< Terug naar overzicht
Schotland: ontdek of dit een bestemming voor jou is!

Schotland: ontdek of dit een bestemming voor jou is!

Schotland is voor veel reizigers niet de eerste bestemming waar ze aan denken bij het maken van vakantieplannen. Wie Schotland niet serieus overweegt in de zoektocht naar de perfecte bestemming, loopt echter heel veel moois mis. Ben jij benieuwd of Schotland past bij jouw reiswensen? Je komt er snel genoeg achter door deze 8 vragen voor jezelf te beantwoorden!  

1. Hou je van mooie natuur? 

Isle of Skye

Mooie natuur is er in Schotland in overvloed. Met meer dan 30.000 lochs, een 19.000 kilometer lange kustlijn en 43 nationale natuurreservaten kijk je er als natuurliefhebber je ogen uit. Vooral Isle of Skye, Cairngorms Nationaal Park en het Beinn Eighe Natuurreservaat zijn absolute hoogtepunten voor iedereen die houdt van weidse landschappen.  

2. Hou je van wandelen? 

Wandelen in Schotland

De grote hoeveelheid aan mooie natuur maakt Schotland ook een perfecte wandelbestemming. Er zijn diverse wandelingen mogelijk, bijvoorbeeld door de Glen Coe vallei, het Cairngorms Nationaal Park, het Beinn Eighe Natuurreservaat en uiteraard de Schotse Hooglanden.  

3. Hou je van kastelen? 

Eilean Donan Kasteel

Ook kastelen zijn in groten getale aanwezig in Schotland. Je vindt er zo’n 3000! Tijdens een rondreis door Schotland bezoek je bijvoorbeeld het iconische Eilean Donan Kasteel, dat op een eiland ligt waar drie grote zeemeren samenkomen. Vanuit het kasteel heb je ook een prachtig uitzicht op de majestueuze Kintail Mountains. 

4. Hou je van een goed glas whisky? 

Schotse whisky

Denk je aan Schotland, dan denk je aan whisky. De Schotse whisky is wereldberoemd en kan worden beschouwd als de nationale drank. Er zijn in Schotland meer dan 150 actieve distilleerderijen en allemaal maken ze whisky op hun eigen unieke manier. Zelf een echte Schotse whisky proeven tijdens je reis? In de pubs aan de Royal Mile in Edinburgh ben je aan het juiste adres! 

5. Hou je van Harry Potter? 

Jacobite stoomtrein op Glenfinnan viaduct

Voor Harry Potter fans zal een rondreis door Schotland extra magisch voelen. Op diverse plekken in het land zijn namelijk scènes van de populaire filmreeks opgenomen. Vooral een rit in de Jacobite stoomtrein (Hogwarts Express) is een echte aanrader. De rit voert je langs spectaculaire lochs met spiegelend water, mooie dorpjes én het Glenfinnan viaduct, die ook vaak in de Harry Potter films te zien is. Ook vind je in de Schotse steden, en met name Edinburgh, vele Harry Potter winkels voor de leukste souvenirs.  

6. Hou je van gematigde temperaturen? 

Glen Coe vallei

Door het gematigde zeeklimaat zijn de temperaturen in Schotland nooit te extreem. Het hitterecord in Schotland is 'slechts' 35,1 graden Celcius. Ter vergelijking: de hoogste temperatuur die ooit in Nederland werd gemeten is 40,7 graden Celcius. Temperaturen boven de 30 graden zijn zeldzaam in Schotland en boven de 20 graden wordt het doorgaans enkel in de zomer. Perfect voor reizigers die niet van te veel warmte houden! 

7. Hou je van een korte vliegreis? 

Glasgow

Voor mensen die liever niet te lang vliegen bestaat er bijna geen betere bestemming dan Schotland. Vanuit Amsterdam is het namelijk maar 1,5 uur vliegen naar Glasgow. Bijkomend voordeel: geen jetlag! In de zomertijd is er slechts 1 uur tijdsverschil met Nederland en België en in de wintertijd is er zelfs helemaal geen tijdsverschil.  

8. Hou je van onopgeloste mysteries? 

Loch Ness

Breek jij graag je hoofd over mysterieuze mythes, sages en legendes? Dan is het verhaal over het Monster van Loch Ness jou vast niet onbekend. Tijdens een reis door Schotland krijg je de kans om zelf aan de oevers van Loch Ness naar Nessie te speuren. Voor wie nog dichterbij wil komen is het ook mogelijk een boottocht te maken over het loch. 

Het antwoord op die ene vraag: Is Schotland een bestemming voor jou? 

Heb jij de helft of meer van de vragen met ‘ja’ beantwoord? Ding ding ding: Schotland is waarschijnlijk een bestemming die heel goed bij jou past!