< Terug naar overzicht
Waarom je in de winter naar IJsland moet

Waarom je in de winter naar IJsland moet

Van indrukwekkende watervallen en gletsjers, tot grote vulkanen en het hippe Reykjavik. IJsland is prachtig en al helemaal tijdens een bezoek in de winter! Niet alleen omdat je in deze periode de grootste kans hebt om het noorderlicht te zien, maar ook omdat de winterse sneeuwlandschappen en de deels bevroren watervallen dan nog mooier zijn. 

De magie van IJsland in de winter

Winter of niet; een reis naar het aan alle kanten met water omringde IJsland is sowieso geen slecht plan. Kies je toch voor IJsland in de winter, dan is de zuidkust van het land een absolute aanrader. Hier vind je namelijk de meeste bezienswaardigheden, denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Park Skaftafell en de Gouden Driehoek. Het voordeel van een ‘wintertrip’ naar IJsland, is het feit dat het aantal bezoekers die maanden een stuk lager is. Ook duren de zonsopkomst en -ondergang in de winter een stuk langer, wat als vanzelfsprekend de mooiste plaatjes oplevert!

IJsland in de winter

Nationaal Park Skaftafell

Het Nationaal Park Skaftafell is een groot gebied in het zuiden van IJsland. In feite is dit park onderdeel van het in 2008 gevormde Nationaal Park Vatnajökull; hier vind je onder andere de grootste gletsjer van het land, die overigens dezelfde naam als heeft als het park zelf. In Skaftafell kan je de mooiste wandelingen maken. Volg de speciaal aangelegde wandelpaden en je komt langs de meest prachtige gedeelten van het park. Indrukwekkende uitzichten, bijzondere rots- en bergformaties en de meest prachtige watervallen! 

Tip: op slechts twee kilometer afstand van het algemene wandel-startpunt vind je de Svartifoss, deze ‘zwarte waterval’ is circa 25 meter hoog en ligt in een heuvelwand. 

Waterval in Ijsland

De Gouden Driehoek

Op een kleine 100 kilometer afstand van Reykjavik vind je drie bijzondere plekken, ook wel De Gouden Driehoek genoemd. Het bezoeken van deze ‘Golden Circle’ doen veel toeristen al op dag één van de trip, aangezien je hier wat betreft natuur direct drie uitersten ziet. Zo is het Nationaal Park Thingvellir een van IJslands belangrijkste historische plekken waar de twee tektonische platen van Noord-Amerika en Europa uit elkaar drijven, wat zorgt voor de meest indrukwekkende watervallen en rivieren. Het hete bronnengebied Geysir is al meer dan 800 jaar actief; hier wordt hete stoom tot 80 meter hoog in de lucht gespoten. En tot slot: Gullfoss, de beroemdste waterval van IJsland. Deze waterval stort langs rotsachtige muren en diepe ravijnen 32 meter naar beneden!

Geiser in IJsland