< Terug naar overzicht
Smaaklike ete!

Smaaklike ete!

Culinair Zuid-Afrika is letterlijk een feest! De verschillende geuren, kruiden en producten die de Zuid-Afrikanen gebruiken vormen een geheel eigen keuken met een mix van Afrikaanse, Aziatische en Hollandse invloeden. Naast het eten is Zuid-Afrika ook erg bekend om zijn wijnen. Het land kent verschillende streken met een uitstekende ligging voor het verbouwen van de druiven. Naast wijn is ook de productie van bier erg hoog in dit land. De Zuid-Afrikanen zelf houden wel van een koud biertje en je vindt hier dan ook bijzondere biologische biermerken.

Om de smaak van Zuid-Afrika eens thuis te proeven, bijvoorbeeld als je alvast wil voorproeven voordat je binnenkort op reis gaat, heeft Sawadee een heerlijk recept voor je om te proberen.

Een erg bekend Zuid-Afrikaans gerecht is boboti. Het eerste recept werd al in de 17e eeuw in een Nederlands kookboek gepubliceerd, waarschijnlijk geïntroduceerd door de VOC. Boboti is een kruidige gehaktschotel met gezonde ingrediënten.

 

Zo maak je het:

Ingrediënten:
1 kilo gehakt
2 gesneden uien
2 eieren
2 teentjes knoflook
1 dikke snee witbrood
6 amandelen, in kwartjes
4 laurierbladeren
250 ml melk
125 gram rozijnen (zonder pit)
1,5 eetlepel suiker
1 eetlepel currypoeder
0,5 eetlepel kurkuma
2 theelepels zout
1 eetlepel sambal
0,5 theelepel peper
sap van 1 citroen
olijfolie


Bereidingswijze (1,5 uur):

1. Verhit olie in een pan en bak de gesneden uien goudbruin.

2. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin.

3. Week het brood in de melk en kneed het sneetje fijn. Voeg hier de overige ingrediënten aan toe (op 1 ei, een half kopje melk en de laurierbladeren na) en meng deze met het gehakt- en uienmengsel.

4. Schep alles in een ingevette ovenschaal.

5. Rol de laurierblaadjes op en steek ze rechtop in de boboti.

6. Bak het geheel in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 45 minuten.

7. Klop het ei, voeg hier melk aan toe en giet dit, na ongeveer 15 minuten in de oven, over de schotel.

Tip: Serveer de boboti met chutney en rijst.

Laat een reactie achter

 

Zondag 3 december
Informatiedag, Mechelen

  • Ontmoet de mensen achter de schermen
  • Woon reispresentaties over verschillende bestemmingen bij 
  • Bezoek de algemene informatiemarkt voor al je reisvragen

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.