7 redenen voor een reis naar Georgië | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
7 redenen voor een reis naar Georgië Bronvermelding:

7 redenen voor een reis naar Georgië

Misschien heb je nog niet eerder aan een vakantie in Georgië gedacht, of juist wel door het 18de seizoen van Wie is de Mol? Maar één ding is zeker, na het lezen van dit blog zal je Georgië hoog op je bucketlist zetten! Georgië heeft veel te bieden op een relatief klein oppervlak en toch is het nog vrij onontdekt door toeristen. Van schitterende natuur, tot eeuwenoude culturele erfstukken, en van de hoogste bergtoppen van Europa tot hele steden uitgehouwen in de rotsen. Door de rijke geschiedenis en de authenticiteit waan je je in het verleden van Europa. Dus laten we maar gelijk beginnen; dit zijn 7 redenen waarom jij écht naar Georgië moet reizen!

1. Onontdekt en authentiek

Onontdekt Georgië

Georgië ligt op het randje van Europa, maar is in vele opzichten zo ontzettend anders dan andere Europese landen. En dat op slechts 4,5 uur vliegen! Het is een nog relatief onbekende vakantiebestemming en juist dit maakt Georgië zo prachtig authentiek. Laat je verrassen door de diversiteit van de landschappen en de gastvrijheid van de Georgiërs, terwijl je in alle rust nog door dit schitterende land kan reizen. Georgië is één van de weinige landen waar je zelfs in de hoofdstad Tbilisi nog amper toeristen ziet; en dat is best bijzonder. 

2. Tbilisi 

Tbilisi stad

Het verbazingwekkende Tbilisi is de hoofdstad van Georgië. Een bezoek aan deze hippe stad mag je niet missen! Dwaal door de smalle kronkelige straatjes van de historische binnenstad of verken de moderne hipsterwijken met schilderingen en graffiti op de muren. Als je iets verder loopt, sta je ineens tussen de flatgebouwen uit de tijd van de Sovjet-Unie. In de stad zijn meerdere bezienswaardigheden zoals de Sionikikathedraal, de Sameba Kathedraal en kasteel Narikala. Deze zien er niet alleen mooi uit, maar bieden ook nog eens een schitterend uitzicht! Tevens zit de binnenstad vol met kleurrijke pleinen, gezellige terrassen en leuke marktjes.

Een bezienswaardigheid die zeker niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Tbilisi zijn de zwavelbaden. De stad heeft zijn naam zelfs te danken aan deze natuurlijke warmwaterbronnen. Het Georgische woord ‘tbili’ betekent namelijk warm. De zwavelgeur is even wennen, maar na een lange stadswandeling is dit heerlijk ontspannen!

3. Geniet van een wijntje in de Kakheti regio

Wijn in de Kakheti regio
Je zou het misschien niet denken maar Georgië is het oudste wijnproducerende land van Europa en misschien zelfs wel ter wereld! Waarschijnlijk zou je eerder denken aan Frankrijk of Italië, maar er zijn in Georgië sporen gevonden van een wijnproductie die tot wel 7000 jaar teruggaat. De Kakheti regio staat bekend als hét wijngebied van het land. De talloze wijngaarden zijn niet te missen. Ze maken de wijn nog steeds op de traditionele en unieke manier genaamd qvevri. De wijn wordt vergist en natuurlijk gefilterd in grote aardewerken vaten. Hierdoor heeft de wijn een heel eigen smaak, zeker het proberen waard! Als je van wijn houdt dan zul je je hier dus echt als een vis in het water voelen. Breng dus zeker een bezoek aan de Kakheti regio en proef een heerlijke wijn rechtstreeks van de boer. Ook als je geen wijndrinker bent is er gelukkig genoeg moois te zien in deze regio. Er zijn hier charmante kleine steden met pittoreske steegjes en er heerst een heerlijk back to the 50’s gevoel. 

4. Heerlijk eten

Georgische keuken

Ook je smaakpapillen zullen niets tekortkomen in Georgië. Twee klassiekers uit de Georgische keuken die je zeker moet proberen zijn Khinkali (dumplings) en Chatsjapoeri (kaasbrood). En voor de zoetekauwen onder ons: Churchkhela, de beroemdste zoete snack van Georgië. Daarnaast staat de bevolking bekend als enorm gastvrij; overal zul je met open armen worden ontvangen. Hoewel de jongere generaties vaak wel Engels spreken, wordt het doorgaans nauwelijks gesproken. Desondanks ze geen Engels spreken, is de bevolking zeer gastvrij. 

5. Het letterlijke hoogtepunt: Svaneti regio

Svaneti regio, Kaukasgebergte

Georgië, het land van hoge verrassingen. En dat bedoelen we letterlijk. De hoogste bergtoppen van Europa vind je niet in de Alpen, maar in Georgië! Bewonder deze hoge bergtoppen tijdens een prachtige tocht door het Kaukasusgebergte. De schitterende en afgelegen Svaneti-regio is zelfs zo afgelegen dat vrijwel geen enkele overheerser in de geschiedenis van Georgië een greep kreeg op de dorpen hier. Deze regio is ideaal voor zowel korte als lange wandeltochten door de bergen, naar gletsjers en meer dan 5.000 besneeuwde bergtoppen. Vooral leuk zijn de eeuwenoude stenen wachttorens, wouden en de piepkleine dorpjes waar je doorheen wandelt en je even terug bent in het Europa van toen. Het dorpje wat je zeker niet mag missen is Ushguli. Dit is het hoogstgelegen, permanent bewoonde dorp van Europa en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

6. Gergeti Trinity Church in Stepantsminda 

Gergeti Trinity Church in Stepantsminda

De Gergeti Trinity Church is hét iconische plaatje van Georgië en misschien wel de mooist gelegen kerk ter wereld. Als je deze schitterende afbeelding hierboven ziet wil jij toch ook direct heen? Deze Georgisch-orthodoxe kerk bevindt zich in de Kazbegi-regio en ligt op een hoogte van maar liefst 2.170 meter. De kerk is omringd door prachtige natuur en biedt een adembenemend uitzicht over de Kaukasus. Deze omgeving is ook heel geschikt om te paard te ontdekken. Een echte must see op elk Georgisch avontuur! 

7. De verborgen grotsteden van Georgië: Vardzia en Uplistsikhe 

Grotstad Vardzia

In Georgië kun je veel zogeheten grotsteden bezoeken. Dit zijn steden gemaakt van grotwoningen die zijn uitgehouwen in steile rotswanden. In de vroege middeleeuwen had Georgië te maken met verwoestende invallen, waaronder door de Mongolen onder leiding van Genghis Khan. Daarom begon koning George III in 1156 met de bouw van ondergrondse toevluchtsoorden. Voorbeelden van grotsteden die het bezoeken waard zijn:

  • Vardzia: Het originele immense kloostercomplex bestond uit meer dan 6000 grotwoningen, verdeeld over maar liefst 13 verdiepingen. Naast de vele grotten, is hier ook een kerk met schitterende fresco’s te vinden en een klokkentoren. Niet verrassend dat Vardzia dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
  • Uplistsikhe: Eén van de oudste nederzettingen van Georgië met een leeftijd van 3000 jaar. In deze stad kun je nog steeds allerlei sporen zien uit de tijd dat mensen hier woonden. Denk aan tempels, wijnkelders en zelfs een Romeins theater. De grotten waarin de mensen vroeger leefden hebben prachtige decoraties op het plafond. 

Tijd, erosie, verval, aardbevingen en invallen van de steden hebben hun tol geëist. Gelukkig is er meer dan genoeg overgebleven om een goede indruk te krijgen van hoe de steden er vroeger uitzagen. Na het betalen van een kleine toegangsprijs kun je deze grottensteden gaan verkennen. Verdwaal in het doolhof van trappetjes, grotten en tunnels totdat je alles hebt gezien. Je hoeft niet perse beide grottensteden te bezoeken, maar een van de twee moet je zeker gezien hebben! 

Psst.. De beste reistijden zijn van april tot en met juni en september tot en met oktober. Heb je na het lezen van dit blogartikel Georgië bovenaan je bucketlist gezet? Neem dan snel een kijkje naar onze groepsreizen naar Georgië.


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte