen jaren heeft de Flumineddu rivier het landschap uitgehold om de onvergelijkbare natuurlijke schoonheid van de kloof te creëren. De verticale wanden reiken tot wel 200 meter en vormen daarmee de diepste en ruigste natuurlijke kloof van Europa. Een andere mooie wandeling op Sardinië voert je over een oud pad rond de Monte Tului, één van de hoogste toppen van het gebergte Supramonte. Het pad slingert rond de berg en vanaf de hoogste punten heb je aan de ene kant een uitzicht op de Golf van Orosei en aan de andere kant op het bergachtige binnenland rond Dorgali. Natuurlijk is er tijdens een wandelvakantie op Sardinië ook ruimte om te genieten van het relaxte Sardijnse leven. Bijvoorbeeld op enkele van de mooiste stranden in Europa of op een terrasje onder het genot van heerlijk eten en fantastische wijnen. 

5. Cyprus 

Cyprus is een eiland vol magische mythes en levendige geschiedenis. Volgens de legende kwam Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid, hier uit de zee. Verder staat het eiland bekend om de prachtige natuur, het aangename klimaat en lekkere eten. Een van de plekken die Cyprus tot zo’n mooi wandeleiland maakt, is het schitterde Troödosgebergte. Je vindt hier talloze wandelpaden, bijvoorbeeld naar het hoogste punt van het eiland, Mount Olympus. Tijdens deze wandeling passeer je jeneverbesbomen die meer dan 800 jaar oud zijn en heb je uitzicht op de pittoreske dorpjes ver onder je. Ook vind je hier de Panagia Forviotissa kerk, die mede dankzij de kleurrijke Byzantijnse fresco’s op de Unesco erfgoedlijst staat. Maar de mooiste wandelroute op het eiland is toch wel de Madari trail. Deze route voert je van Moutti tis Choras naar Doxa soi o Theos, met onderweg prachtige uitzichten over het Turkse deel van Cyprus. Kortom: Een wandelvakantie op Cyprus zul je niet snel vergeten!