< Terug naar overzicht
Top 6 hoogtepunten en bezienswaardigheden van Uganda

Top 6 hoogtepunten en bezienswaardigheden van Uganda

Het schitterende Uganda ligt in het hart van Afrika. Een land vol ongerepte natuur en bekend om de vele wildparken. Deze wildparken bestaan veelal uit tropisch regenwoud. Het is de leefruimte van onder andere buffels, olifanten, giraffen, nijlpaarden en chimpansees. Ga je naar het zuidelijke gedeelte van Uganda, dan kom je al snel uit bij het Victoriameer. In dit meer leven circa 250 verschillende vissoorten waaronder ook nijlpaarden. De bevolking van Uganda is erg vriendelijk en het land staat ook bekend om de vele vogelsoorten en de productie van bananen.  In dit blog vertellen we over een paar hoogtepunten van dit prachtige land en waarom het de moeite waard is om een rondreis te maken.

1. Entebbe

Een rondreis door Uganda begint meestal in de zuidelijke stad Entebbe. Het is de enige stad van het land met een internationale luchthaven, gelegen op een schiereiland ruim 35 kilometer van de hoofdstad Kampala. Het is een ontspannen stad met een koloniale geschiedenis en een inwonersaantal van ruim 100.000.Tijdens je verblijf in Entebbe is het mogelijk om de botanische tuinen te bezoeken. Deze tuinen zijn in 1898 aangelegd door de Britten. Een leuke stad om even te acclimatiseren voordat je rondreis daadwerkelijk begint.

2. Sipi Falls

In het oosten van Uganda, in het district Kapchorwa, liggen de Sipi Falls. Een gebied bestaande uit drie watervallen aan de rand van het Mount Elgon National Park, vlakbij de grens met Kenia. De Sipi watervallen liggen op een hoogte van 1600 meter. Hierdoor is het klimaat overdag zeer aangenaam en daarmee een fijne plek om tot rust te komen. Verder kenmerkt het gebied zich door riviertjes, koffieplantages, watervallen, kameleons, traditionele Afrikaanse dorpjes en schitterende uitzichten op Karamoja savannes.

3. Murchison Falls National Park

Het Murchison Falls Nationaal Park, gelegen in het noordwesten van Uganda, is één van de oudste natuurparken van het land en vernoemd naar de Murchison Watervallen. Dit is de plek waar de rivier de Nijl explodeert en uiteindelijk 45 meter omlaag valt in een smalle kloof. Het gebied is beschermd en bestaat uit Murchison Falls National Park Bungungu en het Karuma Wildlife Reserve. Ten zuiden van de Nijl bestaat Murchison Falls uit dichtbegroeide junglegebieden. Hier leven vele aapsoorten maar ook bosollifanten, buffels en antilopen. Zodra je gamedrive door het park begint, zie je op de uitgestrekte oevers duizenden krokodillen, nijlpaarden en buffels liggen. Ontzettend bijzonder om te zien! 

4. Kibale National Park

In het westen van Uganda ligt het Kibale National Park. Dit park bevindt zich tussen Lake Albert en Lake Edward en wordt bewoond door honderden chimpansees. Naast de vele chimpansees vind je onder meer roodstaartaapjes, colobusaapjes en olijfbavianen. Eén groot apenpark dus! Het geschreeuw van de apen is dan ook overal te horen.  Een paar kilometer van het Kibale National Park, liggen vier groepen meren. Dit zijn de Kasenda Kratermeren. De meren zijn gevormd door voormalige vulkanen. 

5. Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park is met 2500 vierkante kilometer een van de grootste wildparken van Uganda en ligt in het westen, grenzend aan het Edwardmeer. Een gamedrive door dit park staat garant voor het zien van veel wilde dieren. Vooral buffels laten zich graag zien in dit park. Het zuidelijke deel van het park is vooral in trek vanwege de leeuwen die overal in bomen klimmen. Eén van de meest wildrijke parken van Uganda dus!

6. Ssese Islands

De Ssese Islands is een verzameling van 84 eilanden die samen worden gevormd tot een archipel. De eilanden verschillen bijna allemaal van grootte en zijn grotendeels ook onbewoond. Het is een perfecte plek om te ontspannen na je rondreis door Uganda. Op de eilanden is niet veel wild te vinden, al is er wel een kans dat er al gauw wat antilopesoorten op je pad komen. Liefhebbers van vogels en vlinders zitten hier wel helemaal goed. Het is mogelijk om een fiets te huren en de eilanden te verkennen. De eilanden zijn voornamelijk bebost en heuvelachtig.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Uganda? Bekijk dan onze rondreis naar Uganda, waarbij je bovenstaande plekken ook zal bezoeken!