< Terug naar overzicht
Estland: de parel van de Baltische staten

Estland: de parel van de Baltische staten

Estland is een land waar je misschien niet direct aan denkt wanneer je op rondreis wilt. Maar is dit wel terecht? Britt en Daniëlla werken bij Sawadee en reisden naar Estland om deze onbekende en onontdekte bestemming beter te leren kennen. Wat heeft ze het meest verrast en wat waren hun absolute hoogtepunten? Ze delen hun ervaringen en tips graag met je in dit blog!

Sfeervol Tallinn

Voor zowel Britt als Daniëlla begon de reis naar Estland in hoofdstad Tallinn. Het sprookjesachtige oude centrum van de stad, Vanalinn, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is heerlijk om doorheen te struinen. Met keien geplaveide steegjes, charmante kerkjes en een dikke stadmuur; in Tallinn waan je je even in de middeleeuwen.

Tellishivi en Old Town


In Tallinn werd Britt vooral verrast door hoe rustig en ontspannen de stad is. “Misschien kwam het ook door de periode en het seizoen, maar wat een heerlijke stad om te ontdekken. Gezellige straatjes met kasseien, waar je soms amper andere mensen tegenkomt. Er zijn in de stad meerdere uitzichtpunten op de middeleeuwse rode torentjes, perfect voor een fotomoment. Tallinn is enorm veelzijdig; een knusse binnenstad, hippe wijken en daarnaast ook gezellige en leuke restaurants. Ook vind je de oudste Europese apotheek hier, heel bijzonder.” 

Ook Daniëlla heeft Tallinn ervaren als een zeer sfeervolle stad. “Tallinn is een moderne stad met veel interessante plekken. Er is een goede balans bewaard tussen de oude en nieuwe elementen. Op de eerste dag hebben we enkele highlights bezocht zoals Old Town, het Rotermann Quarter, Kadriorg Paleis en park en we hebben in Pirita gedineerd. Daarnaast zijn het Seaplane Harbour Museum en Telliskivi echte must sees in Tallinn. Telliskivi is het creatieve hart van Tallinn, met veel unieke designwinkeltjes en hippe bars en restaurants.”  

Rustgevende natuur 

Naast sfeervolle steden beschikt Estland ook over prachtige natuur. Je vind er heel veel mooie bossen, meren, rivieren en moerassen. Een waar natuurparadijs waar je heerlijk door kan hiken en fietsen. 

Britt bezocht tijdens haar korte bezoek aan Estland alleen de steden Tallinn en Tartu, maar wilt graag nog eens terug naar Estland om de natuur in te gaan. “Prachtige wandelingen kun je daar zeker maken. Ook zijn er kastelen en kleine middeleeuwse plaatsjes die we ook bezoeken tijdens de reizen naar Estland.”

Kasmu


Daniëlla
kreeg tijdens haar reis wel de kans om de mooie natuur van Estland te verkennen. Zo bracht ze een bezoek aan het Laahema National Park. Dit prachtige park ligt aan de Golf van Finland en is het oudste en tevens het grootste natuurpark van Estland. Doordat het is omgeven met water, vind je hier veel mooie baaien, moerassen, schiereilanden en vissersdorpjes. “Je kunt hier verschillende Manor Houses (statige landerijen) bezoeken of mooie wandelingen maken in de natuur. Als je Laahema National Park bezoekt moet je ook zeker een bezoek brengen aan Käsmu (Captain’s Village), waar een heerlijke lunch in het lokale museum niet mag ontbreken”, aldus Daniëlla

Ook in het Westen van Estland heeft Daniëlla volop genoten van de prachtige natuur. “We hebben een bog walk (wandeling door een turflandschap over houten planken) gemaakt, geluncht bij een boerderij en daarna zijn we naar Haapsalu gereden. Deze kustplaats is een prachtig oud vakantieoord waar vroeger de Russische aristocratie op vakantie ging en zich liet verwennen in de vele spa’s. Er is een prachtige promenade waar je kunt rondslenteren en het stadje ademt veel geschiedenis met haar traditionele houten huizen en het schitterende oude treinstation waar de tsaren vanuit Sint Petersburg vroeger aankwamen.”  

Heerlijke boerenkost 

In Estland kan je ook heerlijk eten. De Estse keuken is over het algemeen vrij eenvoudig en stevig. Populaire ingrediënten zijn brood, aardappels en vlees en traditionele gerechten zijn onder andere gemarineerde paling, bloedworst en zuurkool met varkensvlees. Estland is dus een perfecte vakantiebestemming voor liefhebbers van boerenkost. 

Een van de hoogtepunten van Britt haar reis was een etentje in restaurant Olde Hansa, een middeleeuws restaurant met entertainment. 

Keuken Estland


Ook Daniëlla was onder de indruk van de Estse keuken. “Culinair gezien is Estland misschien wel de beste bestemming waar ik ooit ben geweest, en dit tegen zeer betaalbare prijzen.”  

Eén maaltijd staat Daniëlla in het bijzonder bij: “De highlight van mijn dagtrip naar Laahema National Park was het bezoek aan Käsmu, een vissersdorpje, waar gigantische rosten op het strand te zien zijn die daar sinds de ijstijd liggen. Je vind hier ook een museum dat wordt gerund door een lokale strandjutter en zijn vrouw, die een heerlijke lunch voor ons hebben klaargemaakt. Hier heb ik de beste zalm ooit gegeten. Alleen al voor die lunch zou ik zo weer terugreizen naar Estland.” 

Het geheim van de Estse keuken zit volgens Daniëlla vooral in de lokale bevolking: “De Esten komen ietwat gereserveerd over, maar als je met mensen aan de praat raakt merk je al snel dat veel van hen ontzettend gepassioneerd zijn, of het nu gaat over eten, muziek of hun hobby’s. Dan komt er een aanstekelijk enthousiasme naar boven en is er niks meer van die gereserveerde eerste indruk over. Ze staan veel dichter bij de natuur, wat zeker op gebied van eten goed terug te zien is. Alles wordt met veel liefde bereid, met voornamelijk lokale ingrediënten. Dus voor culinaire liefhebbers is dit een perfecte bestemming en zeker ook voor vegans en vegetariërs is het hier goed toeven.” 

Modern & Europees 

Wat viel nog meer op? Britt en Daniëlla benoemden beide de moderniteit van Estland. Estland ontwikkelde zich na de Sovjettijd in razend tempo tot een toonaangevend techland en is volgens sommigen zelfs het meest digitale land ter wereld’. Britt: “Wat ik niet had verwacht is dat je ook robots in de stad ziet die boodschappen bij de deur afleveren. Ik had dit in ieder geval nog nooit eerder ergens gezien.” 

Robot bezorger


Ondanks de Russische invloeden voelt Estland bovendien echt als Europa. Daniëlla zegt hierover: “Mijn kennis van deze regio was erg beperkt. Ik dacht dat het veel noordelijker lag en verder vliegen zou zijn, maar het ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Stockholm. Ook had ik verwacht dat het meer Russische invloeden zou hebben gezien de nabijheid van Rusland. Maar voor mij voelde het meer Scandinavisch aan. Uiteraard speelt Rusland een belangrijke rol in de geschiedenis van Estland maar het is echt een moderne Europese bestemming. Ondanks de nabijheid merk je niet veel van de situatie in Rusland en is het dagelijks leven gewoon zoals dat bij ons in Nederland. Estland is door vele verschillende landen ooit bezet geweest en al die verschillende invloeden komen ook terug in de architectuur.” 

Is Estland een aanrader? 

Britt en Daniëlla hebben maar één woord nodig om deze hamvraag te beantwoorden: "Zeker!" Beiden geven aan nog eens terug te willen naar Estland, om meer van dit mooie land te ontdekken. 

Britt zegt: “Middeleeuwse steden, ongerepte natuur, heel veel eilanden en fijne stranden. En natuurlijk een prachtige bestemming om te ontdekken in combinatie met de andere landen die deel uitmaken van de Baltische Staten. Ik ben nog lang niet uitgekeken op Estland en ga graag weer eens terug!” 

Daniëlla sluit zich daar helemaal bij aan: “Ik zou dan met mijn gezin een rondreis willen maken. Mijn kinderen zouden de bog walks, die je op meerdere plekken in Estland kunt doen, geweldig vinden. Ook is er nog zoveel mooie natuur die ik nog niet heb kunnen zien en zou ik heel graag naar Saaremaa en Sooma National Park willen. En voor het lekkere eten wil ik ook zeker terug.” 

Pärnu


De verhalen van Britt en Daniëlla liegen er niet om: Estland is een bestemming die zeker een plekje verdient op je bucketlist. Met alles wat het land te bieden heeft kunnen we Estland met recht de parel van de Baltische Staten noemen.

Enthousiast geworden over Estland? Bekijk hier onze reizen naar de Baltische staten.