< Terug naar overzicht
De betekenis van la dolce vita

De betekenis van la dolce vita

Als je Italië zegt, dan zeg je la dolce vita. Je kunt geen boek over Italië openslaan zonder dat je deze uitdrukking tegenkomt. Inmiddels wordt de uitdrukking la dolce vita zo vaak gebruikt dat je het met recht een cliché kunt noemen. Je zult Italianen de woorden la dolce vita daarom niet vaak horen uitspreken, maar ze dragen het wel degelijk uit in hun manier van leven. In dit blog vertellen we je waar de uitdrukking vandaan komt en wat de diepere betekenis ervan is.

La dolce vita betekent letterlijk vertaald ‘het zoete leven’. In Nederland raakten we bekend met de uitdrukking la dolce vita door de gelijknamige film van Federico Fellini uit 1960. De film volgt een roddeljournalist, die in zijn zoektocht naar steeds weer nieuwe verhalen veel tijd doorbrengt in de bovenklasse van de Italiaanse hoofdstad Rome. Hier proeft hij van het zoete Italiaanse leven. Tegenwoordig is de uitdrukking wereldwijd bekend en wordt deze gebruikt om de Italiaanse manier van leven te omschrijven. De boodschap die in de uitdrukking verscholen ligt zou je kunnen omschrijven als: pluk de dag, geniet van het leven! Je zou het ook wel kunnen beschouwen als de Italiaanse tegenhanger van het Costa Ricaanse pura vida. Bij de uitdrukking la dolce vita wordt echter specifiek gedoeld op het goede leven dat je vindt in Italië. Maar wat verstaan Italianen hier dan precies onder?

Italiaans eten

1. Genieten van lekker eten en drinken

De Italiaanse keuken is natuurlijk legendarisch, maar ook het belang dat Italianen aan eten hechten is heel bijzonder. In Nederland werkt men vaak met tegenzin de groenten en aardappelen naar binnen, om vervolgens pas te gaan genieten als het tijd is voor het dessert. In Italië staat genieten tijdens de gehele maaltijd voorop en wordt er vooral lekker de tijd genomen. Een bekende Italiaanse uitdrukking is A tavola non s’invecchia, oftewel; aan tafel word je niet ouder. In de praktijk betekent dit onder andere dat er in Italië niet wordt gemultitaskt tijdens het eten. De maaltijd is echt de hoofdactiviteit, een mooi moment om je zorgen te vergeten en je enkel en alleen bezig te houden met het genieten van het eten en je gezelschap. Dat Italianen eten belangrijk vinden merk je ook als je buiten de deur gaat eten. De ober zal niet elke 5 minuten aan je tafel staan om te vragen hoe het gaat en je zult de rekening pas ontvangen als je er zelf om vraagt. Het zou natuurlijk niet netjes zijn om mensen op te jagen tijdens iets dat zo belangrijk is als eten. 

Italiaans diner

2. Tijd doorbrengen met vrienden en familie 

Familie is zeer belangrijk voor Italianen. Ze hebben over het algemeen een sterke band met hun familieleden en houden ervan om veel tijd met elkaar door te brengen, bijvoorbeeld door uitgebreid met elkaar te tafelen. Dit aspect van la dolce vita is dan ook onlosmakelijk verbonden met het vorige punt, want genieten van lekker eten en drinken, dat doe je natuurlijk samen. Een goed voorbeeld hiervan is de traditie om op zondag met de hele familie te lunchen. Maar ook andere delen van het Italiaanse sociale leven draaien om eten. Zo genieten veel Italianen tussen 17.00 en 20.00 uur van een aperitivo, een drankje en wat hapjes om je alvast op te warmen voor het diner later op de avond. De aperitivo geeft Italianen de kans om bij te komen van hun werkdag en samen met vrienden even te ontspannen voordat de avond begint. Het is dan ook echt een sociale eetgelegenheid.

Il dolce far niente

3. Genieten van nietsdoen 

Italianen staan bekend als harde werkers. Tegelijkertijd zijn ze ook heel erg goed in het genieten van hun vrije tijd. Een Italiaanse uitdrukking waar je vast wel eens van hebt gehoord is Il dolce far niente, oftewel ‘het zoete/zalige nietsdoen’. In het dagelijks leven zijn we tegenwoordig allemaal druk, druk, druk. En als we eindelijk eens vrije tijd hebben zitten we vaak alsnog met ons hoofd bij het werk of voelen we ons schuldig over hoe ‘lui’ we zijn. Het idee achter Il dolce far niente is dat nietsdoen geen verspilde tijd is, maar een opzichzelfstaande en zeer belangrijke activiteit. Zonder dat je echt iets doet lekker de tijd voorbij laten gaan en je gedachten laten afdwalen. Volgens Italianen is het iets om met volle teugen van te genieten! 

Zelf proeven van la dolce vita 

Uiteraard geeft het concept van la dolce vita een geromantiseerd beeld van hoe het daadwerkelijk is om in Italië te leven. Zo eten Italianen echt niet elke dag pizza of pasta en drinken ze ook nog wel andere dingen dan wijn. Ze hebben vast ook wel eens ruzie met dat ene familielid of zo’n drukke agenda dat de aperitivo een dagje moet worden overgeslagen. Het belangrijkste is dat je af en toe tijd maakt om van de fijne dingen in het leven te genieten. Tijdens een reis naar Italië heb je hier natuurlijk alle ruimte voor en staat niets in de weg van het ultieme genieten. La dolce vita is wat een vakantie in Italië zo'n enorme aanrader maakt! 

Wil jij zelf proeven van la dolce vita? Bekijk dan hier al onze reizen naar Italië.