6 Europese (hoofd)steden uitgelicht | Sawadee Reizen
< Terug naar overzicht
6 Europese steden en hun highlights

6 Europese steden en hun highlights

Europa kent legio aan prachtige steden en hoofdsteden. Van heel grote bekende parels als Londen en Parijs tot minder bekende plekken en kleinere plaatsen die makkelijk bewandelbaar zijn. In dit blog lichten wij een zestal steden uit die elk zo hun eigen charme en bezienswaardigheden hebben en die wat ons betreft zeker een bezoek waard zijn!

Piramide van Tirana

6. Tirana

Tirana, in Albanië, is vaak het start- of eindpunt van veel van onze reizen in Oost-Europa. Het is de grootste stad van het land en herbergt een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Het bekendste is wel de piramide van Tirana, in het midden van de stad. Dit gebouw stond op de nominatie voor de sloop, maar is door een petitie gered. Tegenwoordig is het een populair klimobject voor jongeren, maar het doet ook dienst als tentoonstellingsruimte. Het bekendste plein van Tirana is het Skanderbegplein. Aan dit plein vind je diverse belangrijke gebouwen, zoals het Cultuurpaleis, het stadhuis, het Nationaal Theater voor Opera & Ballet en de Et’hem Beys moskee. Die laatste is een van de weinige oude overblijfselen van de stad. De moskee is al diverse malen gerestaureerd. De aparte veelhoekige minaret, de toren van de moskee, is versierd met in steen uitgevoerde plantmotieven. Breng jij deze bijzondere stad binnenkort ook een bezoek?

Ponte Dom Luis I-brug, oude stad, Porto

5. Porto

Al slenterend over de Ponte Dom Luis I-brug heb je een schitterend uitzicht over Porto. Deze gigantische brug heeft een boven- en benedendek. Beneden rijdt het autoverkeer en boven rijdt de lightrail. Voetgangers kunnen op beide dekken de brug over de Douro oversteken. In Porto vind je net als in veel Europese steden, veel, heel veel kerken. De een nog mooier dan de ander. Bezoek er dan ook zeker een. Een aanrader? De combinatie van twee kerken; Igreja do Carmo en de Carmelitas. Fan van Harry Potter? Dan mag je zeker de grote Lello boekenwinkel niet overslaan met de prachtige bibliotheek. De stad staat verder natuurlijk bekend als de herkomstplaats van de vele portwijnen, deze kun je dan ook zeker nuttigen in een van de vele wijnkelders die Porto rijk is. ‘s Avonds, maar ook zeker overdag, is met name de wijk Ribeira leuk om doorheen te struinen op zoek naar een leuk restaurantje. En wist je dat deze Noord-Portugese stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat? Als dat geen reden genoeg is om Porto een keer te bezoeken dan weten wij het ook niet meer.

Uitzicht over Reykjavik

4. Reykjavik

Van het zuiden gaan we helemaal naar het uiterste noorden van Europa, naar Reykjavik, de relatief kleine, sfeervolle hoofdstad van IJsland. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Reykjavik is de Hallgrímskirkja kerk. Hij is maar liefst 74 meter hoog en vanaf het topje van de kerk heb je een schitterend uitzicht over de stad. Een ander prachtig gebouw is Harpa, een groot concert- en congrescentrum in de stad. In 2013 ontving Harpa de Mies van der Rohe-prijs voor eigentijdse architectuur van de Europese Unie. Lekker shoppen kan ook zeker in Reykjavik. De hoofdstraat Laugavegur kent veel winkels (boetieks en vintage winkels), bars en restaurants, voor ieder wat wils. En wat je ook zeker niet mag overslaan wanneer je een bezoek brengt aan Reykjavik, is de op drie kwartier rijden gelegen Blue Lagoon. Deze warmwaterbron is een van de bekendste plekken van IJsland en heerlijk om je in het koude klimaat van het land even onder te dompelen in het warme water.

Trinity College bibliotheek, DUblin

3. Dublin

Ierland het land van groene heuvels, ruige kusten en de vele pubs. Dublin is een stad die je niet mag overslaan in Europa. Het centrum van Dublin is in vergelijking met andere Europese steden niet heel groot en veel van de bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Bezoek bijvoorbeeld Trinity College met het beroemde Book of Kells en de grote, prachtig mooie bibliotheek. Loop dan een stukje door en je belandt in de grootste winkelstraat van de stad, Grafton Street. Hier vind je grote winkelketens, maar ook zeker enkele leuke boetiekshops. Het gebouw van Stephen’s Green Shopping Centre is zeker een bezoekje waard. De gevel is vaak kleurrijk versierd met bloemen en de glazen koepel en de grote ramen maken het kleinschalige winkelcentrum een plaatje om te zien. De liefhebbers van bier mogen de grote brouwerij van Guinness, de Guinness Storehouse, niet overslaan tijdens hun bezoek. En ook voor niet-bierdrinkers is dit een erg leuke bezienswaardigheid. Je leert er alles over Guinness en het brouwproces. Het leukste aan je bezoek? Aan het eind van het museum krijg je de kans om je eigen Guinness-biertje te tappen in de Gravity Bar.

Ben Jelicicaplein, Zagreb

2. Zagreb

De hoofdstad van Kroatië, Zagreb, is voor velen een positieve verrassing. Met een half uurtje zit je vanaf het vliegveld van Zagreb in het centrum van de stad. Start jouw verkenningstocht op het centrale Ben Jelicicaplein, vanaf hier zijn veel van de bezienswaardigheden lopend te bereiken. Zagreb is eigenlijk verdeeld in twee delen, de oude bovenstad en de nieuwere benedenstad. In het eerste deel vind je veel van de bezienswaardigheden, in het nieuwere deel vind je veel winkels en restaurants. Slenter door de kleine straatjes en bewonder de mooie kathedraal van Zagreb en haal wat vers fruit of andere verse producten op de om de hoek gelegen Dolac markt. Beklim de trappen (of ga met de Ilica, de kortste kabelbaan ter wereld), naar de bovenstad en bezoek daar een van de vele kerken, het Art Park of het Museum of Broken Relationships. Dit is een kleinschalig museum met allerlei bijzondere verhalen over verbroken relaties. Kortom, genoeg om je enkele dagen te vermaken!

Lange Markt in Gdansk

1. Gdansk

Last but zeker not least dan nog Gdansk in Polen. Dit is niet een hele grote stad, maar er is genoeg te zien om je te vermaken. Gdansk behoorde tot 1945, onder de naam Danzig, nog bij Duitsland, tegenwoordig ligt het dus in Polen. Gdansk is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar later weer hersteld en opnieuw opgebouwd. Je vindt er dan ook zeker nog overblijfselen uit de tijd van de oorlog. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtschip dat nu een maritiem museum herbergt. Gdansk is een echte Hanzestad. De Lange Markt met haar vele gekleurde koopmanshuizen vormt samen met de Langstraat het historisch centrum van de stad. Je kunt wanneer je hier rondwandelt de oude Groene Poort en de Gouden Poort niet missen. Deze geven toegang tot het oude centrum. De gotische Mariakerk is ook zeker een bezoek waard. Het is de grootste uit bakstenen gebouwde kerk ter wereld. Wanneer je museumliefhebber bent kun je je hier ook prima vermaken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het European Solidarity Centre, het Nationaal Museum of het Museum van de Tweede Wereldoorlog. Wist je trouwens dat deze stad aan zee ligt en dus een strand heeft? Ideaal voor als je wat verkoeling zoekt op warme, zomerse dagen.

Dit zijn 6 van onze favoriete steden. Ben jij er al eens geweest of heb je nog andere leuke tips? Laat het ons weten!