Hoe is het om te reizen in coronatijd volgens reizigers | Sawadee Reizen
< Terug naar overzicht
Hoe is het om te reizen in coronatijd volgens reizigers

Hoe is het om te reizen in coronatijd volgens reizigers

Een nieuw jaar betekent nieuwe vakantiedagen en nieuwe kansen om op reis te gaan. Het coronavirus maakt reizen nog steeds niet al te gemakkelijk, maar wij kijken er weer naar uit om de wereld in te trekken. In dit blog lichten wij een aantal mooie bestemmingen voor je uit. MinBuZa geeft deze landen ondanks de goede bereisbaarheid helaas nog wel een oranje of geel reisadvies (op het moment van schrijven). Dit hoeft echter geen probleem te zijn, blijkt uit de verhalen van reisbegeleider Willem, onze agent in Egypte en diverse reizigers. In dit blog lees je hoe zij het reizen in coronatijd hebben ervaren. Sta jij te trappelen om weer op pad te gaan, maar wil je eerst weten hoe het is om in deze tijd te reizen? Lees dan snel verder! 

Algemene bevindingen

Er zijn in alle landen natuurlijk maatregelen waar we aan ons moeten houden, en in veel landen zijn deze regels zeer vergelijkbaar. Het is bijvoorbeeld in bijna alle landen verplicht om in openbare ruimtes zoals restaurants en musea een mondkapje te dragen, maar aangezien onze rondreizen veelal in de buitenlucht plaatsvinden heb je hier weinig last van. Daarnaast heb je bij binnenkomst in een land vaak een QR-code en soms zelfs een negatieve test nodig. Ondanks deze maatregelen hebben we van onze reizigers en reisbegeleiders vernomen dat ze zo nog een keer op reis zouden gaan tijdens coronatijd.

Jordanië 

Jordanië

Reisbegeleider Willem begeleidde in november twee reizen door Jordanië en heeft het reizen als prettig ervaren: “Het lijkt wel of ze in Jordanië de perfecte balans hebben gevonden met de maatregelen rondom corona. Bij binnenkomst in het land wordt er goed gecontroleerd op vaccinaties en de PCR-test. Er zijn natuurlijk wel een paar restricties, maar dat mag de pret niet drukken.”

Reizigers Martien en Anna, uit een van Willem’s groepen, sluiten zich hier volledig bij aan. Zij besloten om naar Jordanië te gaan omdat de situatie daar op dat moment veel beter was dan in Nederland. Daarnaast is een reis door Jordanië kleinschalig; je overnacht bijvoorbeeld twee nachten midden in de Wadi Rum woestijn. “Wij hebben tijdens onze reis vrij weinig van corona gemerkt. Bij de bekende bezienswaardigheden van Jordanië was het juist een stuk rustiger omdat er weinig toerisme was, hierdoor konden we er extra van genieten. Corona heeft onze rondreis dan ook weinig beïnvloed, alleen het papierwerk van tevoren was veel werk en de PCR-test die we van tevoren moesten afleggen kostte 80 euro. Maar we zijn alweer bezig met volgende reisplannen.”

Reiziger Hans zou eerst ergens anders naartoe gaan, maar die reis ging niet door omdat het land een rood reisadvies had. Daarom besloot hij om met Sawadee naar Jordanië te gaan. Ook hij heeft tijdens de reis weinig gemerkt van corona: “Als reisgroep zit je natuurlijk in een soort bubbel. In Jordanië ben je ook vooral buiten, omdat bijna alle mooie bezienswaardigheden buiten te vinden zijn.”

Egypte 

Egypte

Onze agent in Egypte is ook positief over het reizen naar het land van de farao’s. Uiteraard zijn er voordat de reis van start kan gaan wel enkele dingen die je moet regelen en weten. Check voor de meest up-to-date informatie daarover de tab ‘Praktisch’ bij de reis van je keuze. Net als in Jordanië worden in Egypte de nodige maatregelen genomen. Op toeristische plekken worden er extra maatregelen getroffen; het totaal aantal mensen dat tegelijk toegang krijgt tot bezienswaardigheden is bijvoorbeeld beperkt. Wel is het ondertussen weer mogelijk om een cruise te maken over de Nijl en ook is het weer toegestaan om te duiken. In hotels worden ook extra maatregelen getroffen; er is bijvoorbeeld geen buffet, wat betekent dat je a la carte moet bestellen. In Egypte zijn ook de openingstijden weer terug naar normaal en er is geen avondklok. Het reizen in Egypte is dus wel gebonden aan maatregelen, maar het is goed mogelijk.

Costa Rica

Costa Rica

Onze touroperating manager Berend is in november op reis geweest naar Costa Rica. Iets wat hem meteen opviel was hoe goed iedereen in zich Costa Rica aan de regels houdt. Je kunt in Costa Rica veel wandelen door nationale parken, varen over de rivier langs schattige apen, luiaards en leguanen, relaxen op het strand en nog vele andere soorten activiteiten. Daarnaast zijn er in Costa Rica relatief weinig coronabesmettingen. Het is er op dit moment wel erg rustig door het oranje reisadvies. Volgens Berend komt dit reisadvies niet overeen met wat hij heeft ervaren toen hij op reis was in Costa Rica. Ben je benieuwd naar zijn hele ervaring? Lees zijn reisverhaal over Costa Rica dan hier

Reiziger Aat probeerde al in 2020 met Sawadee op reis te gaan, maar dit ging niet door in verband met corona. Maar aangezien de reis vooral door natuurparken zou gaan vond Aat het toch waard om het in 2021 nog een keer te proberen. “Het zou anders zijn als het een reis was waarbij we voortdurend steden en markten zouden bezoeken en veel in contact komen met mensen. Een reis door Costa Rica gaat echter vooral door natuurparken, dus ik vond het het proberen waard.” Terwijl de coronabesmettingen in Nederland omhoog vlogen kon Aat zijn reis door Costa Rica ontspannen voortzetten. “Afhankelijk van wat voor soort reis het wordt zou ik zo nog een keer gaan. Ik ga in september ook met jullie naar Madagascar en ik hoop heel erg dat dit door gaat en het mogelijk zal zijn om wat meer onder de lokale bevolking te komen.”

Reizigster Isabelle was super blij dat ze deze reis kon maken. “De voorzieningen in verband met corona waren zeer goed in Costa Rica.” Isabelle was deel van een van de eerste groepen die weer op reis konden naar Costa Rica. Eenmaal daar werden ze met open armen ontvangen. “Super lieve mensen die blij waren om toeristen weer terug te zien. Ze verwelkomden ons overal met open armen en deden erg hun best om het zo veilig mogelijk te houden voor iedereen. Ik heb mij geen enkel moment onveilig gevoeld of schrik gehad voor een besmetting.” Isabelle vertelt ook over haar reisbeleider Patrick die hun reis door Costa Rica heeft begeleid. “Patrick is een top gids en mens. Hij wil zijn grote kennis delen en veel tips geven met betrekking tot fotografie. Daarnaast hadden we ook een topgroep, wat de reis onvergetelijk maakte. Ik zou zo nog een keer op reis gaan en een reis door Costa Rica is aan te raden voor iedereen.” 

IJsland

IJsland

IJsland stond al heel lang op de bucketlist van reizigster Linda: “Ik heb voor IJsland gekozen omdat dit toch een soort van ‘andere’ wereld is, terwijl het nog steeds Europa is. Het stond al heel lang op mijn lijstje, maar ik heb het juist nu gedaan omdat het kon met corona.” Eigenlijk wilde Linda al in juni naar IJsland gaan, maar aangezien iedereen volledig gevaccineerd moest zijn had ze haar reis uitgesteld tot september. Ook had ze een negatieve test nodig om het land in te komen, maar eenmaal in IJsland heeft Linda weinig gemerkt van corona. “In IJsland wordt vooral buiten geleefd, dus we hadden zo goed als geen coronaregels. In veel hotels zaten we ook alleen met onze groep.” Linda kijkt positief terug op de reis en zou het zo nog een keer doen: “Ik zou zeker aanraden om in deze tijd op reis te gaan. Het is overal veel rustiger en met een vaccinatiebewijs en een negatieve test kom je vrij ver binnen Europa. We zullen voorlopig nog niet van corona af zijn en ik wil niet al die tijd binnen opgesloten zitten.” Dat het rustig was tijdens haar reis is ook te zien op de mooie foto’s die Linda ons heeft toegestuurd, één van de foto’s is hierboven te zien. 

Balkan 

Balkan

Reizigster Eva koos voor een reis door de Balkan. Op het moment dat ze deze reis boekte waren er weinig landen buiten Europa open. Daarom leek het haar leuk om een keertje een minder bekend deel van Europa te ontdekken. Ze heeft eigenlijk niet getwijfeld of ze wel of niet zou gaan, een reis naar de Balkan leek haar veilig genoeg. Tijdens haar reis heeft Eva niet heel veel gemerkt van corona. “Het enige wat ik echt van corona heb gemerkt was de controle van de QR-code bij de grensovergangen en op sommige andere plekken zoals restaurants en winkels. De reis was dus niet heel anders dan andere reizen die ik voor corona heb gemaakt en corona heeft dan ook geen merkbare invloed gehad op mijn beleving, gelukkig.” Ze vertelt ook dat ze zo nog een keer op reis zou gaan tijdens coronatijd, zolang het veilig is en er geen negatief reisadvies geldt.