Achtergrond van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland bestaat uit 3 delen, het noordeiland, zuideiland en enkele kleine eilanden eromheen. 14% van de inwoners van Nieuw-Zeeland noemt zich Maori, de inheemse bevolking van het land. De Maori hebben een interessante cultuur, het leek een tijd lang slecht te gaan met de cultuur echter is deze de laatste tijd weer in opkomst. Plaatsnamen krijgen een tweede naam in de taal van de Maori en afstammelingen komen samen om verhalen uit te wisselen en op de scholen in het land is er meer aandacht voor de uitstervende cultuur.

Paihia


Geschiedenis van Nieuw-Zeeland

Over de vroegste geschiedenis van Nieuw-Zeeland is weinig bekend. Rond het jaar 1200 kwamen de Maori’s aan op het eiland. Zij hadden hun eigen land verlaten vanwege overbevolking, oorlogen en ziektes. Toen deze aankwamen leefden er echter al een primitief volk genaamd de Moriori’s, de laatste echte Moriori is in 1933 overleden.

De bekende geschiedenis van Nieuw-Zeeland begint in 1642, in dit jaar ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman dit land. Hij kwam in aanraking met de huidige bevolking, de Maori’s, en had een paar aanvaringen met dit volk. Hierna vertrok hij weer richting Nederland om te melden dat de bevolking vijandig was en dat handel drijven er dus niet in zat.

Meer dan een eeuw later, in 1769, maakte de Britse ontdekkingsreiziger James Cook de tocht naar Nieuw-Zeeland en bracht grote delen van het land in kaart. Cook had minder vijandige ontmoetingen met de Maori’s en hierdoor had hij alle tijd om het hele land vrij gedetailleerd in kaart te brengen. In 1773 en 1777 is hij teruggegaan naar Nieuw-Zeeland waar hij veel schreef over de flora en fauna die er te vinden is.

Sprake van kolonisatie was er pas vanaf de 19e eeuw, het waren voornamelijk handelaren, walvisvaarders, robbenjagers en missionarissen die zich in het land vestigden. In het begin van deze kolonisatie was er geen sprake van centraal gezag, dit zorgde voor chaos waardoor Engeland besloot om William Hobson aan te stellen als commandant van het gebied.

Deze commandant probeerde alle Maori stammen in te laten stemmen met het verkopen van hun land, niet alle stammen gingen hier mee akkoord, wat resulteerde in een oorlog. Vanaf 1907 kende het land een koloniaal bestuur met een vergaande vorm van democratisering. Aangezien Nieuw-Zeeland onderdeel was van het Britse koninkrijk deed het mee aan beide Wereldoorlogen, echter vonden er in het land zelf geen gevechten plaats. In 1986 werden de laatste banden tussen het Nieuw-Zeelandse- en Britse parlement verbroken.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Nieuw-Zeeland
Er is 1 fietsvakantiesreis naar Nieuw-Zeeland die voldoet aan jouw wensen
 • Fietsvakantie Nieuw Zeeland Fietsen over het Zuidereiland
  • Fietsen over verkeersluwe routes van New Zealand Cycle Trail
  • MTB huurfiets inbegrepen t.w.v € 250,-
  • Bezoek het Abel Tasman, het juweel onder Nieuw-Zeelands nationale parken

  Gegarandeerd vertrek op:
  05 jan - alle vertrekdata

  29 dagen
  vanaf € 4.698,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  05 jan - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Fietsvakantie Nieuw-Zeeland

Vulkanen, gletsjers, goudgele stranden en authentieke steden, Nieuw-Zeeland heeft het allemaal. Het land staat bekend om zijn spectaculaire landschappen en na een fietsvakantie door Nieuw-Zeeland begrijp je ook waarom dat is.

Wist je dat?

 • Nieuw-Zeeland de verste bestemming is die je kan bereiken vanaf Nederland? Het gaat dan om de Antipode eilanden, welke onderdeel zijn van Nieuw-Zeeland. 
 • Het dichtstbijzijnde buurland Australië is? Het land ligt ruim 1700 kilometer ten westen van Nieuw-Zeeland. 
 • Er meer schapen dan mensen leven in Nieuw-Zeeland? Het land telt ongeveer 4 miljoen mensen tegenover veertig miljoen schapen. 
 • Auckland vroeger de hoofdstad was van Nieuw-Zeeland? Tegenwoordig is Wellington de hoofdstad van het land.

Reisverhalen

 • Op z'n kiwi's

  Oceanië, 01-11-19

  Een van de leukste dingen aan reizen is toch wel het ontdekken van een nieuwe keuken. Bij Nieuw-Zeeland denk je waarschijnlijk vooral aan de prachtige natuur en niet zo snel aan een&...

  Lees verder
 • Must-sees van Nieuw-Zeeland

  Oceanië, 01-11-19

  Je moet er een aardige reis voor over hebben maar dan ben je ook ergens. Het land van de ruige natuur; Nieuw-Zeeland! Wie van rauwe landschappen en pure natuur houdt is hier helemaal op zijn p...

  Lees verder
 • Fotoverslag: Nieuw-Zeeland

  Oceanië, 03-06-19

  Reisexpert Neda komt terug uit Nieuw-Zeeland en showt haar jaloersmakende foto’s op kantoor. Ruige berglandschappen, metersdiepe fjorden en ongerepte stranden passeren de revue. Dit mogen we je nat...

  Lees verder
 • Vijf weken fietsen in Nieuw-Zeeland

  Oceanië, 09-10-17

  Peter Albeda maakt tijdens de fietsreis in Nieuw-Zeeland kennis met dit prachtige land en wil zijn bijzondere ervaring graag met iedereen delen! Nadat ik de verhalen van een collega had gehoor...

  Lees verder
 • In de ban van de Maori

  Oceanië, 03-05-16

  De Maori, een bevolkingsgroep vol mysterie en bijzondere gebruiken. De Maori's vestigden zich in Nieuw-Zeeland, eeuwen voordat de Europeanen voet aan wal zetten. Ook zij waren niet de oorspronkelij...

  Lees verder
image

Fietsvakantie Nieuw-Zeeland hoogtepunten 

We hebben hieronder een paar hoogtepunten van een fietsvakantie op een rij gezet, het is echter maar een klein deel van al het moois dat je gaat tegenkomen.

Christchurch

Voordat de fietsvakantie echt begint heb je de tijd om de stad Christchurch te ontdekken. Het is de grootste stad op het zuidereiland en de op één na grootste stad van heel Nieuw-Zeeland. Door de vele parken en plantsoenen die hier te vinden zijn in combinatie met de neogotische bouwstijl voelt deze stad erg Europees aan. Het wordt ook wel ‘De meest Engelse stad buiten Engeland’ genoemd. Het hoogtepunt van deze stad is misschien wel Cathedral Square. Het is te vinden in het hart van de stad en is omringd door oude gebouwen waarvan de belangrijkste bezienswaardigheid de Christ Church Cathedral is.

Kawarau Gorge & Kawarau River Bridge

De Kawarau Gorge staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, maar ook om de mogelijkheden voor extreme sporten. In 1860 werd deze plek ontzettend populair na de vondst van goud in het gebied. De restanten van de woningen en winkels van deze periode zijn nog steeds te vinden. Tegenwoordig staat de Kawarau gorge bekend om de extreme sporten die hier worden uitgevoerd, voornamelijk bungeejumpen vanaf de Kawarau Gorge Suspension Bridge is erg populair. Dit was dan ook dé plek waar het commerciële bungeejumpen begon.

Kawarau River Bridge, fietsvakantie Nieuw-Zeeland


Franz Josef 

In 1865 is deze Gletsjer ontdekt door een Oostenrijker en vernoemd naar de toenmalige keizer van Oostenrijk, Franz Josef. 20 kilometer verderop ligt de Fox gletsjer, echter wordt de Franz Josef gezien als de mooiste van de twee. De gletsjer biedt de mogelijkheid om deze ter voet te verkennen met een gids. Er zijn verschillende routes voor elk niveau, hierbij loop je langs glinsterende pieken, blauwgroene ijsgrotten en diepe gletsjerspleten. Voor de echte avonturiers is er ook de mogelijkheid om de gletsjer te beklimmen. Als je het rustiger aan wilt doen kan je hier ook een helikoptervlucht maken waarbij je landt op één van de besneeuwde toppen.

Franz Josef, fietsvakantie Nieuw-Zeeland


Pancake Rocks

 In het paparoa nationaal park bevinden zich de Punakaiki Pancake Rocks. Dit aparte natuurverschijnsel bestaat uit opmerkelijke geologische vormen die doen denken aan versteende pannenkoeken. Tijdens hoogtij vinden hier ware waterexplosies plaats. Je hebt hier een aantal ‘blowholes’. Tijdens het hoogtij stroomt hier water onder hoge druk binnen, met als gevolg explosies van water en damp.

Mount Cook (Aoraki)

Tijdens je fietsvakantie door Nieuw-Zeeland zal je deze berg ongetwijfeld een paar keer in de verte zien, Mount Cook is vernoemd naar de Engelse zeevaarder James Cook die Nieuw-Zeeland voor Engeland heeft ontdekt en in kaart bracht. Door de Maori wordt deze berg Aoraki genoemd met een hoogte van 3764 is het de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Mount Cook ligt in het gelijknamige nationale park waar meer dan 140 toppen van 2000+ meter te vinden zijn.

Mount Cook


Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond wat betekent dat de jaargetijden omgedraaid zijn in vergelijking met ons. Als het bij ons winter is dan is het in Nieuw-Zeeland zomer, is het bij ons zomer dan is het daar winter. De temperatuur in het land ligt gemiddeld wat hoger als bij ons, echter aangezien Nieuw-Zeeland een eiland is wordt het er nooit onaangenaam heet.

Reisadvies

De drukste periodes in Nieuw-Zeeland zijn de zomermaanden (december t/m februari) en de wintermaanden (mei t/m augustus). Voornamelijk in de zomermaanden kan het vrij druk zijn, de huidige bevolking heeft dan namelijk zomervakantie. De beste reisperiodes voor het land zijn dan ook februari en maart of oktober en november. Tijdens deze maanden is de temperatuur aangenaam, het is er dus niet te warm of te koud. Doordat deze periodes buiten de vakanties vallen is het er ook relatief rustig. De maanden oktober en november zijn vaak wel wat drukker qua toeristen aangezien het dan bij ons winter is en veel toeristen warmere oorden opzoeken. Door het zeeklimaat dat heerst in Nieuw-Zeeland is het weer wel vrij onvoorspelbaar. Een zonnige dag kan dus zomaar omslaan in een dag met regen. 

image
image

Fietsvakantie Nieuw-Zeeland reistips 

In het land van de Maori’s en de kiwi’s is altijd wat te beleven. Tijdens een rustdag van je fietsvakantie door Nieuw-Zeeland hoef je je dan ook geen enkel moment te vervelen. Voor degene die geen rust nodig hebben is er in Nieuw-Zeeland altijd een prachtige route die gefietst of gewandeld kan worden. 

Queenstown

Met de Remarkables op de achtergrond is Queenstown een prachtig gelegen stad. Voor de Lord of the Rings fans, dit is een bergketen die in elke film van de trilogie terug te zien is. Bij Queenstown vind je ook het meer Wakatipu. Eén van de laatste stoomboten ter wereld vaart nog in dit meer. De T.S.S Earnslaw vervoert al sinds 1912 goederen en mensen over het Wakatipu meer. Tegenwoordig is het een boot voor toeristen en de ideale manier om een groot deel van het landschap rondom Queenstown te ontdekken.

Queenstown


Westport

Tijdens je fietsvakantie in Nieuw-Zeeland kom je langs de stad Westport, de stad was in 1861 bekend vanwege het goud dat in de regio gevonden werd. Na de goudkoorts werd de stad een plek voor kolenwinning. Tegenwoordig is Westport een plek voor outdoor activiteiten zoals hiking en caving. Als je zin hebt om nog een stuk te fietsen dan is er de mogelijkheid om een route langs de kust te rijden met als eindpunt een zeehondenkolonie bij Cape Foulwind.

Het Abel Tasman Nationaal Park 

Het kleinste nationale park in Nieuw-Zeeland heeft een Nederlands tintje, het is namelijk vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Het park is een waar paradijs te noemen, je vindt hier goudgele stranden, dichtbegroeide bossen, watervallen en grotten. Het binnenland van dit park is afgesloten voor auto’s en dus is een wandeling de beste manier om dit gebied te ontdekken. De route langs het water is ook zeker aan te raden. In het Abel Tasman nationaal park is er de mogelijkheid om te gaan snorkelen. Op het water is de kans groot dat je een aantal wilde dieren tegenkomt, zo vind je hier zeehonden, dwerg pinguïns en dolfijnen. 

Abel Tasman Nationaal Park


Queen Charlotte Sound

Onderdeel van de Marlborough Sounds is de Queen Charlotte Sound, één van de grootste zeearmen van dit gebied. Als je het fietsen even zat bent en zin hebt om te wandelen dan zit je in dit gebied perfect. Er zijn meerdere wandelroutes mogelijk, zo kan je hier een hele dag spenderen of kan je ervoor kiezen om te gaan voor een wandeling van 3 uur. Het maakt niet uit welke route je kiest, de prachtige omgeving zal je overal laten verbazen. 

Naar boven