Mooiste eilanden Europa - Sawadee
< Terug naar overzicht
Mooiste eilanden Europa: onze top 10

Mooiste eilanden Europa: onze top 10

Wie geniet er nou niet intens van prachtige eilanden? Een middagje zwemmen in een kleine baai, authentieke stadjes bezoeken en de mooie natuur in je op nemen. Ik heb goed nieuws: je hoeft voor de mooiste eilanden echt niet uren in het vliegtuig te zitten. In ons eigen Europa hebben we namelijk fantastisch mooie eilanden waar je alles vindt wat je zoekt. Van de ongerepte natuur op Madeira, tot de tropische stranden van Sardinië en de charmante dorpjes van Skopelos: er is voor ieder wat wils. In dit artikel zet ik de 10 mooiste eilanden Europa voor je op een rijtje. 

1. Madeira

Madeira, ook wel het bloemeneiland genoemd, is naar mijn mening één van de mooiste eilanden van Europa. Het is een Portugees eiland en ligt midden in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Madeira staat vooral bekend om zijn weelderige groene landschappen, indrukwekkende bergen, kleurrijke bloemen en de beroemde Madeira-wijn. 

Madeira


Op het wonderschone Madeira heb je bovendien het hele jaar door een mild klimaat, waardoor het lijkt alsof het ereeuwig voorjaar is. Wat een droom! Voor de avonturier is er bovendien genoeg te doen, want je kunt er prachtig wandelen, mountainbiken, kanoën en paragliden. Klik hier voor een aantal opties.

Breng tijdens een hike ook een bezoekje aan één van de betoverende watervallen, omringd door een hoop bloemen en planten. Een bekende hike is bijvoorbeeld die naar Caldeirão Verde, ook wel bekend als de 'Groene Ketel'. Je komt onderweg een aantal indrukwekkende watervallen tegen met als hoogtepunt de Caldeirão Verde-waterval zelf. Deze waterval is ongeveer 100 meter hoog en valt in een spectaculaire groene ketelvormige lagune, omgeven door hoge rotswanden en weelderige vegetatie. Het water is kristalhelder en koud en is dus een uitstekende plek om te ontspannen na de inspannende wandeling.

2. Kefalonia

Het Griekse eiland Kefalonia hoort wat mij betreft zeker thuis in het rijtje mooiste eilanden Europa. Het is de ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar zon, zee, natuur en cultuur. Je vindt er fantastisch mooie stranden, pittoreske dorpjes zoals Argostoli en Fiskardo, en indrukwekkende grotten zoals de Drogarati-grot en de Melissani-grot.

Kefalonia


Zelf ben ik in de Melissani-grot geweest en ik keek mijn ogen uit. Met een klein bootje vaar je in rustig tempo door de karakteristieke grot met water dat blauwer is dan blauw. Kijk vooral ook even omhoog, want dan zie je de lucht met misschien nog wat overvliegende vogels. 

De meest gebruikelijke manier om bij de Melissani-grot te komen, is per auto of taxi. Er zijn verschillende verhuurbedrijven op het eiland waar je een auto kunt huren, en het rijden op Kefalonia is over het algemeen veilig en gemakkelijk. Vanaf de stad Sami is het slechts ongeveer 2 kilometer rijden naar de grot. Een andere optie is om de bus te nemen vanuit Argostoli, de hoofdstad van het eiland, naar Sami. Vanaf Sami kun je dan een taxi nemen naar de Melissani-grot. Er zijn ook enkele lokale tourbedrijven die excursies aanbieden naar de grot, waarbij het vervoer van en naar de grot is inbegrepen. 

Eenmaal bij de Melissani-grot aangekomen, kun je een ticket kopen bij de ingang. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar, waarbij een gids je meer informatie geeft over de geschiedenis en geologie van de grot. De grot is het hele jaar door geopend voor bezoekers, maar de openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen.

Voor cultuurliefhebbers is Kefalonia ook een uitstekende bestemming. Bezoek bijvoorbeeld het kasteel van Agios Georgios of het klooster van Sint-Gerasimos. Je gaat geheid verliefd worden op deze parel van een eiland in de Ionische zee.

3. Skopelos

Skopelos is een paradijselijk Grieks eiland gelegen in de Egeïsche Zee. Van alle Griekse eilanden waar ik ben geweest is dit absoluut mijn favoriet. Het eiland heeft prachtige stranden met kristalhelder water, omringd door weelderige groene landschappen. 

Skopelos


Een wandeling door de pittoreske straatjes van Skopelos Chora mag zeker niet ontbreken. De witte huizen met blauwe daken zijn gebouwd tegen een heuvel en daardoor word je beloond met prachtige uitzichten. Ook de stranden op het eiland zijn zeker een bezoek waard. Op het parelwitte strand Panormos geniet je van het helderblauwe water en spot je om je heen tal van frisse dennenbomen. Ook op de stranden Milia, Kastani en Agnontas zul je versteld staan van het overweldigende natuurschoon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Skopelos als filmlocatie diende voor de wereldberoemde film "Mamma Mia!". Hiermee heeft het eiland zijn schoonheid met de hele wereld gedeeld.

Tip: Een leuke manier om Skopelos te verkennen is te voet of per fiets. Het eiland heeft veel mooie wandelpaden en fietsroutes, en je kunt de rustige dorpjes en adembenemende landschappen dan lekker in je eigen tempo verkennen.

4. Azoren

Op zoek naar een paradijs op aarde? Dan moet je echt als de wiedeweerga naar de Azoren. Deze Portugese eilandengroep, bestaande uit 9 eilanden, ligt in het midden van de Atlantische Oceaan. De meest bekende eilanden zijn São Miguel, Terceira en Flores. Op de Azoren geniet je van ongerepte stranden, spectaculaire kliffen, weelderige bossen en kristalheldere meren. De eilanden staan daarom ook wel bekend als de 'groene parels' van de oceaan. En dat begrijp ik maar al te goed.

Azoren


De eilanden staan ook bekend om de thermale baden en warmwaterbronnen waarin je helemaal tot rust komt. Houd je van walvissen en dolfijnen? Boek dan een boottocht waarbij je deze majestueuze zeedieren in het wild kunt spotten. Deze dagexcursie kost je tussen de €60 en €120 en duurt ongeveer 3 uur. Bij sommige excursies kun je ook met dolfijnen zwemmen, maar bekijk vooraf wel of dit op een verantwoorde manier gebeurt. Voor meer informatie kun je hier terecht. 

Al met al zijn de Azoren dus een must visit voor natuurliefhebbers en horen de eilanden helemaal thuis in het rijtje van mooiste eilanden Europa.

5. Sardinië

Van de Portugese Azoren reizen we in gedachten door naar Sardinië. Dit is een romantisch Italiaans eiland met charmante stadjes en schilderachtige landschappen. Het eiland heeft een ruige kustlijn met prachtige baaien en stranden, zoals Cala Mariolu en La Pelosa. 

Sardinië


Sla ook zeker de authentieke stadjes niet over, want hier proef je het échte Italiaanse leven. Bezoek bijvoorbeeld Alghero, een middeleeuws stadje aan de Noordwestkust van het eiland. Dwaal door de smalle straatjes, bezoek de schattige boetiekjes en vergeet niet om een Italiaanse ijssalon te bezoeken. Tot slot staat Sardinië bekend om zijn heerlijke eten en wijn. Vooral dat laatste mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een Italiaanse zomeravond aan de kust. 

6. Santorini

Ondanks de vele toeristen blijft Santorini de iconische parel van Griekenland. Het eiland verschijnt met zijn karakteristieke witte huizen met blauwe koepels dan ook regelmatig op ansichtkaarten. En terecht! Ook de zonsondergang met een mix van roze, oranje en paars is een schitterend gezicht. 

Santorini


Op Santorini kun je heerlijk wandelen, zwemmen, duiken en gezellige stadjes bezoeken zoals Oia, Fira, Pyrgos, Emporio en Megalochori. Stuk voor stuk zijn dit prachtige, authentieke stadjes met een kenmerkende Griekse bouwstijl. Wat voor camera je ook hebt, op Santorini schiet je de mooiste foto's. Helemaal top dus. Maar wat maakt een vakantie op Santorini nou compleet? Heerlijk eten natuurlijk! Dit eiland staat bekend om zijn smakelijke Griekse gerechten en verse zeevruchten die worden geserveerd in de talloze restaurants en eetgelegenheden verspreid over het eiland. 

7. Mallorca

Spanje is in dit lijstje nog niet vertegenwoordigd, dus daar wil ik verandering in brengen. Mallorca is geliefd door reizigers van over de hele wereld en mag daarom niet ontbreken in dit lijstje met mooiste eilanden Europa. Ondanks dat Mallorca het grootste eiland van de Balearen is, kun je in een week al veel zien. Denk aan natuurparken zoals S'Albufera en de Sierra de Tramuntana, die zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. 

Mallorca


Ook heb je er pittoreske steden zoals het in de bergen gelegen Valldemossa waar je wandelt door prachtige oude straatjes en de historische stad Alcudia. Deze ommuurde stad heeft prachtige architectuur en is ook de thuisbasis van het Romeinse theater Alcudia. Het theater ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het stadscentrum. Volg gewoon de borden naar het theater of gebruik een kaart om je weg te vinden.

Op Mallorca kun je ook prachtige boottochten maken, grotten bezoeken, parasailen en het eiland ontdekken met verschillende dagtours. Hier vind je een lijst met toffe activiteiten op het zonnige Spaanse eiland.

Last but not least: Voor strandliefhebbers is dit Spaanse eiland dé droombestemming. Je vindt er namelijk meer dan 200 stranden.

8. Zakynthos

Het eiland Zakynthos ligt aan de westkust van Griekenland en is misschien wel één van de meest populaire eilanden van Europa. De beroemde scheepswrakbaai, ook wel bekend als Navagio Beach, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Zakynthos. Het strand is alleen per boot bereikbaar en biedt een prachtig uitzicht op het scheepswrak dat in 1980 aan de kust is gestrand. 

Naast deze populaire bezienswaardigheid heb je ook andere schitterende stranden. Denk bijvoorbeeld aan Gerakas Beach. Dit is een rustig en ontspannen strand met helder blauw water waar je heerlijk in kunt zwemmen. Het strand is tevens de thuisbasis van de beschermde Caretta-Caretta zeeschildpad. 

Zakynthos


Zin in een watersport? Dan ben je bij Laganas Beach aan het juiste adres. Gooi je haren in de wind op een jet ski, bungel hoog in de lucht tijdens het parasailen of lach je rot op een opgeblaasde banaan. Kijk voor meer informatie en tickets op deze website. 

Wie van overweldigend natuurschoon houdt moet een bezoekje brengen aan de Blue Caves. Dit zijn prachtige natuurlijke grotten met, de naam zeg het eigenlijk al, helder blauw water. De beste manier om de Blue Caves te bezoeken is per boot. Vanuit de kleine haven van Agios Nikolaos vertrekken dagelijks boten die langs de kust varen en stoppen bij de grotten. Tijdens de boottocht krijg je een spectaculair uitzicht op de indrukwekkende kliffen en rotsformaties van de westkust van Zakynthos.

9. Malta

Malta is een prachtig, veelzijdig eiland voor de kust van Sicilië. Het eiland is een onafhankelijke staat en heet officieel de Republiek Malta. De voertaal is Maltees en Engels, want het was ooit een Britse kolonie. Op Malta vind je daarnaast een fascinerende mix van Arabische, Italiaanse en Noord-Afrikaanse invloeden. Dit zorgt voor een levendige cultuur en veel culinaire hoogstandjes. 

Malta


Malta heeft ook tal van prachtige stranden en baaien waar je kunt ontspannen en genieten van de zon. Een van de populairste stranden van Malta is Golden Bay, een breed zandstrand dat omringd wordt door ruige kliffen. Het kristalheldere water en de prachtige zonsondergangen maken het een romantische plek om te ontspannen en tot rust te komen. Er rijden regelmatig bussen vanuit de meeste steden op Malta naar Golden Bay. Buslijnen die naar Golden Bay rijden zijn onder andere de buslijnen 44, 101, 44A en X1. De bushalte bij Golden Bay ligt op slechts enkele minuten lopen van het strand.

Voor de nachtdieren is Malta ook dé plek om uit te gaan. Je hebt er een hoop leuke kroegjes en clubs voor feestgangers die tot in de vroege uurtjes willen dansen.

10. Gotland

Voor het laatste eiland in deze top 10 mooiste eilanden Europa reizen we naar Gotland, een Zweeds eiland in de Baltische zee. Het is een geweldig mooi eiland voor natuur- en strandliefhebbers. Ook kun je er uren ronddwalen door de smalle steegjes, langs kleurrijke huizen en historische kerken van de middeleeuwse stad Visby. De stad is de thuisbasis van tal van restaurants, cafés en bars, waar je kunt genieten van heerlijke Zweedse gerechten en drankjes. Op Gotland zul je een typisch Scandinavisch landschap ervaren met de nodige kliffen, stranden en ruige bebossing. 

Gotland


Op het eiland is het niet zo warm als op de tropische zuidelijke eilanden, want er is een gematigd zeeklimaat. Je kunt er ongeveer hetzelfde weer verwachten als wij thuis hebben. In het voorjaar en in de zomer is de kans dus groot op geweldig weer! Misschien juist wel fijn dat je niet loopt te zweten met 40 graden en je gewoon iedere dag leuke dingen kunt ondernemen. Als het zonnetje maar schijnt, toch?

Hebben de reiskriebels je te pakken na het lezen van dit artikel? Bekijk dan eens onze groepsreizen door Europa. 


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte