Resultaten worden geladen

Rondreis Guatemala

Ontdek het diverse landschap van Guatemala

Tijdens je rondreis zul je ontdekken dat het landschap van Guatemala te verdelen is in een aantal gedeelten. Als eerste het hoogland en de hellingen aan beide zijden van dat hoogland, waar de vegetatie voor het grootste deel bestaat uit naaldbomen, zoals cipressen, dennen en pijnbomen.
Daarnaast is er de Petén-regio met vooral grasland en tropische oerwouden. De flora in het tropische regenwoud is zeer divers. De ceiba die in dit gebied groeit, wordt door de Maya's als het symbool van de kosmos beschouwd. De zapote en kopalboom leveren respectievelijk chicle (de grondstof voor kauwgom) en hars. Bovendien zijn er veel plantages waar bananen-, rubber-, en palmbomen groeien. Tot slot zijn er de kustvlakten en de grote meren. De zuidkust is wat heuvelachtig met zwarte lavastranden, terwijl de noordkust bij Livingston een typische Caribische sfeer weergeeft met palmbomen en gele stranden.

Maak kennis met de plaatselijke bevolking

Een rondreis door Guatemala is niet compleet zonder kennis te maken met de lokale bewoners. De bevolking van Guatemala bestaat voor bijna zestig procent uit Mestiezen en blanken. Deze bevolkingsgroepen worden er ook wel Ladino's genoemd. De overige bevolking bestaat uit Indigenas, beter bekend als Indianen. Het overgrote deel hiervan behoort tot het Maya volk. Alleen al in Guatemala bestaat dit volk uit 23 verschillende groepen met onderling een andere taal. De officiële taal in het land is Spaans, maar een groot deel van de bevolking spreekt een Mayataal, voornamelijk K'iche, Kaqchikel, O'egchi en Mam. In afgelegen delen van het land is de Mayabevolking niet tweetalig.

De Mayacultuur

Guatemala zal bij veel mensen een geliefde rondreis bestemming zijn vanwege de cultuur van de Mayabevolking. Je kunt er uiteraard veel van zien in de musea in de grote steden. Maar ook met de hedendaagse Mayacultuur kun je kennis maken tijdens het reizen door Guatemala. Bijvoorbeeld in Tikal, in het noordoostelijke Petén-departement. Hier steken grote piramiden uit de prekoloniale tijd boven de bomen van het oerwoud uit.
De religie van de Maya is een mix van het Katholicisme en Maya-geloven en rituelen. De oorspronkelijke goden hebben tegenwoordig plaats gemaakt voor beelden van Santos. De Maya offeren kippen, kaarsen, wierook en een rituele alcoholische drank. De Maya dragen nog altijd hun traditionele klederdracht en een groot deel is werkzaam in de toeristenindustrie.

Guatemala stad en Antigua

Een van onze Guatemala reizen begint in Guatemala stad. Het is de grootste stad van Centraal-Amerika en gelegen in de vallei in het zuiden van het land. We reizen door naar Antigua. Het is een mooie stad met zijn koloniale bouwstijl, overzichtelijke omvang en typische marktjes. Er zijn een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Als eerste het Parque Centrale, met de uit 1936 daterende replica van de fontein van de zeemeerminnen. Verder zijn er de Kathedraal de Santiago, het museum van de Universiteit van San Carlos en de kerken van La Merced, San Francisco en las Capuchinas. Bezoek ook de Casa Popenoe, een gerestaureerde koloniale woning en het uitzichtspunt Cerro de la Cruz.

Naar boven